Wout Eijkelkamp

Afbeelding
Wout-Eijkelkamp
“Vaak weet ik nu nog niet waar mijn les volgende week over gaat”
Wout Eijkelkamp
docent Social Work

Wout Eijkelkamp (36) is cultureel antropoloog en brengt iedere dag zijn liefde voor het vak over op zijn studenten. Daarbij komen zijn ondernemende genen goed van pas. "Ik moedig studenten van harte aan om iets te bedenken dat er nog niet is."

Per toeval

"In 2016 kwam ik per toeval binnen bij NHL Stenden Hogeschool. Samen met mijn partner had ik destijds een eigen bedrijf, waarmee we educatief theater op scholen aanboden. We maakten maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar door middel van theater. De sfeer op NHL Stenden sprak me meteen aan. Toen ik hoorde dat er een vacature vrijkwam bij Social Work heb ik gereageerd. En inmiddels sta ik al weer zes jaar voor de klas."

Gelijkwaardigheid

"Ik geniet iedere dag van mijn rol als docent. Mijn allereerste doel is om studenten te leren om op basis van gelijkwaardigheid te werken. Dat vind ik het allerbelangrijkste: dat je de ander als volwaardig ziet. Wie zit er tegenover je, wat is het verhaal en wat heeft deze persoon nodig? Dat is wat mij zo trekt in ons vak: dat je de beleving van een ander probeert te achterhalen en invoelbaar te maken."

Flexibel en actueel

"Ik vind het fantastisch dat ik als docent de vrijheid heb om mijn eigen thema's in te brengen. Denk bijvoorbeeld aan hot issues als duurzaamheid en de energietransitie. Wanneer een bepaalde groep in de maatschappij niet mee kan komen in deze transities, zorgt dat voor een enorme kloof. Maar dit soort ontwikkelingen kun je juist ook als een hefboom inzetten. Ons beroep is onlosmakelijk verbonden met wat er in de maatschappij gebeurt, dus besteed ik in mijn lessen aandacht aan wat er allemaal speelt. Vaak weet ik daardoor nu nog niet waar mijn les volgende week over gaat. Juist die flexibiliteit en actualiteit vind ik geweldig."

Bevlogenheid

"Mijn missie is om bij al mijn studenten te ontdekken waar hun vuurtje van gaat branden. Waar krijg je energie van? Pas als je die vraag kunt beantwoorden, kun je het verschil maken. Zeker in het sociale domein is passie voor je werk essentieel. Dat is mijn uitdaging: samen met studenten die passie vinden. Zo leveren we sociaal werkers af die vanuit bevlogenheid hun werk doen. Gedreven professionals die onmisbaar zijn in onze maatschappij."