Wiske Cnossen

Afbeelding
wiske-cnossen
“Ik ga weer met een fijn gevoel naar school”
Wiske Cnossen
Student Leraar Maatschappijleer

Voordat Wiske zich inschreef voor de opleiding Leraar Maatschappijleer probeerde ze een juridische studie, maar daar kwam ze er al in het eerste jaar achter dat de rechtenvakken niet voor haar weggelegd waren. Ze haalde maar de helft van haar studiepunten. “Ik werd bang: is dit wel mijn niveau?” 

“Het sociale deel van mijn eerste studie vond ik wél leuk, dus toen ik online bekeek hoe de studie Leraar Maatschappijleer eruitzag, had ik een sterk voorgevoel dat dit wel iets voor mij was. Maar als je eerder al een studie hebt gedaan geeft dat een bepaalde druk: is dit het nu wél? Ondanks de twijfels heb ik het erg naar m’n zin. In mijn eerste opleiding vond ik het frustrerend dat ik heel hard mijn best deed en dan toch maar een 5,4 haalde. Ik werd bang: is dit wel mijn niveau? Nu weet ik: dat zit wel goed. Dat ik de studiepunten haal, betekent dat ik de stof onder de knie heb. En ik ga weer met een fijn gevoel naar school en denk ’s ochtends niet meer: “ik wil thuisblijven.”

Lesgeven aan mensen die 2x zo oud zijn 

“Stages vind ik belangrijk, want daarvoor doe je het uiteindelijk. In het eerste jaar hadden we al snel een soort snuffelstage. Ik liep mee bij twee zorgopleidingen op het mbo. Dat was heel anders dan ik me had voorgesteld. Er zaten deeltijdstudenten die al aan het werk waren en een gezin hadden, sommigen waren al zestig jaar. Ik gaf dus les aan mensen die m’n ouders wel konden zijn! Toch was het een leuke ervaring. Ik ging wel goed op de spannende uitdaging die elke lesdag is. Binnenkort ga ik stagelopen op het vo. Ik denk dat dat meer bij mij past, omdat ik wat dichter bij die leerlingen zit qua leeftijd.” 

“Ik weet nu wat ik wil: een docent worden waar leerlingen met plezier aan terugdenken” 

Elkaars perspectief zien 

“Voor een opdracht over conflictgebieden werken we nu samen met studenten van geschiedenis en aardrijkskunde. We maken een online lesarrangement voor tweede klas vmbo over de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië, gericht op de Molukkers in Nederland. We maken dit voor een echte opdrachtgever en mogen het ook uitvoeren. Zo samenwerken vind ik belangrijk, want sommige dingen zijn vakoverstijgend en je kijkt allemaal anders tegen dingen aan. Als leraar maatschappijleer heb je ook die verantwoordelijkheid om leerlingen verschillende inzichten te geven. Als ik ook maar een klein deurtje kan openen zodat ze breder naar dingen gaan kijken, dan heb ik mijn doel bereikt.” 

“Ik ga goed op de spannende uitdaging die elke lesdag is” 

Een onvergetelijke docent worden 

“Na deze opleiding heb ik een tweedegraads bevoegdheid voor maatschappijleer op het vo en burgerschap op het mbo. Dan wil ik misschien nog verder leren zodat ik er andere vakken bij kan geven, bijvoorbeeld een master maatschappijwetenschappen, aardrijkskunde of economie. Ik heb het zelf op de middelbare altijd naar m’n zin gehad, en ik wil anderen net zo’n leuke tijd geven. Dat wil ik doen door een gezonde balans te zoeken tussen gezellig en serieus. Juist bij maatschappijleer kun je dat goed doen, omdat je het overal over kunt hebben. Dit keer wil ik dus echt doorgaan met de studie, want ik weet nu heel duidelijk wat ik wil: een docent worden waar leerlingen met plezier aan terugdenken.” 

“Als je eerder al een studie hebt gedaan geeft dat een bepaalde druk” 

Ook een onderwijsopleiding volgen aan de nummer 1 onderwijsopleider in Noord-Nederland? Deze opleiding kan je volgen op NHL Stenden in Leeuwarden (voltijd of deeltijd) of als kopopleiding. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina Bachelor Leraar Maatschappijleer of bezoek één van onze open dagen