Studeren is niet alleen een investering in jezelf, maar gaat ook gepaard met financiële overwegingen. We vertellen je graag alles over het bekostigen van jouw studie. Heb je geen recht op een basisfinanciering, dan zijn er soms ook andere mogelijkheden tot het financieren van jouw studie. Ook geven we je graag inzicht in welke kosten je buiten je studie om kan verwachten zodat je goed voorbereid en vol vertrouwen aan je studieavontuur kunt beginnen.

Collegegeld

Voor alle informatie over het collegegeld, waaronder de hoogte van het collegegeld en het betalen hiervan, willen we je graag verwijzen naar de pagina: Collegegeld en betalen.

Elk jaar wordt de hoogte van het wettelijk collegegeld vastgesteld door de overheid. Dit bedrag is gelijk voor alle onderwijsinstellingen.

Collegegeld en betalen

Financieren van jouw studie

Afhankelijk van jouw situatie zijn er diverse mogelijkheden om jouw studie te bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan een basisbeurs. Wil je een deeltijd- of duale studie, leergang, cursus of post-hbo volgen? Bekijk dan hier jouw mogelijkheden.

Regelingen en financieringsopties:

Bijkomende kosten 

Welke kosten kan je verwachten bij een studie? Naast de kosten voor jouw studie moet je ook rekening houden met andere kosten zoals bijvoorbeeld je studieboeken of kosten voor een laptop. Ga je op kamers? Dan moet je rekening houden met je kamerhuur, levensonderhoud en verzekeringen. De kosten voor excursies en studiereizen verschillen per opleiding.