Collegegeld betalen

Sta je ingeschreven bij NHL Stenden Hogeschool, dan betaal je collegegeld. Er zijn twee vormen van collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Voor deze vormen worden verschillende tarieven in rekening gebracht. 

Het wettelijk en instellingscollegegeld

Basisbeurs

Vanaf september 2023 is de basisbeurs weer ingevoerd in het hoger onderwijs.
Bekijk wat dit voor jou kan betekenen op de website van DUO.

Stopzetting halvering collegegeld eerstejaars hoger onderwijs

De halvering van het collegegeld door DUO wordt beëindigd per studiejaar 2024-2025. Iedereen die september 2024 aan een opleiding start, betaalt het volledige collegegeldtarief welke van toepassing is.

Start je in februari 2024 voor het eerst met een hbo-studie? Dan heb je mogelijk recht op een halvering tot september 2024. Volg je momenteel een lerarenopleiding? Wellicht heb je nog wel recht op een tweede jaar halvering collegegeld. Check hier welke voorwaarden hiervoor gelden.

Wanneer wordt het collegegeld afgeschreven?

Je machtigt NHL Stenden om het collegegeld af te laten schrijven van je bank- of girorekening. Afschrijving van collegegeld gaat dan als volgt: 

 • Optie 1: bij jaarlijkse betaling
  Als je het collegegeld in één keer betaalt, vindt de afschrijving rond 25 september plaats.

 • Optie 2: bij betaling in termijnen

  Start studie in september
  Als je er voor kiest het collegegeld in termijnen te betalen, wordt deze in negen termijnen afgeschreven. De eerste afschrijving is rond 25 september, daarna elke maand ook rond de 25ste tot de termijnen zijn voldaan. De administratiekosten voor het betalen in termijnen bedragen € 24,00. Dit bedrag wordt bij de eerste incasso in rekening gebracht.

  Start studie in februari
  Als je er voor kiest het collegegeld in termijnen te betalen, wordt deze in maandelijkse termijnen afgeschreven. De laatste incasso vindt plaats in mei. De administratiekosten voor het betalen in termijnen bedragen € 24,00. Dit bedrag wordt bij de eerste incasso in rekening gebracht.

Kies je voor een master?

Houd er dan rekening mee dat er twee soorten masters zijn. Welke je kiest heeft invloed op de kosten:

 1. Gefinancierde master opleidingen
  Gefinancierde masters worden gesubsidieerd door de overheid, waardoor je het wettelijk collegegeld betaalt.
 2. Niet-gefinancierde master opleidingen
  Niet-gefinancierde masters worden niet gesubsidieerd door de overheid. Een niet-gefinancierde masteropleiding kost gemiddeld € 15.000,-. De kosten zijn verschillend per masteropleiding.

De overheid financiert nog maar 1 bachelor- en 1 masteropleiding (Rijksbijdrage) per student. Heb je al een bachelor- of mastergraad behaald in Nederland en wil je je inschrijven voor een tweede masteropleiding? Dat kan, alleen betaal je dan als (aankomend) student het instellingscollegegeld. Heb je nog geen masterdiploma? Dan betaal je het wettelijk collegegeld (€ 2.530). Ook als student uit een niet EER-land betaal je het instellingscollegegeld.

Na mbo het hbo proberen 

& je hoeft niks terug te betalen! 

Mbo-diploma in the pocket en doorstuderen aan het hbo? Jij krijgt de kans om het eerste jaar van het hbo te proberen. Kom je er na een jaar achter dat het toch niets voor je is? Dan krijg je de basisbeurs, de aanvullende beurs én je OV-jaarkaart als gift van de overheid. Je hoeft niks terug te betalen. Uiteraard betaal je voor dit collegejaar wel collegegeld.

Bekijk meer over deze regeling voor jou als mbo'er

Financiële regelingen voor deeltijd- of duale studie

Wil jij een deeltijd- of duale studie bij NHL Stenden oppakken? Er is een aantal financiële regelingen en subsidies waar je gebruik van kunt maken. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden.

Lees meer 

Bewijs Betaald Collegegeld

Betaal je wettelijk collegegeld en ga je naast je studie bij NHL Stenden nóg een studie doen waarbij je ook recht hebt op wettelijk collegegeld? Dan kun je bij je tweede studie aantonen met een Bewijs Betaald Collegegeld dat je het wettelijke collegegeld al betaalt.

Ook wanneer je alleen een minor bij een andere hogeschool of universiteit gaat doen, kun je daarvoor een Bewijs Betaald Collegegeld aanvragen via dit formulier.

Declaratieverklaring collegegeld

Om digitaal te machtigen via Studielink moet je in het bezit zijn van een DigiD. De betaling is dus persoonsgebonden. Dit betekent ook dat een werkgever of uitkerende instantie het collegegeld niet rechtstreeks aan NHL Stenden Hogeschool kan betalen: je moet als student met de digitale machtiging betalen. Zodra dit is gebeurd, kun je een declaratieverklaring opvragen waarmee je bij je werkgever of uitkerende instantie het collegegeld kunt declareren. De declaratieverklaring kun je online aanvragen.

Vervoer

Als student heb je recht op het studentenreisproduct. Die kun je koppelen aan jouw persoonlijke ov-chipkaart. Hiermee maak je gratis of met korting gebruik van het openbaar vervoer. Je kunt kiezen tussen een week- of een weekendproduct, waarmee je doordeweeks of in het weekend gratis reist. De resterende dagen krijg je een studentenkorting van 40%.

Je studentenreisproduct is ook geldig in schoolvakanties, met uitzondering van de zomervakantie. Zo bespaar je kosten op benzine of treinkaartjes en kun je er even lekker tussenuit.

Meer informatie vind je op de website van DUO.

Studiemateriaal

Afhankelijk van je studie zal je als student extra moeten betalen voor studiemateriaal. Hoeveel geld je kwijt bent aan studiemateriaal verschilt per opleiding, maar ook per jaar. Zo is een laptop in veel gevallen een eenmalige aankoop, terwijl de boekenlijst per studiejaar verschilt. Studenten bieden vaak na het afronden van een studiejaar hun boeken weer te koop aan op sites als Marktplaats (www.marktplaats.nl) of Bol.com (bol.com), doe hier je voordeel mee!

Op jezelf wonen

Veel studenten kiezen ervoor om tijdens hun studie op zichzelf te gaan wonen. Een eigen studio, appartement of een gezellige kamer in een studentenhuis, er is keuze genoeg. De huur die je betaalt voor je eigen plekje verschilt per locatie.

De huur is niet de enige uitgave die je doet wanneer je op jezelf woont. Je gaat ook je eigen boodschappen doen. Het Nibud stelt dat studenten gemiddeld €161 euro per maand kwijt zijn aan boodschappen. Dit is een gemiddelde, het echte bedrag verschilt natuurlijk per persoon.

Lees meer over studenthuisvestiging:

Zorgverzekering

Een andere maandelijkse kostenpost is jouw zorgverzekering. Van de overheid ontvang je hiervoor een bijdrage: de zorgtoeslag. Afhankelijk van je verzekering dekt deze toeslag het bedrag wel of niet volledig. Op de website van jouw verzekeraar vind je meer informatie.

Uitgaan, ontspanning en sport

Naast studeren, overleven en naar school gaan, heb je natuurlijk ook nog vrije tijd. Iets drinken in de stad, uit eten met je vrienden, een avondje naar de bioscoop, een abonnement nemen bij de sportschool; allemaal extra kosten. Wat je hieraan kwijt bent, verschilt per persoon.