Afbeelding
opleiding
Afbeelding
opleiding

Leraar Maatschappijleer

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor of Education

Je hebt belangstelling voor politiek en hoe de democratie werkt. Recht en onrecht, rijke landen versus arme landen: dat zijn voor jou belangrijke issues. Welke keuzes maakt een regering en hoe mondig zijn de burgers? Hoe kun je de opkomst van populistische bewegingen verklaren? Kijk jij met een open blik naar de wereld en durf je jezelf kritische vragen te stellen? Volg dan de opleiding Leraar Maatschappijleer.

Daarom kies je voor de lerarenopleiding Maatschappijleer:

  • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2023
  • Door Elsevier Beste Studies al drie jaar bekroond met een medaille
  • Kleinschalige opleiding: docenten kennen je persoonlijk en bieden begeleiding op maat
  • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas
  • Ontwerp en geef boeiende lessen Maatschappijleer op een middelbare school of MBO
  • Je bedenkt samen met klasgenoten creatieve oplossingen tijdens Design Based Education voor real-life vraagstukken met design thinking (ontwerpen, testen, evalueren, aanpassen) om samen tot sterkere oplossingen te komen
  • Mét de mogelijkheid om een tweede lesbevoegdheid te halen
  • Studeer bij de nummer 1 lerarenopleider van Noord-Nederland
  • Grote baankans na het afstuderen

Een brede professionele basis

Er komt nogal wat kijken bij het leraarschap: je moet de nodige vakkennis hebben, zicht hebben op hoe leerlingen in elkaar zitten en hoe zij het beste jouw vak kunnen leren. Daarnaast zijn zowel in het beroep als in de opleiding Leraar Maatschappijleer vaardigheden als plannen, organiseren, samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken van groot belang voor een docent. Dit noemen we een brede professionele basis. Je traint deze vaardigheden gedurende de lerarenopleiding Maatschappijleer.

Afbeelding
Keuzegids Hbo 2023

Topopleiding

De opleiding Leraar Maatschappijleer is in de Keuzegids Hbo 2023 uitgeroepen tot Topopleiding.

Studiekenmerken lerarenopleiding Maatschappijleer

De vierjarige bachelor Leraar Maatschappijleer is een kleinschalige opleiding. Je kunt de opleiding starten in september.

 

Diploma
Bachelor of Education
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

De opleiding Leraar Maatschappijleer in het kort

Bij het vak Maatschappijleer leer je kritisch te kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen. Je zoekt naar samenhang en verbanden, stelt vragen en leert analyses maken van maatschappelijke vraagstukken. Als leraar Maatschappijleer laat je jouw leerlingen kennismaken met de wereld om hen heen. Een wereld die ze zelf voor een deel kunnen vormgeven.

In het huidige onderwijs breng je niet alleen kennis over, maar ondersteun je ook leerlingen bij het leren. Naast docent ben je dus ook pedagoog en coach. Daarnaast zijn bekwaamheden als plannen, organiseren, samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken van groot belang. Dit leer je allemaal tijdens de opleiding Leraar Maatschappijleer.

Zoals je straks ook zult merken wanneer je zelf voor de klas staat, heeft iedereen andere leerbehoeftes, interesses en manieren van leren. Naast een standaard programma biedt de hbo Leraar Maatschappijleer veel ruimte voor eigen keuzes. Jouw competentieontwikkeling is daarbij altijd leidend. In de hoofdfase kun je een minor kiezen. In de afstudeerfase heb je daarna keuze uit twee verschillende afstudeerrichtingen: beroepsgericht onderwijs of algemeen vormend onderwijs.

Je kunt tijdens je studie Leraar Maatschappijleer een minor volgen in het buitenland. Een andere cultuur ervaren en een andere taal spreken: dat staat goed op je cv! Wil je het volledige studieprogramma per jaar weten? Bekijk dan de pagina studieopbouw

Studielast

De studielast van deze opleiding is 40 uur per week. Je bent dus 5 dagen per week met je studie bezig. Dit bestaat uit ongeveer 14-18 contacturen (colleges en contacturen met docenten en studenten) en ongeveer 24 uur zelfstudie.

Vergelijkbare opleidingen

Hieronder vind je een overzicht van andere varianten op de lerarenopleiding Maatschappijleer

Afbeelding
wiske-cnossen
“Ik ga weer met een fijn gevoel naar school”
Wiske Cnossen
Student Leraar Maatschappijleer

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!