Manon van Schie

Afbeelding
ervaringsverhaal-manon-van-schie.jpg
“Mijn passie voor marketing én branding komt perfect samen in deze functie.”
Manon van Schie
Alumna bacheloropleiding Commerciële Economie

Manon van Schie (alumni) volgde de bacheloropleiding Commerciële Economie bij NHL Stenden en is nu werkzaam als Brand Campaign Specialist bij Transavia.

Keuze opleiding

“Mijn studiekeuze was destijds snel gemaakt. Mijn ouders hadden een biologische glastuinbouwbedrijf waar ze, onder anderen, tomaten teelden. Ik vond het altijd al indrukwekkend om te zien wat hier allemaal bij kwam kijken. Vanaf het telen tot aan de verkoop van de tomaten. Er werden video’s gemaakt over het teeltproces, er werd nagedacht over een juiste en unieke verpakking van de tomaten, om vervolgens te worden verkocht in Nederland en aan het buitenland. Het is veel meer dan een tomaat álleen. Mijn interesse voor marketing komt hier vandaan. Deze opleiding kon mij een brede basis geven door daarnaast ook kennis op te doen over consumentengedrag, onderzoek, rechten en financiën, zoals leren budgetteren.”

'Werken bij een groot bedrijf, dat was mijn droom!'

“Ik liep tijdens mijn opleiding Commerciële Economie stage bij Excap, dit is een onderzoeksbureau. Transavia was op dat moment één van hun klanten. Ik ontdekte dat ik meer geïnteresseerd was in de klantreis, en wilde op zoek gaan naar een stage waarmee ik directer in contact kon staan met de consument. Mijn droom om voor een groot bedrijf te gaan werken in mijn achterhoofd. Op dat moment kwam er een stagevacature voorbij als online marketeer bij Transavia, waar ik, met succes, op heb gesolliciteerd. Uiteindelijk ben ik hier afgestudeerd en besloot ik nog een Master in Marketing te gaan volgen. Tijdens deze Master ben ik eigenlijk altijd blijven werken bij Transavia. Als bijbaan voor twee dagen in de week. Ik hield me toen bezig met het beheer van de social media kanalen, wat toen nog echt in de kinderschoenen stond. Na het afronden van mijn Master ben ik in dienst gekomen als content specialist en data analist. Naast de verantwoordelijkheid voor de social media kanalen hield ik mij toen ook bezig met onderzoek, zodat we campagnes meer konden baseren op data in plaats van onderbuikgevoel. Dit heb ik twee jaren gedaan, waarbij we veel dashboards hebben ontwikkeld. Om dat wat wij deden meetbaar en inzichtelijker te maken. Dit was een mooi proces. Je zag dat collega’s, door ze te stimuleren data driven vragen te stellen, ook meer vanuit deze gedachte te werk gingen. Nu doen we niet anders, maar toen was dat echt een nieuw vertrekpunt.

Na 3 jaar kwam er een kans voorbij wat ik graag met beide handen wilde aanpakken, de functie van Brand Campaign Specialist. Ik ben nu verantwoordelijk voor het uitdragen van ons merk. Samen met mijn collega’s zet ik merkcampagnes op, en breng de kennis die ik vanuit mijn vorige functies hierin mee. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het maken van briefings voor reclamebureaus tot het daadwerkelijk maken van de campagne uitingen, te denken aan verschillende commercials. Voor elke doelgroep hebben we een eigen commercial. We laten de uitingen zoveel mogelijk aansluiten op de doelgroep, die we dan weer aanpassen naar de kanalen waarop we ze willen draaien. Zoals de website en andere onlinekanalen, maar ook televisie. Vervolgens kijken we dan ook hoe ze performen, en wat we anders kunnen doen om ze beter te laten presteren.”

Brede basis

“Tijdens de opleiding heb ik veel geleerd over consumentengedrag. Als we met een creatieve oplossing moesten komen werd ons altijd geleerd eerst terug te grijpen naar de behoefte van de klant.

Wat wil deze klant? Hoe ziet de markt eruit? Om vervolgens te kunnen toetsen of deze oplossing aan de behoefte van de klant voldoet. In mijn dagelijkse werk grijp ik hier nog altijd naar terug. Het is belangrijk om de klant te leren kennen. Ook de internationale ervaring die ik tijdens mijn studie heb mogen opdoen, brengt mij veel in dit internationale bedrijf. Zo heb ik een half jaar gestudeerd aan de Universiteit van Oklahoma (exchange). Mijn Engelse taalvaardigheid is hier enorm van ontwikkeld.”

Van Hogeschool naar Universiteit

“Ik ben nog altijd blij dat ik de keuze heb gemaakt om eerst hoger beroepsonderwijs te volgen voordat ik naar de universiteit ging. De praktijkgerichte manier van onderwijs heeft ervoor gezorgd dat ik breed aan kennis ben onderlegd. Het heeft mij geleerd assertief te zijn en je dromen te bereiken met vallen en opstaan, trial and error zal ik maar zeggen. Ik had nooit gedacht ooit voor zo’n groot bedrijf te mogen werken als Transavia, maar door mijn kansen te durven grijpen zit ik nu helemaal op mijn plek. Mijn passie voor marketing én branding komt perfect samen in de functie van Brand Campaign Specialist.”

Bekijk hier de video van Manon bij Transavia