In het begin van de opleiding leer je het beroep van de Social Worker kennen. Je ontwikkelt de basisvaardigheden die nodig zijn om met verschillende doelgroepen (0-100) te werken, hoe de maatschappij werkt en geef je betekenis aan je eigen rol als Social Worker. In de lesateliers ga je aan de slag met verschillende vraagstukken en doe je kennis op over psychologie, politicologie en de diverse werkgebieden van Social Work.
Studieopbouw Bachelor Social Work
Het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied binnen de hbo-opleiding Social Work en leg je een brede basis. In jaar twee en drie gaan we de diepte in en kies je een specialisatie. In het vierde jaar voer je een afstudeeropdracht uit. Je leert nadenken over je eigen handelen, jezelf presenteren, je betrokken voelen, contact maken met anderen en kritisch denken. Deze vaardigheden lopen als een rode draad door de opleiding heen.
Je gaat aan de slag in een praktijkatelier in groep van 4-8 studenten. Daarnaast krijg je ook colleges en trainingen om je kennis en vaardigheden te verdiepen die nodig zijn in de praktijk. Thema's als Sociale Inclusie, Diversiteit en Systeem gericht werken worden tijdens dit jaar verder verkend.
In het derde jaar van de opleiding duik je dieper in verschillende onderwerpen en kies je een specialisatie:
- Jeugd-SKJ (0-23): Hier leer je over complexe situaties in de opvoeding, met aandacht voor het kind, de ouders, de professional en het netwerk. Als social worker zorg je dat kinderen en jongeren veilig zijn en help je hen bij hun ontwikkeling. Ook leer je ouders hoe ze beter kunnen opvoeden.
- Zorg of GGZ Agoog: Hier focus je op het helpen van mensen met lichamelijke of psychische problemen. Bij de GGZ-specialisatie leer je hoe je mensen met psychische problemen of verslavingen kunt helpen herstellen en weer goed kunnen functioneren in de maatschappij.
- Welzijn en Samenleving: Hier leer je hoe je mensen in de buurt kunt helpen. Je kijkt naar sociale en culturele aspecten en hoe je het leven van mensen kunt verbeteren, zowel individueel als samen.
Daarnaast volg je in jaar drie een minor die jij interessant vindt.
Tijdens het vierde jaar loop je individueel stage en doe je onderzoek op een praktijkplek die is gekoppeld aan je specialisatie.
Specialisaties bij hbo Social Work
Social Work kent drie verschillende gebieden. In de hoofdfase van de opleiding kies je één van deze gebieden, waarin je je verder gaat specialiseren.
Bij het profiel Jeugd houd je je bezig met kinderen, jongeren en ouders/opvoeders die zich in een kwetsbare positie bevinden. Je ondersteunt ze door hun ontwikkelkansen te vergroten, zodat ze straks als volwassenen zelfstandig kunnen functioneren en meedoen in de samenleving.
Je zet je in voor mensen die sociaal, lichamelijk, verstandelijk of psychisch kwetsbaar zijn; mensen met complexe en langdurige problematiek. Je helpt ze zo zelfstandig mogelijk en volgens hun eigen wensen te leven, met steun van hun eigen leefomgeving en sociale netwerken.
Het profiel Welzijn & Samenleving is gericht op doelgroepen die worstelen met sociale vraagstukken. Denk hierbij aan thema’s als armoede, arbeid, inkomen en diversiteit. Je helpt mensen om de regie over hun eigen leven terug te krijgen en betrekt daar waar nodig familie, vrienden en de juiste organisaties bij.
Leren door te doen
De beste manier om iets te begrijpen, is door het zelf te doen. Tijdens de opleiding werk je daarom aan projecten waarbij je direct in contact komt met de praktijk. Op die manier kun je de kennis die je opdoet tijdens lessen en colleges omzetten in praktische vaardigheden.
LVB Xperience
In de LVB Xperience van Humanitas DMB krijgen studenten de unieke kans om de realiteit van mensen met een licht verstandelijke beperking te ervaren. En dat kan behoorlijk confronterend zijn. Maar tegelijkertijd levert het waardevolle nieuwe inzichten op die studenten, als toekomstige begeleider, enorm van pas kunnen komen.
In het eerste deel van de Xperience stappen studenten letterlijk in de schoenen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Dit wordt gevolgd door een inspirerend college verzorgd door een gastdocent en een ervaringsdeskundige, wat perfect aansluit bij de ervaringen die studenten daarvoor hebben opgedaan. Door samen te werken met Humanitas DMB wordt de kennisoverdracht naar een hoger niveau getild, waardoor studenten een dieper begrip krijgen van de uitdagingen waarmee deze doelgroep dagelijks te maken heeft.
Een student deelt haar ervaring: “Ik heb nu gemerkt dat wanneer je niet begrepen wordt, je heel veel weerstand kan krijgen. Dus daarom is het belangrijk om veel begrip te tonen en je echt te verdiepen in de wereld van mensen met een licht verstandelijke beperking.” De toegevoegde waarde van zo’n Xperience zit hem in het feit dat je de ervaring normaal gesproken niet opdoet. Het is lastig om je voor te stellen hoe het voelt voor die doelgroep, maar door geduld te hebben en naar mensen te kijken, nemen studenten waardevolle lessen mee die ze in hun toekomstige carrière als zorgprofessional kunnen toepassen.
Atelier Sociaal Domein
In de provincie Friesland vinden we de Ateliers Sociaal Domein, leergemeenschappen verspreid over verschillende locaties, waar alles draait om praktijkgerichte vraagstukken en samenwerking. Met studenten van verschillende opleidingen, zoals economie, social work of verpleegkunde gaan we samen vol nieuwsgierigheid aan de slag met deze vraagstukken. Dit leidt tot nieuwe inzichten, een dynamische samenwerking en oplossingen die in deze tijd heel erg nodig zijn.
Een van deze ateliers bevindt zich in Ooststellingwerf, waar we werken aan het concept Bloeizone. Hammie, projectleider zorgeconomie in Ooststellingwerf, legt uit: “We zijn al een paar jaar betrokken bij het Atelier Sociaal Domein, en nu hebben we hen gevraagd om de monitoring te verzorgen voor het grotere geheel. Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van de Bloeizones in Appelscha?”
De studenten gaan met het vraagstuk aan de slag in een ontwerpgericht proces, waarbij ze vanuit de praktijk context onderzoekend te werk gaan. Dit betekent dat ze veel op straat zijn te vinden, in gesprek gaan met betrokkenen en op creatieve wijze veel leren over het concept Bloeizone. Vervolgens brengen ze deze inzichten weer terug naar de opdrachtgever.
Marije, student Social Work, deelt haar ervaring: “Het was een goede ervaring, vooral ook met mijn medestudenten. We zijn een groep van vijf studenten en hebben allemaal een andere opleiding waardoor je met verschillende perspectieven gaat kijken naar het onderwerp.”
Het onderwijsconcept van de opleiding Social Work
Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.
Lees meer over ons onderwijssysteem
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
Volg jij de opleiding Social Work en wil je graag internationale ervaring opdoen? Dan biedt deze opleiding je volop kansen om in het buitenland ervaring te leren.
Vanaf het tweede jaar kun je bijvoorbeeld een atelier in Suriname volgen. In het derde en vierde jaar zijn er nog meer opties. Je kunt kiezen voor een Grand Tour-minor, deelnemen aan ons Exchange Programma, of een Social Work-minor in het buitenland volgen.
Heb je de smaak te pakken? Je kunt ook een stage in het buitenland doen, vooral in je vierde jaar. In totaal kun je tot wel anderhalf jaar van je opleiding in het buitenland doorbrengen.
Verrijk je kijk op de wereld én jouw beroep.
Ontdek andere culturen en tradities.
Maak kennis met nieuwe mensen en vaardigheden.
Stap uit je comfortzone en ontdek je eigen talent en kracht.
Groei als zorgprofessional en als mens.
Leer waardevolle levenslessen die je later goed van pas komen.
Benieuwd naar jouw internationale mogelijkheden?
Ben je geïnteresseerd in de internationale mogelijkheden van Social Work? Neem contact op met Martijn Mulder, coördinator internationalisatie. Stuur een mail naar martijn.mulder@nhlstenden.com.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!