Een spannende tijd breekt aan: je kind staat voor een belangrijke keuze voor de toekomst en gaat (binnenkort) naar het hbo. Als ouder wil je je kind natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen en voorbereiden op het studeren. Maar hoe doe je dat? Op deze pagina vind je alle info die je als ouder nodig hebt.
Studiekeuzetest
Doe samen de studiekeuzetest en ontdek in 15 minuten welke richting bij jouw kind past.
Opleidingen vergelijken
Twijfelt je kind over verschillende opleidingen? Het keuzeformulier kan helpen.
Bezoek een event
Wil je kind zeker weten de juiste keuze maken? Het helpt altijd om een event te bezoeken. Kom bijvoorbeeld samen naar de Open Dag of schrijf je kind in voor een Meeloopdag.
Kostenoverzicht
Alle kosten op een rijtje, van collegegeld tot boeken en levensonderhoud.
Uitleg studiefinanciering
Er zijn diverse mogelijkheden om een studie te bekostigen, denk bijvoorbeeld aan een basisbeurs en een aanvullende beurs. Alle actuele informatie over Studiefinanciering vind je op de website van DUO.
Verschil havo, vwo, mbo en hbo
De overstap naar het hbo kan soms een grote stap zijn. Je kind heeft geen vaste lessen meer maar krijgt opeens te maken met een rooster en waar je kind voorheen veel begeleiding kreeg, wordt er op het hbo meer zelfstandigheid verwacht. Zeker tijdens toetsweken betekent dat goed plannen en zelf hulp vragen wanneer dat nodig is. Komt je kind van het mbo? Dan is kind waarschijnlijk wel gegewend om zelfstandig te werken maar is het misschien even wennen aan meer theorie en onderzoek doen.
Werkdruk en zelfstandigheid
Gemiddeld kost het volgen van een voltijdstudie zo’n 40 uur per week. Dat zijn contacturen en zelfstudie bij elkaar opgeteld. Van je kind wordt op het hbo meer zelfstandigheid verwacht. Studenten plannen zelf wanneer ze aan opdrachten werken (binnen deadlines), houden zelf bij welke vakken ze halen en waar ze staan, maken zelf keuzes over minoren en stages en vragen hulp wanneer dat nodig is. Uiteraard sta je er niet alleen voor. Je krijgt de nodige ondersteuning van o.a. je studieloopbaanbegeider.
Inschrijven via Studielink
Je kind schrijft zich in voor een opleiding via Studielink. Daar is een DigiD voor nodig. Heeft je kind die niet? Dan moet je die eerst aanvragen. Alles over inschrijven lees je ook op deze pagina.
Deadlines en tijdlijn
De landelijke aanmelddeadline voor de meeste opleidingen is 1 mei. Studenten moeten dan voor 31 augustus definitief zijn ingeschreven. Aanmelden voor een februari startmoment kan vanaf 1 juli via Studielink.
Selectie- of intakedagen
Sommige opleidingen zoals Hotel Management School hanteren specifieke selectie- of intakedagen om te toetsen of toekomstige studenten een goede match zijn met de opleiding en vice versa. Kijk altijd op de opleidingspagina van de studie van je kind om te kijken of er sprake is van een specifieke selectieprocedure. Let ook goed op een eventuele vervroegde aanmelddeadline.
Studiefinanciering aanvragen bij DUO
Iedere Nederlandse student onder de 30 jaar die een voltijd of duale opleiding volgt aan het hbo of een universiteit, heeft recht op studiefinanciering. Naast deze lening kan je kind ook nog in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. De aanvullende beurs is een gift en hoeft je kind dus niet terug te betalen. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.
Collegegeld en betalen
Iedere student betaalt collegegeld. Het collegegeld is een vast bedrag per jaar en kan in één keer of per maand worden betaald. Betalen kan op verschillende manieren. Goed om te weten: je kind vult bij aanmelding in Studielink de betaling in. Er wordt dan nog niks afgeschreven; dat gebeurt pas op de 25e van de eerste studiemaand.
Bankrekening student
De studiefinanciering wordt rechtstreeks op de bankrekening van je kind gestort. Heeft je kind nog geen bankrekening? Vraag die dan aan.
Studentenkamer zoeken
In sommige steden kan het ingewikkeld zijn om een kamer te vinden, dus is het belangrijk om op tijd te beginnen met zoeken. Hier staat meer info over het zoeken van woonruimte in Leeuwarden, Emmen, Groningen en Meppel.
Verzekeringen voor uitwonende studenten
Gaat je kind op kamers? Vergeet dan niet belangrijke verzekeringen af te sluiten, zoals een inboedelverzekering.
Laptop en studiematerialen
Om te kunnen studeren heeft je kind een boeken en andere studiematerialen zoals een laptop nodig. Welke boeken je kind nodig heeft, krijg je via de opleiding te horen.
OV-studentenkaart
Gaat je kind van of naar school en huis reizen? Dan heeft je kind een OV-studentenkaart nodig. Die is onderdeel van de studiefinanciering en vraag je gezamenlijk aan.
Introductieweek
Beginnen op het hbo kan spannend zijn, daarom gooien we je kind natuurlijk niet meteen in het diepe. We starten ieder studiejaar met de StudyStartWeek waarin je kind rustig kennis kan maken met medestudenten, docenten, de stad en de campus.
Wat mag ik nog weten van school?
Het kan even wennen zijn als ouder: je krijgt ineens veel minder mee van school. Geen roosters meer, geen rapporten en geen ouderavonden. Hoe zit dat precies? Als ouder van een hbo-student heb je geen automatische inzage in cijfers, aanwezigheid of gemiste lessen. Ook heb je geen direct contact met docenten over studievoortgang. Je kind is vanaf 18 jaar namelijk voor de wet volwassen en heeft dan ook recht op privacy. Daarom is het handig om samen met je kind afspraken te maken over het delen van deze informatie en regelmatig even in te checken bij je kind.
Wat zijn signalen dat het goed of slecht gaat?
- Signalen dat het goed gaat: Je kind heeft een redelijk vast ritme, vertelt af en toe over school of medestudenten, ziet er uitgerust uit en lijkt tevreden. Ook plannen maken voor de toekomst of enthousiasme over projecten zijn een goed teken.
- Signalen dat het minder gaat: Let op als je kind plotseling veel minder of juist veel meer praat over school, er constant moe uitziet, chaotisch wordt met geld of afspraken, of helemaal geen verhalen meer deelt over studie of vrienden. Ook extreme stress rond tentamenperiodes of vermijdingsgedrag kunnen signalen zijn dat er hulp nodig is.
Studievertraging
We hebben op school veel faciliteiten om je kind te ondersteunen bij studievoortgang- en vertraging. Zo is aan iedere opleiding een studiecoach (studieloopbaanbegeleider) verbonden en kan je kind altijd contact opnemen met de studentendecaan als er sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden.
Financiële problemen
Gaat het studentenbudget er iedere maand net iets te snel doorheen? Je kind kan op school langs onze financiële helpdesk voor vragen over en hulp bij budgettering, verzekeringen, studiefinanciering, belastingaangifte, persoonlijke financiën etc.
Studeren in buitenland
Als internationale hogeschool bieden we veel opties om (deels) in het buitenland te studeren. Zo kunnen studenten stagelopen in het buitenland, een minor volgen bij een van onze Grand Tour locaties Bangkok, Bali of Port Alfred of een semester volgen bij een van onze exchange partners.
Extra opties
Bij ons hebben studenten alle ruimte om hun eigen pad te kiezen. Dat betekent ook de keuze om tijdens hun studie extra uitdagingen aan te gaan. Denk aan het volgen van extra trainingen of deelname aan een honours programma.
Studeren en ondernemen combineren?
Het Center for Entrepreneurship staat voor je klaar om je hierbij te helpen.
Contact
Zijn er nog vragen? Stel ze gerust of schrijf je in voor het online spreekuur met onze studiekeuzeadviseur.