Draait je hoofd overuren en kom je er maar niet uit met je studiekeuze? Heb je iedereen om je heen al om hulp gevraagd maar krijg je steeds het antwoord ‘Ja, je moet toch écht zelf een opleiding kiezen’? Irritant, zucht, we snappen het. Maar het is wel waar. En nu niet meteen in de stress schieten, want met deze 5 tips maak zelfs jij een keuze. Echt! 

Afbeelding
Student op trap Rengerslaan 8

1. Kom een dagje meelopen 

Je hebt het hele internet afgestruind, alle opleidingspagina’s tot in detail gelezen en kunt nog steeds geen keuze maken. Time for the real deal! Stap achter je scherm vandaan en kom een dagje meelopen bij de opleiding(en) die je leuk vindt. Zo ontdek je hoe zo’n college is en of je je toekomstige docenten leuk vindt. Spannend, dat begrijpen we. Maar de studenten met wie je meeloopt hebben allemaal voor dezelfde keuze gestaan! Een belangrijke pré: je kunt dan ook vast de koffie proberen. Wij snappen wat echt belangrijk is.😉 

2. Vraag het een studiekeuzeadviseur 

Soms kan de mening van iemand anders verhelderend werken. Dat betekent niet dat je je studiekeuzetwijfels moet bespreken met de kassière van de Jumbo, maar ga eens in gesprek met bijvoorbeeld onze Studiekeuzeadviseurs. Dat kan gemakkelijk tijdens het online spreekuur. Zij zijn namelijk de echte experts en stellen jou precies de juiste vragen. Ze kennen alle mogelijkheden en geven je de inzichten die je nodig hebt om uiteindelijk die knoop door te hakken. Zo hebben ze al duizenden studenten op weg geholpen! 

3. Kom langs

Keuzes maak je op basis van je gevoel, en je weet pas écht hoe de sfeer bij ons is als je langskomt. Dus trek je lekkerste sneakers aan en maak je klaar voor een Campus Tour. Samen met een van onze studenten verken je ieder hoekje van jouw toekomstige campus. Ontdek de verborgen studiespots en neem een kijkje in de lokalen waar je straks misschien wel les krijgt. Benieuwd hoe laat de bieb open is? Of waar je de lekkerste koffie haalt? Onderweg kun je al je vragen stellen aan de student. Trouwens, je kunt ook langskomen tijdens de Open Dag op 4 juni! 

4. Kijk achter de schermen 

Twijfel jij over die ene studie of baan? Tijd om een kijkje achter de schermen te nemen. Je buurman, buurvrouw of die ene tante: praat eens met mensen die de baan hebben die jou leuk lijkt. Of ga in gesprek met vrienden of bekenden die de opleiding doen die jij in het vizier hebt. Zo kom je achter de echte verhalen, gouden tips en alles wat de brochures je niet vertellen. Je krijgt dan een helder beeld en bent al lekker aan het netwerken voor je bent begonnen!

5. Doe je huiswerk 

Nee, je bent niet weer in groep acht beland. En ja, we geven je echt huiswerk mee. Want heb je alles geprobeerd en weet je het nog steeds niet? Veeg dan een avondje leeg in je agenda en zet alles op een rijtje. Schrijf op welke opleidingen je aanspreken en waarom. Hoe lang duren ze? Welke vakken worden er gegeven? Wat vind je leuk en wat niet? Wat kun je ermee worden? Tip: vergelijken doe je gemakkelijk met dit keuzeformulier

En onthoud: twijfelen is oké! Het is een spannend om een keuze te maken voor je toekomst. Gelukkig kun je bij NHL Stenden nog alle kanten op, zelfs als je je keuze al hebt gemaakt. Vertrouw op jezelf, je onderzoek en je onderbuikgevoel en hak die knoop door!