Opleidingen vergelijken

Twijfel je nog tussen een paar opleidingen en kom je er maar niet uit? Dan kan het keuzeformulier jou misschien helpen. Met dit formulier kun je opleidingen met elkaar vergelijken aan de hand van punten (criteria) die voor jou belangrijk zijn.

Om met het formulier te kunnen werken, is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de opleidingen waartussen je twijfelt. Weet je welke vakken je krijgt? Welke beroepen en functies je kunt uitoefenen na de studie? Hoe de sfeer op de opleiding en de school is? Als je merkt dat je nog geen goed beeld van een opleiding hebt, doe dan eerst wat meer onderzoek. Lees de informatie over de opleiding op de site (nog eens) door, bezoek een open dag en ga een dagje meelopen.

Is het plaatje redelijk compleet? Dan kun je met het keuzeformulier aan de slag!

Stap 1

Stel een lijst samen met criteria die voor jou belangrijk zijn bij de keuze van een opleiding. Daarbij kun je aan heel veel dingen denken. Misschien wil je heel graag op kamers of juist thuis blijven wonen. Of vind je het belangrijk dat je met je lievelingsvak bezig kunt blijven. Of dat je later veel kansen op de arbeidsmarkt hebt. Verzin het maar!

Vul de criteria in bij de eerste kolom. Tip: zet de criteria die voor jou het belangrijkst zijn, bovenaan.

In de andere kolommen zet je de opleidingen die je interessant lijken.

Stap 2

Bij elk keuzecriterium vul je per opleiding een score in tussen de 0 en de 10, om aan te geven in hoeverre jij vindt dat de betreffende opleiding aan dit criterium voldoet. 0 betekent: helemaal niet, 10 betekent: helemaal! Aan criteria die voor jou heel belangrijk zijn, kun je eventueel dubbele punten toekennen, zodat ze wat zwaarder wegen.

Stap 3

Tel de scores op. Welke opleiding scoort het hoogst? Als twee opleidingen even hoog scoren, kun je naar de criteria kijken. Hoe scoren beide opleidingen op de criteria die voor jou het belangrijkst zijn?

Stap 4

Deze stap klinkt misschien wat vaag, maar is wel belangrijk. Stel jezelf de vraag: hoe voelen deze scores voor mij? Geeft de hoogst scorende opleiding een goed gevoel? Bevestigt het iets wat je eigenlijk al wist? Of voel je dat een andere opleiding je eigenlijk meer aantrekt? Neem dit gevoel serieus. Keuzes maak je niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart!

Keuzeformulier

593.04 KB (.PDF)

Voorbeeld

Persoonlijke keuzecriteria

Opleiding HRM

Opleiding Verpleegkunde

Opleiding Fysiotherapie

Opleiding Hotelmanagement

Iets met mensen/hulpverlening

6

9

9

4

Iets met dingen regelen, organiseren

9

8

4

9

Iets met biologie

0

7

8

0

Een studie in de buurt

9

9

3

9

Een goed inkomen

8

7

6

6

Iets waarmee ik veel kanten op kan

8

6

4

6

Liefst geen Engels

4

8

8

2

Goede kansen op de arbeidsmarkt

9

9

7

9

Totaalscore

53

63

49

45

De scores in dit voorbeeld zijn indicatief.