
NHL Stenden Onderzoekt
Onze onderzoekers geven in de podcast ‘NHL Stenden Onderzoekt’ antwoord op de meest uiteenlopende vragen. Van cyberveiligheid tot creatieve oplossingen voor plasticgebruik: alles komt voorbij!
Bij NHL Stenden kijken we met een andere blik naar maatschappelijke uitdagingen. Wil je niks missen van onze grensverleggende onderzoeken en meer weten over onze innovatieve oplossingen? Abonneer je dan op deze podcast.
Aflevering 8: Wat is de toekomst van het onderwijs?
In deze aflevering van NHL Stenden Onderzoekt nemen lector José Middendorp, practor Menno Wierdsma en host Hidde Bruinsma je mee naar de kern van wat onderwijs zou moeten zijn.
Hoe houden we onderwijs menselijk in een tijd van toenemende druk? En wat betekenen de dreigende miljardenbezuinigingen voor een systeem dat al op de knieën ligt? Het antwoord ligt misschien niet in méér regels, maar in mínder. Maar hoe creëer je die ruimte terwijl de politiek juist krimpt op investeringen in onderwijs?
Aflevering 7: Hoe houden we de zorg toekomstbestendig?
In deze aflevering nemen lector Digitale Innovatie Job van ’t Veer, projectleider Sarah Walburg en presentator Hidde Bruinsma je mee naar de frontlinie van zorgonderwijs. Ze vertellen hoe studenten via levensechte simulaties leren omgaan met stervende patiënten, emotioneel beladen gesprekken voeren met hologrammen, en zelfs ervaren hoe het is om dementie te hebben. En dat werkt: studenten voelen zich zelfverzekerder én beter voorbereid. Ook ziekenhuizen maken inmiddels gebruik van deze aanpak.
60.000 vacatures in de zorg. Vergrijzing die toeneemt. En tegelijkertijd: pas afgestudeerde verpleegkundigen die overrompeld worden door de praktijk. Ze hebben moeite met gesprekken voeren, acute situaties en te weinig praktijkervaring. Hoe bereid je studenten voor op een realiteit die zo anders is dan het klaslokaal? Het antwoord ligt misschien niet in meer stages, maar in virtuele patiënten, hologrammen en VR-brillen.
Aflevering 6: Zijn we bereid écht te veranderen voor het klimaat?
In deze aflevering van NHL Stenden Onderzoekt gaan lector Matthias Olthaar en host Marjanne Teunissen dieper in op de schaduwzijde van onze duurzaamheidsinspanningen. Hoe kunnen we verduurzamen op een manier die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook sociaal rechtvaardig? En welke keuzes kunnen we maken om écht bij te dragen aan een betere wereld?
Is economische groei echt goed voor de wereld? Op het eerste gezicht lijkt het een positief gegeven, maar als we kijken naar de impact van onze (over)consumptie, zien we een ander verhaal. We investeren massaal in zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s om duurzamer te leven. Maar zijn deze technologieën écht de oplossing? Of verschuiven we simpelweg de problemen, vooral naar niet-Westerse landen?
Aflevering 5: Waarom lopen hoogbegaafde studenten vast?
In deze aflevering van NHL Stenden Onderzoekt gaat deeltijdstudent Jeroen Bax samen met hoogbegaafdheidsexpert Marjorein van Houten en host Marjanne Teunissen in gesprek. Ze bespreken waarom hoogbegaafdheid vaak niet herkend wordt, hoe dit het leerproces beïnvloedt en - misschien wel het belangrijkste - hoe we deze studenten beter kunnen ondersteunen.
Wist je dat 1 op de 10 hbo-studenten hoogbegaafd is? Vaak zonder dat ze het zelf weten. Ze voelen zich anders, worstelen met perfectionisme en krijgen soms zelfs een verkeerde diagnose. En dat terwijl ze juist zoveel potentie hebben.
Voor deeltijdstudent Jeroen Bax viel alles op z’n plek toen hij erachter kwam dat hij hoogbegaafd is. Maar wat als hij dat eerder had geweten? In deze aflevering van NHL Stenden Onderzoekt gaat hij samen met hoogbegaafdheidsexpert Marjorein van Houten en host Marjanne Teunissen in gesprek. Ze bespreken waarom hoogbegaafdheid vaak niet herkend wordt, hoe dit het leerproces beïnvloedt en - misschien wel het belangrijkste - hoe we deze studenten beter kunnen ondersteunen.
Aflevering 4: Nepnieuws, hoe herken je het en hoe beperk je de impact?
In deze aflevering van NHL Stenden Onderzoekt bespreken onze onderzoekers Joyce Kerstens en Deike Schulz samen met host Hidde Bruinsma hoe digitale misleiding werkt, waarom we erin trappen en wat we kunnen doen om ons hier beter tegen te wapenen.
Deepfakes, nepnieuws en filterbubbels maken het steeds lastiger om feit van fictie te onderscheiden. Dit ondermijnt niet alleen het vertrouwen in media en politiek, maar beïnvloedt ook hoe we denken en handelen. Zeker online, waar influencers soms onbewust bijdragen aan de verspreiding van misleidende informatie.
De oplossing? Een European Influencers Academy die influencers bewuster maakt van hun rol in online beïnvloeding. En projecten waarin studenten, net zoals Bellingcat, zelf op zoek gaan naar fake news. Zo leren ze desinformatie te herkennen en kritisch te blijven in een wereld vol digitale misleiding.
Aflevering 3: Hoe help je langstudeerders aan een diploma?
In deze aflevering bespreken oud-student Mieke Nap, onderzoeker Jacqueline Rietveld en host Hidde Bruinsma hoe intensieve begeleiding, zoals afstudeerbootcamps en slimme tools, langstudeerders helpt om dat laatste stukje toch af te ronden. Want soms is het verschil tussen afhaken en afstuderen slechts één duwtje in de rug.
In Nederland lopen tienduizenden studenten vertraging op in hun studie. Vaak door persoonlijke omstandigheden zoals het verlies van dierbaren, een burn-out, of financiële druk. Jaar na jaar schrijven deze studenten zich opnieuw in, in de hoop hun diploma te halen. Maar wat als je de eindstreep maar niet weet te halen?
Langstuderen leidt tot grote persoonlijke uitdagingen, zoals eenzaamheid en schaamte en sommige studenten komen soms zelfs in de schulden of bijstand terecht. Daarnaast heeft langstuderen ook maatschappelijke impact: deze studenten halen hun diploma niet terwijl de arbeidsmarkt staat te springen om goed opgeleide professionals. Hoe zorgen we ervoor dat deze studenten alsnog hun diploma behalen en een plek vinden op het niveau waar ze thuishoren?
Aflevering 2: Hoe voorkom je online oproepen tot rellen?
In aflevering 2 bespreekt onderzoeker Willem Bantema van het lectoraat Cybersafety samen met Marco Out, burgemeester van Assen, en presentator Hidde Bruinsma, hoe burgemeesters grip kunnen krijgen op online aangejaagde onrust.
Van uit de hand gelopen demonstraties in Amsterdam tot onrust onder jongeren in Sneek: online oproepen tot rellen zetten Nederlandse steden meer en meer op scherp. Gemeenten krijgen steeds vaker te maken met fysieke ongeregeldheden die online worden aangewakkerd. Maar hoe ga je hier als gemeente mee om? Wat kun je ertegen doen en hoe kun je het voorkomen? Vragen waar onze onderzoeker Willem Bantema bij onderzoeksgroep Cybersafety aan de Thorbecke Academie, zich in vastbijt. Want biedt de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden, of hebben gemeenten meer bevoegdheden nodig? En kan een online burgemeester bijvoorbeeld uitkomst bieden?
Aflevering 1: Zijn plastics écht zo slecht?
In aflevering 1 bespreken onderzoeker Vincent Voet (lector Circular Plastics), Rik Heerema, Mei-Lin Germs en presentator Marjanne Teunissen de positieve kant van plastic.
Wat als we je vertellen dat plastic niet per se slecht is? Plastics zijn al jarenlang onderwerp van discussie en steeds meer consumenten en actiegroepen roepen op tot een verbod. Niet helemaal terecht, volgens onze onderzoeker Vincent Voet van het lectoraat Circular Plastics. In deze aflevering van de podcast ‘NHL Stenden Onderzoekt’ bespreekt hij samen met badkamer-ondernemer Rik Heerema, alumnus Mei-Lin Germs en presentator Marjanne Teunissen de positieve kant van deze kunststof.
Contact
Heb je een vraag of wil je in contact komen met een van onze onderzoekers? Stuur een mailtje naar media@nhlstenden.com