Afbeelding
opleiding
Afbeelding
opleiding

Leraar Economie

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor of Science

Lijkt het jou interessant om jonge mensen met concrete voorbeelden te laten zien wat de dagelijkse impact is van de economie? Ben je oplossingsgericht, creatief en kun je goed met mensen omgaan? Dan is de opleiding Leraar Economie echt iets voor jou.

Economie is eigenlijk een groot spel: het spel van vraag en aanbod. Als leraar economie kun jij leerlingen meenemen in dit spel. Het marktmechanisme, de internationale economie, import en export, ondernemingen en marketing. Nike, CocaCola, Apple en Diesel timmeren aan de weg. Maar waarom? Waar komt de kredietcrisis vandaan en waarom heeft niemand deze aan zien komen? Als leraar laat je zien wat de economie voor leerlingen zelf betekent en hoe hun eigen rol in de economie is: van een bijbaantje in de supermarkt tot consumentengedrag. De ingewikkelde economische wereld breng jij als leraar Economie dichtbij jouw leerlingen.

Een brede professionele basis

Er komt nogal wat kijken bij het leraarschap: je moet de nodige vakkennis hebben, zicht hebben op hoe leerlingen in elkaar steken en hoe zij het beste jouw vak kunnen leren. Tijdens de lerarenopleiding Economie werk je constant aan het ontwikkelen van onder andere je pedagogische vaardigheden (vaardigheden om kinderen te begeleiden en ondersteunen bij hun ontwikkeling), didactische vaardigheden (vaardigheden om anderen iets te leren) en vakinhoudelijke vaardigheden. Daarnaast zijn, zowel in het beroep als in de opleiding Docent Economie, vaardigheden als plannen, organiseren, samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken van groot belang voor een docent. Dit noemen we een brede professionele basis. Je traint deze vaardigheden gedurende de lerarenopleiding Economie.

Buitenland

Je kunt tijdens je studie Leraar Economie een minor volgen in het buitenland. Een andere cultuur ervaren en een andere taal spreken: dat staat goed op je cv! Daarnaast is er in het eerste studiejaar een werkweek in Duitsland. Met deze ervaring kun je je onderwijs verrijken.

Daarom kies je voor de opleiding Leraar Economie:

 • Door de Keuzegids Hbo uitgeroepen als Topopleiding in 2020, 2021 en 2024
 • Door Elsevier Beste Studies 2023 bekroond met een bronzen medaille 🥉
 • Kleinschalige opleiding: docenten kennen je persoonlijk en bieden begeleiding op maat
 • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas
 • Ontwerp en geef boeiende Economie lessen op een middelbare school of MBO
 • Werk samen met studenten van andere (leraren)opleidingen
 • Je bedenkt samen met klasgenoten creatieve oplossingen tijdens Design Based Education voor real-life vraagstukken met design thinking (ontwerpen, testen, evalueren, aanpassen) om samen tot sterkere oplossingen te komen
 • Mét de mogelijkheid om een tweede lesbevoegdheid te halen
 • Studeer bij de nummer 1 lerarenopleider van Noord-Nederland
 • Grote baankans na het afstuderen
Afbeelding
Meet the originals voltijd open dag

Open Dag Voltijd

4 juni 2024, 16.00 - 20:00 uur

Open Dag
Afbeelding
Topopleiding keuzegids 2024

Topopleiding

De opleiding Leraar Economie is in de Keuzegids Hbo 2020, 2021 en 2024 uitgeroepen tot Topopleiding.

Studiekenmerken lerarenopleiding Economie

De bachelor Leraar Economie is een kleinschalige opleiding in Leeuwarden.

Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

De opleiding Docent Economie in het kort?

 • Leraar worden, leer je het beste in de praktijk

In het eerste jaar van de lerarenopleiding Economie oriënteer je je op het beroep van docent tijdens een kennismaking op een school. In de hoofdfase ga je uitgebreider stagelopen. Je voert allerlei taken van een leraar uit: huiswerk bespreken, een practicum voorbereiden en uitvoeren, een proefwerk maken en beoordelen, lesgeven en verschillende werkvormen toepassen. In het laatste jaar van de Docent Economie opleiding ga je een aantal dagen lesgeven als een ‘echte leraar’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, lerarenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Voorbeelden van thema’s tijdens de opleiding Leraar Economie zijn marktwerking, globalisering, import en export, ondernemen, duurzaamheid en marketing. Als leraar breng jij de (soms) ingewikkelde economische wereld dichterbij jouw leerlingen of studenten.

Wil je meer weten over het studieprogramma van de lerarenopleiding Economie? Bekijk de pagina van de studieopbouw

Studielast

De studielast van deze opleiding is 40 uur per week. Je bent dus 5 dagen per week met je studie bezig. Dit bestaat uit ongeveer 20 contacturen (colleges en contacturen met docenten en studenten) en 20 uur zelfstudie.

Afbeelding
algemene_afbeelding_testimonials.jpg
“Het was zwaar, maar als ik kijk wat ik ervoor heb teruggekregen ben ik blij met mijn keuze”
Afbeelding
algemene_afbeelding_testimonials.jpg
Sharmylet Jansen Servinus
Alumna Leraar Bedrijfseconomie

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!