Studieopbouw Leraar Maatschappijleer
Hieronder vind je een uitleg over de opbouw en de mogelijkheden van de opleiding Bachelor Leraar Maatschappijleer.
In het eerste jaar Leraar Matschappijleer onderzoek je of je geschikt bent voor het beroep en de opleiding. Je kijkt welke kennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en in welke mate jij daaraan voldoet. Je volgt vakken over uiteenlopende onderwerpen als politiek, sociologie, massacommunicatie en internationale betrekkingen. Samen met studenten van andere lerarenopleidingen ga je bezig met een onderwijsproject voor leerlingen uit de onderbouw. Je leert vergaderen met je projectgroep, samenwerken en plannen.
Vakken
- Politiek
- Sociologie
- Atelier Kritische Denkvaardigheden
- Sociale Psychology
- Pluriforme Samenlevingen
- Atelier Diversiteit
- Internationale Betrekkingen I
- Atelier Onderzoek (werkweek Papenburg)
- Massacommunicatie en media
- Criminaliteit
- Atelier Onderwijskunde en Vakdidactiek maatschappijleer
Je verdiept en verstevigt de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je volgt vakken als sociale psychologie, criminaliteit & veiligheid en mondiale vraagstukken, maar je gaat ook bezig met vakdidactiek. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Onder begeleiding van een coach ga je dit jaar zelf lessen geven.
Vakken
- Criminaliteit en Veiligheid
- Atelier Politieke Participatie
- Internationale Betrekkingen II
- Atelier Conflictgebieden
- Politiek, rechtstaat en democratisch burgerschap
- Arbeid en Verzorgingsstaat
- Onderwijs ontwerpen: Pedagogiek
- Onderwijs ontwerpen: Vakdidactiek
- Werkplekleren (stage)
In het derde jaar van de lerarenopleiding Maatschappijleer bepaal je in welke richting je je wilt specialiseren: algemeen vormend onderwijs of (voorbereidend) beroepsonderwijs. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven. Je kunt dit jaar ook kiezen voor een keuzemodule (minor). Wil je bijvoorbeeld leren hoe je ICT en moderne media in de klas kunt gebruiken? Alvast de basis leggen voor een eerstegraads bevoegdheid? Of ga je juist werken aan je coachingsvaardigheden?
Vakken
- Media en samenleving
- Maatschappijleer in thema's
- Landelijke kennisbasistoers maatschappijleer
- Onderwijs ontwerpen: Pedagogiek II
- Onderwijs ontwerpen: Vakdidactiek II
- Werkplekleren (stage)
In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Je rondt je studie af met een afstudeeronderzoek, waarbij het ontwikkelen van onderwijs centraal staat.
In de afstudeerfase heb je keuze uit twee verschillende afstudeerrichtingen, namelijk: leraar algemeen onderwijs (havo/vwo) en leraar beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Binnen je afstudeerrichting geef je drie dagen in week zelfstandig les.
Wil je een dagje meelopen?
Wil je weten of deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot juni.
Het onderwijsconcept van de opleiding Leraar Maatschappijleer
Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.
Lees meer over ons onderwijssysteem
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Stage lopen vanaf jaar 1
Leraar worden leer je het beste in de praktijk. In het eerste jaar maak je daarom meteen al kennis met het werk op een school, zodat je een goed idee krijgt van het beroep van docent. Vanaf het tweede jaar Leraar Maatschappijleer ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit: huiswerk bespreken, een proefwerk maken en beoordelen, lesgeven en verschillende werkvormen toepassen. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Dan komen ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.
Praktijkgericht werken
Onderwijs ontwerpen
Projecten
Als onderwijsprofessional ben je continue bezig met ontwikkelingen en innovatie in het onderwijs. Daarom werk je bij onze onderwijsopleidingen vaak in een team aan realistische praktijkopdrachten.
Meer projecten bekijken?
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!