Social Work

B Social Work, Bachelor, voltijd

Ben jij ondernemend en kun je je goed inleven in anderen? Wil jij je inzetten voor mensen die het niet meer helemaal zelfstandig redden in de maatschappij? Dan is de hbo-opleiding Social Work echt iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Ga tijdens je studie al aan de slag in les- en praktijkateliers..
 • Werk in hechte groepen waar onderwijs en werkveld samenkomen.
 • Geef zelf vorm aan het opleidingsprogramma, in overleg met je begeleider. 
 • Leer reflecteren, presenteren en kritisch denken.
 • Start in september of februari.

Wat staat je te wachten

Als sociaal werker help je mensen die het moeilijk vinden om actief deel te nemen aan de maatschappij. Je stimuleert ze om van hun eigen kracht uit te gaan, maar brengt ook mensen en organisaties met elkaar in contact. Hoe je dat aanpakt, komt aan bod tijdens de hbo-opleiding Social Work. Je volgt theoretische vakken, maar je leert ook in de praktijk. Vanaf jaar 1 doe je namelijk opdrachten voor zorg- en welzijnsorganisaties.

Je ontwikkelt eerst een brede basis en later in het studieprogramma kies je een profiel: Welzijn & Samenleving, Zorg of Jeugd. Om ervoor te zorgen dat jij na de opleiding direct aan de slag kunt als sociaal werker, is het werkveld nauw betrokken bij de opleiding. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Social Work

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Onze maatschappij gaat uit van de eigen kracht en zelfredzaamheid van mensen. Dat vraagt om een nieuwe kijk op sociaal werk. Als sociaal werker ben jij niet langer de uitvoerende kracht, maar steeds vaker een verbinder die voor jouw cliënt de inzet regelt van familie, vrienden en hulporganisaties.

Met jouw brede basis ben je op veel verschillende plekken inzetbaar: in sociale wijkteams, bij Vluchtelingenwerk of in de verslavingszorg, maar ook bij poppodia, wijkcentrums of in het schoolmaatschappelijk werk. Daarnaast kun je ook aan de slag als specialist op één bepaald gebied, bijvoorbeeld als reclasseringsmedewerker, ouderenwerker, gezinsvoogd of medewerker in de jeugdzorg.

Welke vooropleiding heb je nodig voor Social Work?

Start in februari

Wil je deze opleiding in februari starten? Lees hier alles over inschrijven.

Voor de opleiding Social Work heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

jonathan-beers

“Ik leer hoe ik écht naar anderen kan luisteren”

Praktijk vanaf jaar 1

Al vanaf het eerste jaar ga je aan de slag in de praktijk. In het tweede jaar ben je minimaal twee dagen per week aan het werk. Ook in het derde en vierde jaar doe je op deze manier volop ervaring op. Daarnaast houd je je dan ook bezig met praktijkgericht onderzoek en je afstudeeropdracht. 

Doe ervaring op in het buitenland

Ons onderwijs gaat verder dan het klaslokaal. We dagen studenten uit om hun eigen grenzen te verleggen, bijvoorbeeld door stage te lopen in het buitenland. Zo ervaar je de culturele en maatschappelijke verschillen met Nederland. Je kunt tijdens je studie deelnemen aan ontwikkelingswerk in de ‘township’ van Port Alfred.in Zuid-Afrika, maar er zijn ook stageplaatsen op de Nederlandse Antillen, in Finland, Zweden of Duitsland.

Studeren in Leeuwarden

Waarom kiezen voor Social Work in Leeuwarden? Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad.

Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Daarnaast worden er volop activiteiten voor de studenten van Social Work georganiseerd rondom Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Soms heel zichtbaar, soms juist achter de schermen. Kortom: Leeuwarden biedt je alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd!

studeren_lwd

Studieopbouw

Het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied en leg je een brede basis. In jaar twee en drie gaan we de diepte in en kies je een specialisatie. In het vierde jaar voer je een afstudeeropdracht uit. Je leert reflecteren, presenteren en kritisch denken. Deze drie vaardigheden lopen als een rode draad door de opleiding heen.

Jaar 1

Je leert het beroep van sociaal werker kennen en ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om met kwetsbare doelgroepen te werken. Daarnaast verdiep je je in de werking van de maatschappij en hoe je straks kunt vernieuwen in het werkveld. Je maakt kennis met praktijkleren, waarbij je aan de slag gaat in een instelling. Hierdoor ervaar je meteen waar je het voor doet! 

Je ontwikkelt je in de hoofdfase van de studie verder tot een breed inzetbaar sociaal werker. Je bent minimaal twee dagen per week aan het werk in de praktijk. Verder ga je bezig met onderzoek en kun je ervoor kiezen om een tijdje naar het buitenland te gaan. Je geeft zelf richting aan je studie door een profiel te kiezen: Zorg, Welzijn & Samenleving of Jeugd. Ook ga je verder met praktijkateliers en praktijkgericht onderzoek. 

Je verdiept je in het profiel dat je in de hoofdfase hebt gekozen. Ook leer je actuele (internationale) theorie in te zetten in de praktijk. Je hebt nauw contact met experts uit het werkveld. In jouw afstudeeropdracht gebruik je jouw opgedane kennis om een innovatieve oplossing te vinden voor een uitdagend praktijkvraagstuk. 

Met één been in de praktijk

Tijdens de bacheloropleiding Social Work werk je aan meerdere praktijkprojecten. Je maakt bijvoorbeeld een zogeheten cliëntportret: je interviewt een persoon uit je eigen omgeving en brengt diens leven systematisch in kaart. Ook analyseer je een intakegesprek dat je hebt gedaan, om zo beter aan de slag te kunnen met een cliënt.

Cliëntportret

Je gaat een persoon uit je eigen omgeving interviewen en zo op systematische wijze het leven van die persoon in kaart brengen.

Intakegesprek

Je analyseert een intakegesprek dat je hebt gedaan. Als assessment ga je deze analyse op een systematische wijze delen met het ‘team’ waarin je werkt. Zo krijg je meer handvatten om aan de slag te gaan met de cliënt. Je verwerkt daar de systeemgerichte benadering in.

Supervisie

Je volgt in een klein groepje een intensief supervisietraject dat gaat over jouw persoonlijke ontwikkeling gericht op je toekomstige beroep. Je wordt begeleid door een externe supervisor.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Ontdek X-Honours

Profiel

Sociaal werk kent drie verschillende gebieden. In de hoofdfase van de opleiding kies je één van deze gebieden, waarin je je verder gaat specialiseren.

Welzijn & Samenleving

Het profiel Welzijn & Samenleving is gericht op doelgroepen die worstelen met sociale vraagstukken. Denk hierbij aan thema’s als armoede, arbeid, inkomen en diversiteit. Je helpt mensen om de regie over hun eigen leven terug te krijgen en betrekt daar waar nodig familie, vrienden en de juiste organisaties bij. 

Zorg

Je zet je in voor mensen die sociaal, lichamelijk, verstandelijk of psychisch kwetsbaar zijn; mensen met complexe en langdurige problematiek. Je helpt ze zo zelfstandig mogelijk en volgens hun eigen wensen te leven, met steun van hun eigen leefomgeving en sociale netwerken.

Jeugd

Bij het profiel Jeugd houd je je bezig met kinderen, jongeren en ouders/opvoeders die zich in een kwetsbare positie bevinden. Je ondersteunt ze door hun ontwikkelkansen te vergroten, zodat ze straks als volwassenen zelfstandig kunnen functioneren en meedoen in de samenleving. 

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute; je leert door te doen en te reflecteren. Je werkt in kleine groepen met studenten aan echte vraagstukken uit de praktijk. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen. 

social-work-sic-2018