Commerciële Economie

B Commerciële Economie, Bachelor, voltijd

Zie jij jezelf al werken in een marketing- of salesfunctie bij Coolblue of bol.com? En wil je niet alleen je creativiteit maar ook je ondernemerschap verder ontwikkelen? Kies dan voor de bachelor Commerciële Economie.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2020 (locatie Emmen).
 • Top 5-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2020 (locatie Leeuwarden).
 • Direct aan de slag met opdrachten uit de praktijk.
 • Een opleiding die perfect aansluit op het bedrijfsleven.

Wat staat je te wachten?

Marketing en sales zijn 2 belangrijke pijlers in deze opleiding. Daarom ben je vanaf jaar 1 al bezig met opdrachten voor het bedrijfsleven. Zo kom je er al snel achter hoe het er straks aan toe gaat. Je leert samenwerken, presenteren en pitchen. En je leert omgaan met een wereld die steeds sneller verandert. Wat doe je bijvoorbeeld met virtual reality, influencer marketing, sociale media en Big Data?

Door regelmatig onderzoeken uit te voeren, kom je erachter wat klanten willen. Jij leert hoe je de juiste doelgroep bereikt en je product echt onderscheidend maakt. Bedrijven staan straks te springen om jouw inzichten! Inzichten die je niet alleen verkrijgt door met mensen te praten, maar ook door analyses uit te voeren met behulp van allerlei tools.

Benieuwd naar de ervaring van student Kees?

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

 • Let op: Als je de opleiding Commerciële Economie in Emmen volgt, kun je in februari en september beginnen. In Leeuwarden start de opleiding alleen in september.

Beroepen

Met de opleiding Commerciële Economie kun je allerlei afwisselende functies vervullen:

 • Online marketeer:  weet hoe producten en diensten via online en offline kanalen gepromoot kunnen worden. Zorgt voor klanten die blijven. 
 • Social media manager: is, alleen of in een team, verantwoordelijk voor het uitvoeren van campagnes op sociale media.
 • Marketing manager: is samen met zijn team verantwoordelijk voor het realiseren en implementeren van de marketingplannen in een organisatie.
 • Zelfstandig ondernemer: kiest zijn eigen weg in de wereld van commerciële economie en gebruikt zijn talenten voor klanten.
 • Sales manager: is verantwoordelijk voor het herkennen en benaderen van nieuwe klanten. Onderhoudt contact met bestaande klanten en zorgt voor een goede relatie.
b_commerciele_economie_sfeer

Welke vooropleiding heb je nodig voor Commerciële Economie?

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding Commerciële Economie heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM + (econ of m&o) + (wisA of wisB)
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM + (econ of m&o)
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Dion Nijhof

“Klasgenoten zijn ondernemend en doen graag nieuwe dingen. Dat maakt samenwerking prettig!”

Doorstuderen

Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan voor een masteropleiding. Je kunt verschillende masteropleidingen volgen op het gebied van marketing, bedrijfskunde en marktonderzoek. Deze sluiten goed aan op deze opleiding.

studeren_algemeen

Studeren in het buitenland

NHL Stenden heeft een groot internationaal netwerk. Hierdoor kun je eenvoudig bij een van onze buitenlandse vestigingen of partneruniversiteiten een deel van je studie volgen. In het 3e jaar van deze opleiding kun je je bijvoorbeeld een minor of losse modules volgen in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali. Niet alleen goed voor je kennis, maar ook voor je netwerk en persoonlijke ontwikkeling!

Je kunt ook vakken volgen aan een van onze partnerscholen. Bijvoorbeeld aan de Haaga-Helia-hogeschool in Finland, de universiteit van Lyon in Frankrijk, de Southern Cross University in Australië of Hogeschool Wilhelmshaven in Duitsland.

Studieopbouw Commerciële Economie

Tijdens de opleiding Commerciële Economie krijg je veel te maken met de praktijk. Daar leer je namelijk het meest van! Je ontwikkelt een commerciële mindset, leert de strategie van bedrijven te begrijpen en kansen in de markt herkennen en benutten. Daarnaast loop je stage en doe je veel projecten voor externe opdrachtgevers.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

Commerciële Economie is een breed vakgebied. Daarom zetten we in jaar 1 de basis goed neer. Je leert bijvoorbeeld over online marketing en onderzoek. Ook werk je, samen met andere studenten, aan allerlei projecten. En je laat zien dat je een nieuw of bestaand product kunt maken en verkopen.

Je maakt in het eerste jaar onder andere kennis met marketing, management, sales, communicatie, inkoop en Engels. Daarnaast werk je aan je eigen vaardigheden: samenwerken, flexibiliteit, creatief denken, ondernemerschap en meer.

Tijdens de projecten die je doet, maak je kennis met het bedrijfsleven. Via gastcolleges en excursies zie je hoe het er in bedrijven aan toe gaat.

Verdieping leerstof

In jaar 2 gaan we verder met de leerstof uit jaar 1. Je werkt in een projectteam aan een strategisch marketing-, sales- of communicatieadvies voor een opdrachtgever uit het bedrijfsleven. Je opdrachtgever wil bijvoorbeeld een omzetverhoging of een grotere naamsbekendheid. Aan het eind van het project presenteer je je advies.

We ondersteunen je met vakken als strategische marketing, marktonderzoek, accountmanagement en CRM. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden als onderhandelen, communiceren, presenteren en verkooptechnieken.

Stage, verdieping en buitenlandse kansen

In jaar 3 is het tijd voor stage, het verdiepen van je kennis en vaardigheden en buitenlandse kansen.

Je loopt een half jaar stage in binnen- of buitenland. Je draait mee in een bedrijf en voert een stageopdracht uit. Je verdiept je daarnaast ook in een specialisme dat aansluit bij jouw vaardigheden en voorkeuren. Je volgt bijvoorbeeld een minor in Emmen, Leeuwarden, een NHL Stenden-campus in het buitenland of een andere hbo-instelling. Je krijgt dus veel kansen om in het buitenland te studeren!

Stage en afstuderen

In het laatste jaar van de opleiding verdiep je je verder in marketing en andere specialiteiten binnen de wereld van commerciële economie. Je voert een onderzoek uit en geeft advies aan een bedrijf dat je zelf hebt gekozen. Natuurlijk gebruik je alle kennis en kunde die je de afgelopen jaren hebt opgedaan. Zo stoom je jezelf klaar voor jouw eerste baan!

Met één been in de praktijk

Tijdens de bacheloropleiding Commerciële Economie staat de praktijk centraal. Hier werk je aan in de praktijkprojecten, je doet onder andere:

Commerciele economie marketing plan

Marketing Plan

In een team schrijf je een strategisch marketingplan voor een bestaande opdrachtgever. Denk hierbij aan omzetverhoging of het vergroten van de naamsbekendheid. Ter afsluiting geef je een eindpresentatie.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Minors

 Tijdens deze opleiding kun je verschillende minors volgen.

Sales & Accountmanagement (Leeuwarden)

In deze minor leer je alles over de theorie en praktijk van het sales-, account- en inkoopmanagementproces. Je wordt een rasechte verkoper! Daarbij leer je een effectieve verkoopplanning te maken, relatiebeheer (CRM) en verkoopmanagement toe te passen. En je leert natuurlijk onderhandelen. Wanneer je deze minor met goed gevolg afrond ontvang je een SMA-B certificaat waarmee jij jouw kans op de arbeidsmarkt vergroot.

Marketing, Communicatie & Contentmarketing (Leeuwarden)

Communicatie, marketing en content staan centraal in deze minor. Je gaat aan de slag met een opdracht op het gebied van identiteit en imago voor een bedrijf naar keuze. Je analyseert het bedrijf en geeft advies. Ook ga je aan de slag met storytelling. Daarnaast ga je in een groep aan de slag met een opdracht op het gebied van marketingcommunicatie voor een echte opdrachtgever. Je maakt een marketingcommunicatieplan met een uitgewerkt concept en middelen. Je zorgt er ook voor dat de boodschap op alle media hetzelfde overkomt. Natuurlijk leer je alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van marketing & communicatie: je weet straks alles over social media, influencer marketing en online communicatie.

Neuromarketing (Leeuwarden) 

Consumenten maken vaak onbewuste en onlogische beslissingen. Tijdens de minor leer je hier alles over. Je past theorie over psychologie, sociale psychologie, gedragswetenschap en neurowetenschap toe om koopgedrag te meten en te beïnvloeden. Het verzamelen en interpreteren van data door observatie staat hierbij centraal.

Marketing Intelligence (Emmen) 

Je houdt je bezig met het onderzoeken en uitdenken van nieuwe marketing-en communicatiestrategieën voor een opdrachtgever of je eigen onderneming. Je kijkt hoe je nieuwe technologieën in kunt zetten om marketingdoelstellingen te behalen. Je verdiept je in software, tools, communicatie en doelgroepen.

Tourism, Event & Experience Marketing (Emmen)

De reis-, toerisme- en evenementenindustrie moet zich snel aanpassen. Dat komt door veranderingen in consumentengedrag en nieuwe trends. Dankzij Facebook en andere digitale live platformen zijn evenementen tegenwoordig een heel belangrijk communicatiemiddel. Tijdens deze minor combineer je je creativiteit met zakelijke en organisatorische vaardigheden. In deze Engelstalige minor ga je zelf inspirerende tours ontwikkelen, een bestemming te (re)branden en een uniek evenement en een excursie te organiseren.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.