9 to 5
"Na mijn middelbare school koos ik voor de opleiding Elektrotechniek aan NHL Stenden. Met m'n diploma op zak ging ik als programmeur aan de slag en zag ik heel wat van de wereld. Juist dat reizen, het ontmoeten van nieuwe mensen en ontdekken van andere culturen maakte mijn werk zo leuk. Toen onze kinderen werden geboren en ik het zakelijk reizen vaarwel zegde, ontdekte ik dat iedere dag van negen tot vijf programmeren helemaal niet bij me paste. Het gevoel om iets nieuws te gaan doen, begon langzaam te kriebelen."
Voor de klas
"Op eigen initiatief heb ik carrière-adviestraject gevolgd. Daarin kwam vooral mijn maatschappelijke betrokkenheid naar voren. Als vrijwilliger ben ik altijd actief geweest bij diverse clubs en verenigingen in ons dorp. Zo was ik vrijwilliger bij het jeugdhonk en zat ik in verschillende activiteitencommissies. Om zowel iets te doen met mijn interesse voor jongeren als mijn kennis van programmeren ontstond het plan om als docent aan de slag te gaan binnen het technisch onderwijs."
Echte aandacht
"Ik heb een poosje voor de klas gestaan op een mbo-opleiding. Af en toe zag ik jongens en meiden in de klas zitten die overduidelijk problemen hadden in hun privéleven. Maar als docent had ik simpelweg de tijd en ruimte niet om daar oprechte aandacht aan te geven. Terwijl ik juist zo graag het gesprek wilde aangaan om ze te helpen. Dat was voor mij doorslaggevend om de stap te zetten en definitief het roer om te gooien."
Kogel door de kerk
"Die keuze om mijn baan op te zeggen en te starten met de deeltijdstudie Social Work heb ik niet van de ene op de andere dag gemaakt. Maar toen de kogel eenmaal door de kerk was, heb ik geen moment meer getwijfeld. Mijn grote geluk was dat ik - net voordat ik in september met mijn opleiding begon - per toeval een vacature voor een jongerenwerker tegenkwam. Tot mijn grote verrassing werd ik aangenomen."
Van theorie naar praktijk
"Het voordeel is dat ik op mijn werkplek heel veel opdrachten uit de opleiding meteen kan uitvoeren. Zo pas ik nieuwe gesprekstechnieken die we oefenen toe tijdens mijn gesprekken met jongeren. Aan de hand van die technieken heb ik geleerd om een gesprek te sturen en te structureren. Het is ontzettend gaaf om te zien dat het in de praktijk ook echt werkt."
Flexibel in het kwadraat
"De flexopleiding past perfect bij me. Naast dat ik mijn eigen route en snelheid bepaal, vind ik de flexibiliteit van docenten erg fijn. In een enkel geval past een opdracht niet helemaal bij mijn werkplek. Op zo'n moment krijg ik de ruimte om de opdracht naar mijn eigen hand te zetten. Uiteraard doe ik dat in overleg met de docenten, maar die zijn daarin zeer welwillend. In alles denken docenten en medestudenten met me mee."
Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina deeltijd bachelor Social Work.