Master Leraar Algemene Economie

M Leraar Algemene Economie, Master, deeltijd

Ben jij tweedegraads docent economie en wil je je verder verdiepen in jouw vak? Zoek je een masteropleiding die aansluit op je werk en privéleven? Kies dan voor de Master Leraar Algemene Economie in deeltijd bij NHL Stenden!

 • Eerstegraads lesbevoegdheid
 • Studeren waar en wanneer jij wilt dankzij webinars

Wat staat je te wachten?

Kies je voor de master Leraar Algemene Economie, dan volg je een flexibele deeltijdopleiding met een afwisselend programma. Je wordt expert in je schoolvak: je verbreedt je bestaande vakkennis en bestudeert nieuwe thema’s zoals de monetaire economie en economie op macro- en microniveau. Je verdiept je verder in vakdidactiek en pedagogiek. Zo kun je de leerstof straks optimaal samenstellen voor je leerlingen, waarbij jouw visie op het onderwijs een belangrijke rol speelt. Daarnaast leer je onderzoek te doen binnen je eigen schoolorganisatie.

Studiekenmerken

Diploma

 • Master of Education

Start studie

 • Februari
 • September
 • November

Locatie

 • Groningen

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Studie dagen

De lesdag is woensdag. De lessen zijn van 13.45 tot 20.30 uur.

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Jouw loopbaan

Met deze eerstegraads lerarenopleiding verbeter je jouw carrièremogelijkheden. Na afronding van de master ben je bevoegd om in de bovenbouw van havo en vwo en het voortgezet volwassenenonderwijs les te geven. Ook ben je volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen het vak en de vakdidactiek en kun je hier zelf een bijdrage aan leveren.

m_dt_leraar_algemene_economie_sfeer

Toelatingseisen

Om aan de master Leraar Algemene Economie te kunnen beginnen heb je een diploma nodig van de bacheloropleiding Leraar Algemene Economie of Leraar Bedrijfseconomie. Heb je een universitaire bachelor of master en meerdere jaren werkervaring in het onderwijs? Dan kun je deze opleiding mogelijk ook volgen. Informeer hiernaar bij de contactpersoon van de opleiding.

Leren op de Werkplek

Leren op een werkplek is een essentieel onderdeel van de master Leraar Algemene Economie. Werk je al als docent in de bovenbouw havo/vwo of vavo? Dan kan jouw dagelijkse praktijk als uitgangspunt fungeren voor de verschillende onderdelen van de opleiding. Ben je tweedegraadsdocent en werk je in de onderbouw, dan is het bijna altijd mogelijk om op je eigen school opdrachten en onderzoek uit te voeren in de bovenbouw havo/vwo.

Werk je niet in het onderwijs? Zoek dan op korte termijn een baan als leraar, zodat je tijdens de opleiding de opdrachten in de beroepspraktijk kunt uitvoeren.

Tijdens het eerste studiejaar is het niet verplicht om in het eerstegraadsgebied te werken. Er wordt wel verwacht dat je tijdens de gehele studie minimaal 60 klokuren lesgeeft in het eerstegraadsgebied.

Studieopbouw

Het onderwijsprogramma bestaat uit 6 modules van elk 15 EC’s ( studiepunten) die vaak onderverdeeld zijn in kleinere eenheden. Vier van deze modules zijn gericht op de vakinhoudelijke en vakdidactische bekwaamheid. Denk hierbij aan thema’s als macro-economie, de collectieve sector en internationale economische betrekkingen. Verder houd je je in 1 module bezig met professionalisering en is 1 module gericht op het ontwikkelen van onderzoekend vermogen als leraar.

Vakinhoudelijke modules

Tijdens het vakdeel van deze masteropleiding worden de volgende modules behandeld:

 • Macro-economie
 • Micro-economie
 • Monetaire economie
 • Collectieve sector
 • Internationale economische betrekkingen
 • Economische tools
 • Wetenschappelijke grondslagen en ontwikkelingen

De theorie die tijdens deze masteropleiding aan bod komt, wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan de praktijksituatie op jouw school. Er is aandacht voor wetenschappelijke inzichten op het gebied van economie, maar ook voor de praktische vertaling hiervan in de alledaagse lespraktijk.

Op basis van een leerprobleem van economieleerlingen in de bovenbouw van havo/vwo ontwikkel je een les en die voer je ook uit. Verder stel je een toets samen voor een bovenbouwgroep en ga je een klaslokaalexperiment ontwerpen, uitvoeren en evalueren.

Tijdens deze module werk je in een breder perspectief aan je ontwikkeling als docent. Je volgt het vak ‘Pedagogiek in de bovenbouw’ en maakt verder een keuze uit vakken als ‘Toetsen en beoordelen’, ‘Vakverdieping’, ‘Differentiëren en online arrangeren’.

Je voert een didactisch ontwerponderzoek uit. Dit onderzoek is geen doel op zich, maar een middel om je beroepstaken op masterniveau uit te kunnen voeren. Je doet bruikbare kennis op die jouw eigen professionele handelen en dat van je collega’s kan beïnvloeden.

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdmaster Leraar Algemene Economie zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst!

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

 • Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
 • Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
 • Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie: jij staat aan het roer! Dit betekent dat je zelf de koers, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming bepaalt.

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Bepaal samen met je studiecoach jouw leerroute.
 • Volg de opleiding in je eigen tempo.
 • Studeer op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Per module van 15 EC’s (studiepunten) krijg je een certificaat. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je master degree!

Vrijheid in deeltijd

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit 6 modules. Elke module omvat 15 EC’s (studiepunten) en kan onderverdeeld zijn in kleinere eenheden. In totaal moet je 90 EC’s halen voor een diploma. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede begeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een coach. Samen stellen jullie een leerplan op.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Master Leraar Algemene Economie het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.