Studieopbouw Bachelor Social Work

Het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied binnen de hbo-opleiding Social Work en leg je een brede basis. In jaar twee en drie gaan we de diepte in en kies je een specialisatie. In het vierde jaar voer je een afstudeeropdracht uit. Je leert reflecteren, presenteren en kritisch denken. Deze drie vaardigheden lopen als een rode draad door de opleiding heen.

Afbeelding
social-work voltijd Leeuwarden

Specialisaties bij hbo Social Work

Social Work kent drie verschillende gebieden. In de hoofdfase van de opleiding kies je één van deze gebieden, waarin je je verder gaat specialiseren.

Leren door te doen

De beste manier om iets te begrijpen, is door het zelf te doen. Tijdens de opleiding werk je daarom aan projecten waarbij je direct in contact komt met de praktijk. Op die manier kun je de kennis die je opdoet tijdens lessen en colleges omzetten in praktische vaardigheden. 

LVB Xperience

In de LVB Xperience van Humanitas DMB krijgen studenten de unieke kans om de realiteit van mensen met een licht verstandelijke beperking te ervaren. En dat kan behoorlijk confronterend zijn. Maar tegelijkertijd levert het waardevolle nieuwe inzichten op die studenten, als toekomstige begeleider, enorm van pas kunnen komen. 

In het eerste deel van de Xperience stappen studenten letterlijk in de schoenen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Dit wordt gevolgd door een inspirerend college verzorgd door een gastdocent en een ervaringsdeskundige, wat perfect aansluit bij de ervaringen die studenten daarvoor hebben opgedaan. Door samen te werken met Humanitas DMB wordt de kennisoverdracht naar een hoger niveau getild, waardoor studenten een dieper begrip krijgen van de uitdagingen waarmee deze doelgroep dagelijks te maken heeft. 

Een student deelt haar ervaring: “Ik heb nu gemerkt dat wanneer je niet begrepen wordt, je heel veel weerstand kan krijgen. Dus daarom is het belangrijk om veel begrip te tonen en je echt te verdiepen in de wereld van mensen met een licht verstandelijke beperking.” De toegevoegde waarde van zo’n Xperience zit hem in het feit dat je de ervaring normaal gesproken niet opdoet. Het is lastig om je voor te stellen hoe het voelt voor die doelgroep, maar door geduld te hebben en naar mensen te kijken, nemen studenten waardevolle lessen mee die ze in hun toekomstige carrière als zorgprofessional kunnen toepassen. 

Bekijk de video

Atelier Sociaal Domein

In de provincie Friesland vinden we de Ateliers Sociaal Domein, leergemeenschappen verspreid over verschillende locaties, waar alles draait om praktijkgerichte vraagstukken en samenwerking. Met studenten van verschillende opleidingen, zoals economie, social work of verpleegkunde gaan we samen vol nieuwsgierigheid aan de slag met deze vraagstukken. Dit leidt tot nieuwe inzichten, een dynamische samenwerking en oplossingen die in deze tijd heel erg nodig zijn.

Een van deze ateliers bevindt zich in Ooststellingwerf, waar we werken aan het concept Bloeizone. Hammie, projectleider zorgeconomie in Ooststellingwerf, legt uit: “We zijn al een paar jaar betrokken bij het Atelier Sociaal Domein, en nu hebben we hen gevraagd om de monitoring te verzorgen voor het grotere geheel. Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van de Bloeizones in Appelscha?”

De studenten gaan met het vraagstuk aan de slag in een ontwerpgericht proces, waarbij ze vanuit de praktijk context onderzoekend te werk gaan. Dit betekent dat ze veel op straat zijn te vinden, in gesprek gaan met betrokkenen en op creatieve wijze veel leren over het concept Bloeizone. Vervolgens brengen ze deze inzichten weer terug naar de opdrachtgever. 

Marije, student Social Work, deelt haar ervaring: “Het was een goede ervaring, vooral ook met mijn medestudenten. We zijn een groep van vijf studenten en hebben allemaal een andere opleiding waardoor je met verschillende perspectieven gaat kijken naar het onderwerp.”

Afbeelding
Wout-Eijkelkamp
“Vaak weet ik nu nog niet waar mijn les volgende week over gaat”
Wout Eijkelkamp
docent

Het onderwijsconcept van de opleiding Social Work

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Met één been in de praktijk

Tijdens de bacheloropleiding Social Work werk je aan meerdere praktijkprojecten. Je maakt bijvoorbeeld een zogeheten cliëntportret. Ook analyseer je een intakegesprek dat je hebt gedaan, om zo beter aan de slag te kunnen met een cliënt.

Afbeelding
social-work voltijd Leeuwarden

Cliëntportret

Je gaat een persoon uit je eigen omgeving interviewen en zo op systematische wijze het leven van die persoon in kaart brengen.
Afbeelding
social-work voltijd Leeuwarden

Intakegesprek

Je analyseert een intakegesprek. Als assessment ga je deze analyse op een systematische wijze delen met het ‘team’ waarin je werkt. Zo krijg je meer handvatten om aan de slag te gaan met de cliënt. Je verwerkt daar de systeemgerichte benadering in.
Afbeelding
social-work voltijd Leeuwarden

Supervisie

Je volgt in een klein groepje een intensief supervisietraject dat gaat over jouw persoonlijke ontwikkeling gericht op je toekomstige beroep. Je wordt begeleid door een externe superviser.

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!