Studiekenmerken lerarenopleiding Maatschappijleer
De vierjarige bachelor Leraar Maatschappijleer is een kleinschalige opleiding. Je kunt de opleiding starten in september.
Je hebt belangstelling voor politiek en hoe de democratie werkt. Recht en onrecht, rijke landen versus arme landen: dat zijn voor jou belangrijke issues. Welke keuzes maakt een regering en hoe mondig zijn de burgers? Hoe kun je de opkomst van populistische bewegingen verklaren? Kijk jij met een open blik naar de wereld en durf je jezelf kritische vragen te stellen? Volg dan de opleiding Leraar Maatschappijleer.
Er komt nogal wat kijken bij het leraarschap: je moet de nodige vakkennis hebben, zicht hebben op hoe leerlingen in elkaar zitten en hoe zij het beste jouw vak kunnen leren. Daarnaast zijn zowel in het beroep als in de opleiding Leraar Maatschappijleer vaardigheden als plannen, organiseren, samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken van groot belang voor een docent. Dit noemen we een brede professionele basis. Je traint deze vaardigheden gedurende de lerarenopleiding Maatschappijleer.
Bij het vak Maatschappijleer leer je kritisch te kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen. Je zoekt naar samenhang en verbanden, stelt vragen en leert analyses maken van maatschappelijke vraagstukken. Als leraar Maatschappijleer laat je jouw leerlingen kennismaken met de wereld om hen heen. Een wereld die ze zelf voor een deel kunnen vormgeven.
In het huidige onderwijs breng je niet alleen kennis over, maar ondersteun je ook leerlingen bij het leren. Naast docent ben je dus ook pedagoog en coach. Daarnaast zijn bekwaamheden als plannen, organiseren, samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken van groot belang. Dit leer je allemaal tijdens de opleiding Leraar Maatschappijleer.
Zoals je straks ook zult merken wanneer je zelf voor de klas staat, heeft iedereen andere leerbehoeftes, interesses en manieren van leren. Naast een standaard programma biedt de hbo Leraar Maatschappijleer veel ruimte voor eigen keuzes. Jouw competentieontwikkeling is daarbij altijd leidend. In de hoofdfase kun je een minor kiezen. In de afstudeerfase heb je daarna keuze uit twee verschillende afstudeerrichtingen: beroepsgericht onderwijs of algemeen vormend onderwijs.
Je kunt tijdens je studie Leraar Maatschappijleer een minor volgen in het buitenland. Een andere cultuur ervaren en een andere taal spreken: dat staat goed op je cv! Wil je het volledige studieprogramma per jaar weten? Bekijk dan de pagina studieopbouw.
De studielast van deze opleiding is 40 uur per week. Je bent dus 5 dagen per week met je studie bezig. Dit bestaat uit ongeveer 14-18 contacturen (colleges en contacturen met docenten en studenten) en ongeveer 24 uur zelfstudie.
Hieronder vind je een overzicht van andere varianten op de lerarenopleiding Maatschappijleer
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!