Social Work

B Social Work, Bachelor, deeltijd

Vind jij het belangrijk dat iedereen actief kan deelnemen aan de maatschappij en wil je mensen daarin ondersteunen? Werk je in het sociale domein en wil je je ontwikkelen tot Social Work professional? Ben je op zoek naar een flexibele opleiding die je een brede basis én specialisatiemogelijkheden biedt? Dan is deeltijdstudie Social Work iets voor jou! 

 • Persoonlijke studieroute op basis van vooropleiding en ervaring.
 • Ga tijdens je studie meteen in de praktijk aan de slag.
 • Werk in learning communities waar onderwijs en werkveld samenkomen
 • Kies jouw uitstroomprofiel: welzijn & samenleving, zorg of jeugd. 
 • Starten in september of februari

Wat staat je te wachten?

De deeltijdopleiding Social Work is een flexibele opleiding met een afwisselend programma, dat je aanpast aan je eigen situatie en werkplek. Je ontwikkelt een brede basis én kiest daarnaast een uitstroomprofiel: Welzijn & Samenleving, Zorg of Jeugd. 

Leren op de werkplek is een essentieel onderdeel binnen de opleiding. Vanaf de start van de opleiding Social Work doe je opdrachten voor zorg- en welzijnsorganisaties. Dit kan vanuit je huidige werkgever zijn of een ander leerbedrijf. Maar je kunt ook aan de slag in een organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet. Zo’n praktijkleerplek is belangrijk om de verschillende modules te kunnen afronden.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Social Work

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Studie dagen

Donderdag of vrijdag

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Jouw loopbaan

Met een brede praktijkgerichte basis ben je op veel verschillende plekken inzetbaar als sociaal werker. Daarnaast kun je ook aan de slag als specialist op één bepaald gebied. Denk bijvoorbeeld aan functies als reclasseringswerker, jongerenwerker, ouderenwerker, gezinsvoogd en jeugdzorgwerker. Je kunt ook werken in een gebiedsteam of wijkteam, of als ambulant begeleider binnen residentiële en langdurige zorg.

Onderwijsprogramma

Het onderwijsprogramma bestaat uit 8 modules van ongeveer een half jaar. Elke module is 30 EC’s (studiepunten). In totaal moet je 240 EC’s halen voor een diploma. Het tempo en de volgorde waarin je de modules doorloopt, bepaal je voor een deel zelf. De totale studielast verschilt per persoon.
De vaste lesdag is op donderdag of vrijdag. Je kunt gebruikmaken van 8 lesuren per week. Studenten die nog geen propedeuse hebben behaald, volgen lessen op donderdag en voor studenten die beschikken over de propedeuse Social Work/MWD/CMV/ SPH is de lesdag vrijdag.
Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Op deze manier richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

dt_social_work_sfeer

Toelatingseisen flexibele deeltijdstudie Social Work

Voor toelating tot de opleiding Social Work heb je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder? Ook dan zijn er mogelijkheden. Meer informatie over toelating en inschrijving vind je op www.nhlstenden.com/toelating.

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

danice-kuijper

“Toen ik hoorde wat de opleiding Social Work inhield wist ik het zeker: hiermee kan ik mensen helpen die het psychische moeilijk hebben.”

Studieopbouw

Je volgt tijdens de opleiding in totaal 8 verschillende modules. Welke modules dat zijn, hangt af van je specialisatie en het leertraject dat je bespreekt met jouw studiecoach. 

Uitstroomprofielen

Bij Social Work ontwikkel je een brede basis én kies je daarnaast een uistroomprofiel: Welzijn & Samenleving, Zorg of Jeugd. 

Welzijn & Samenleving

Het uistroomprofiel Welzijn & Samenleving is gericht op doelgroepen die worstelen met sociale vraagstukken. Denk hierbij aan thema’s als armoede, arbeid, inkomen en diversiteit. Je helpt mensen om de regie over hun eigen leven terug te krijgen en betrekt daar waar nodig familie, vrienden en de juiste organisaties bij. 

Zorg

Je zet je in voor mensen die sociaal, lichamelijk, verstandelijk of psychisch kwetsbaar zijn; mensen met complexe en langdurige problematiek. Je helpt ze zo zelfstandig mogelijk en volgens hun eigen wensen te leven, met steun van hun eigen leefomgeving en sociale netwerken.

Jeugd

Bij het uitstroomprofiel Jeugd houd je je bezig met kinderen, jongeren en ouders/opvoeders die zich in een kwetsbare positie bevinden. Je ondersteunt ze door hun ontwikkelkansen te vergroten, zodat ze straks als volwassenen zelfstandig kunnen functioneren en meedoen in de samenleving. Na afronding van je opleiding, krijg je bij het uitstroomprofiel Jeugd een aantekening op je diploma, waarmee je je kunt aanmelden bij het SKJ. 

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie: jij staat aan het roer! Dit betekent dat je zelf de koers, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming bepaalt.

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Bepaal samen met je studiecoach jouw leerroute.
 • Volg de opleiding in je eigen tempo.
 • Studeer op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Per module van 30 EC’s (studiepunten) krijg je een certificaat. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je bachelor!

Vrijheid in deeltijd

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit 8 modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast wat jij al kunt en weet via een valideringstraject. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Aan het begin van het jaar bespreek je met je studiecoach je doelen, leeractiviteiten op school, thuis en op de werkplek. Samen stellen jullie een leerplan op. Je wordt tijdens je hele studie begeleid door de studiecoach.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Social Work het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.