Finance, Tax and Advice

B Finance, Tax and Advice, Bachelor, duaal

Ben je geïnteresseerd in economische ontwikkelingen en houd je van de dynamiek van de financiële wereld? Ben je resultaatgericht, sociaal en praktisch ingesteld? Dan is de opleiding Finance, Tax and Advice (FTA) jou op het lijf geschreven. Hier combineer je werken en leren, zodat je na afloop direct aan de slag kunt in de financiële dienstverlening.

Finance, Tax and Advice is een nieuwe opleiding en combineert de voordelen van twee reeds bekende opleidingen Financial Services Management (FSM) en Fiscaal Recht en Economie (FRE).

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Beste opleiding Finance, Tax & Advice volgens Keuzegids Hbo 2020.
 • Combineer vanaf het tweede jaar jouw studie met een betaalde baan. 
 • Word financieel of fiscaal adviseur met een helikopterview. 
 • Veel carrièrekansen in de financieel-economische en fiscale dienstverlening.
 • Haal je WFT-diploma’s tijdens de opleiding.

Wat staat je te wachten?

Kleine bedrijven, grote bedrijven, zelfstandigen, particulieren; zij hebben allemaal behoefte aan hulp bij financiële en fiscale vraagstukken. Zo hebben ze te maken met wetten, regels en risico’s waar ze zich onzeker over voelen. Tijdens de opleiding ontdek je hoe je deze klanten helpt de juiste weg te vinden en hoe je een vertrouwensrelatie met ze opbouwt. Je spreekt dezelfde taal als accountants, bedrijfseconomen en fiscalisten, zodat je samen met hen tot het beste resultaat komt. Daarnaast leer je belangrijke vaardigheden als effectief samenwerken en adviseren. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Finance, Tax and Advice?

FTA leidt je op voor een carrière in de financiële dienstverlening, zoals het bank- en verzekeringswezen, een accountantskantoor of een advieskantoor. Je adviseert bijvoorbeeld over beleggen, hypotheken, kredieten, vermogen, pensioenen en belastingen. Het werkveld is erg breed. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • financieel adviseur: je geeft advies over een breed scala aan financiële producten zoals betaal- en spaarrekeningen en middelen om financiële risico’s af te dekken. Dit doe je door de situatie van je klanten te analyseren en daarop een passend advies te baseren. Je bent in dienst van een financiële instelling zoals een bank maar je kunt natuurlijk ook als zelfstandige aan de slag.
 • beleggingsadviseur: je adviseert particuliere klanten of instellingen over de manier waarop ze hun geld het best kunnen beleggen. Met beleggen kan je klant veel winst maken, maar ook veel geld verliezen. Een passend en deskundig advies is dan ook zeer welkom. Je werkt voor een bank, pensioenfonds, andere financiële instelling of als zelfstandige.
 • hypotheekadviseur: je treedt op als bemiddelaar bij het afsluiten van een hypotheek. Voor veel mensen is een huis kopen een spannende aangelegenheid en de hypotheek die daarbij hoort, is daarom erg belangrijk. Je bent als tussenpersoon de vertrouweling van de klant en degene die de contacten legt met de hypotheekverstrekker.
 • belastingadviseur of fiscalist: je bent een specialist op het gebied van belastingen en je adviseert bedrijven en particulieren over fiscale wet- en regelgeving. Belastingadviseurs werken doorgaans in opdracht van cliënten voor wie zij de voordeligste oplossing of het voordeligste resultaat proberen te bereiken.
 • financieel rechercheur bij de Belastingdienst: je speelt een cruciale rol in het traceren van bijvoorbeeld witwassen en fraude. Met slim financieel speurwerk kunnen financiële netwerken in kaart worden gebracht en kan crimineel bezit worden afgenomen. 

Hoeveel kans heb je op een baan?

De financiële wereld is volop in beweging. Nieuwe technologieën bieden veel kansen voor banken en verzekeraars zich verder te ontwikkelen. Dat geldt ook voor de overige financiële dienstverleners. De techniek maakt het voor klanten mogelijk meer zelf te doen. Daarom zien banken, verzekeraars, accountants en belastingadviseurs mogelijkheden hun dienstverlening te moderniseren.

Er is veel behoefte aan goed gekwalificeerde mensen die begrijpen wat er speelt, die een actieve rol kunnen spelen in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, die kennis van zaken hebben en beschikken over de juiste papieren (WFT). Er zijn mensen nodig die actief meedenken met de klant en vanuit hun deskundigheid de juiste adviezen geven. De kans op een baan is daarom erg groot. Bij één van de voorlopers van FTA (FSM) hadden vrijwel alle studenten een baan; de meesten zelfs al voordat ze het diploma ontvingen.

finance-tax-and-advice

Welke vooropleiding heb je nodig voor Finance, Tax and Advice?

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding Finance, Tax and Advice heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&T;
 • N&G + econ of m&o;
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o + wisa of wisb.
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • mbo niveau 4

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

placeholder

“Als financieel adviseur is het belangrijk om dicht bij de klant te staan”

Aansluitende masteropleiding

Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan voor een masteropleiding. Bijvoorbeeld in de richting van bedrijfskunde of een fiscaal-juridische richting.

Bij FTA doe je betaald werk

Tijdens je opleiding ga je drie keer (jaar, 2, 3 en 4) voor een lange periode aan het werk bij een bedrijf in de financiële sector. Denk aan tussenpersonen, verzekeraars, banken en belastingadvieskantoren. Dit is geen stage, maar betaald werk. Je past het geleerde dus toe in de praktijk, waarbij je contact houdt met school. Zo wordt leren en werken gecombineerd en profiteer je optimaal van deze combinatie.

Studieopbouw Finance, Tax and Advice (FTA)

FTA leidt je op tot financieel/fiscaal adviseur. Je krijgt alle bagage mee om particulieren en bedrijven te kunnen adviseren. Je leert alles over onder andere financieringen, belastingrecht, sociale verzekeringen, beleggingen en adviesvaardigheden. FTA is een duale opleiding. Dit houdt in dat het een combinatie is van werken en leren. Zo doe je tijdens je studie al heel veel werkervaring op. Je past je kennis direct toe in de praktijk!

Je kunt bij NHL Stenden Hogeschool voor een deel je eigen studiepad bepalen. Bij FTA heb je één vrije keuze minor. Daarnaast ga je twee keer een periode aan het werk bij een bedrijf binnen de financiële dienstverlening.

Jaar 1

Projecten

Bij FTA werk je praktijkgericht en doe je veel praktijkopdrachten. Je gaat meteen aan de slag met het echte werk! In het eerste jaar doe je bijvoorbeeld:

 • Businessplan
  Je maakt een businessplan voor een zelf te ontwikkelenproduct of dienst.

 • Organisatieplan
  Om het businessplan uit te kunnen voeren moet je rekening houden met verschillende zaken: bijvoorbeeld de kosten die je moet maken, hoe je die financiert, welke software je nodig hebt en welke mensen het moeten uitvoeren. Dit beschrijf je in je organisatieplan.

 • Interne organisatie
  Het in- en verkoopproces voor je businessplan staat in deze periode centraal. Je gaat de processtappen in kaart brengen en op basis daarvan een risicoanalyse uitvoeren. Ook ga je je verdiepen in de juridische aspecten van in- en verkoop. 

Vaardigheidstraining

Tijdens het volgen van de projecten krijg je vaardigheidstrainingen, zoals:

 • Communicatieve vaardigheden
 • computervaardigheden (zoals Excel)
 • Uitvoeren van administraties

WFT-modules

WFT-diploma’s (Wet Financieel Toezicht) geven je de wettelijke bevoegdheid te adviseren over een specifiek aspect van financiën. Zo heb je een WFT-basis, Consumptief Krediet, Inkomen, Vermogen, Hypotheken, Verzekeringen, Beleggen en Pensioenen.

Projecten

In het tweede jaar ga je een half jaar werken. Je gaat 4 dagen werken (tegen betaling) en 1 dag naar school. Daarnaast werk je aan de volgende projecten:

 • Business Game
  Je ervaart hoe het is om als lid van een managementteam een bedrijf te runnen. Met het team probeer je tot een succesvolle strategie te komen.
 • Financiele dienstverlening
  Je stelt een financieel plan op voor een klant.

Excursie buitenland: Londen of Frankfurt

The City of Londen is het financiële en historische hart van Londen. Frankfurt is het financiële centrum van Europa. The EBRD (European Bank of Reconstruction and Development), de verzekeringsmarkt (Lloyd’s), kredietbeoordelaar Standard and Poor’s, Europese Centrale Bank (ECB) en de Deutsche Börse zijn voorbeelden van bedrijven en instellingen die je met je medestudenten kunt bezoeken.

Minor Business Management en Finance

Tijdens deze minor maak je een brede financieel economische analyse van een organisatie en de omgeving. Je maakt een rapport en geeft een presentatie.

Adviesvaardigheden

Je leert je te verplaatsen in klanten en op een heldere manier kwalitatieve adviezen te geven.

Vakken

Er worden verschillende modules aangeboden, zoals:

 • Finance
 • Strategy
 • Management en organisaties
 • Fiscale modules
 • Ondernemingsrecht
 • Modules WFT

Minor werken

Je gaat een half jaar aan het werk. De nadruk ligt op de integrale advisering van klanten. Je ontwikkelt kennis, inzicht en vaardigheden die bij accountmanagement horen. Je kunt kiezen of je wilt werken bij bijvoorbeeld een bank, verzekeraar, een fiscaal adviesbedrijf of de Belastingdienst.

Adviesvaardigheden

Je krijgt nog meer trainingen om een zakelijke klant goed te kunnen adviseren. Daarnaast kun je wat je geleerd hebt verder ontwikkelen op je werkplek.

Semesterthema risico en control

Je werkt aan een praktijkcasus risicomanagement.

Vakken

 • Management & control
 • Ethiek
 • Fiscale modules
 • WFT modules

Werken

Je gaat aan het werk en kunt weer kiezen voor een werkplek bij bijvoorbeeld een bank of verzekeraar, een fiscaal adviesbureau of de Belastingdienst. Tijdens je werk ligt de nadruk op de integrale advisering van met name zakelijke cliënten.

Project Financiële Planning

De nadruk ligt wederom op de zakelijke klant. Je schrijft een financieel plan voor een ondernemer waarbij je rekening houdt met de fiscale aspecten die dit met zich meebrengt.

Vakken

Je houdt je bezig met beleggingen en je volgt daarnaast modules zoals: 

 • Fiscaal Advies Bedrijven
 • Financial Behaviour
 • Organisational Behaviour
 • WFT-modules

Afstuderen

Als afstudeeropdracht doe je een onderzoek bij het bedrijf waar je op dat moment werkt.

De praktijk staat centraal
Bij Finance, Tax and Advice werk je praktijkgericht en doe je veel praktijkopdrachten. Je doet onder andere de volgende projecten tijdens de opleiding:

Business model

Binnen een projectteam ontwikkel je een businessmodel voor een innovatief product of dienst met behulp van bijv. drones, robots of virtual reality.

du_finance_tax_advice_projecten

Business Game

In dit project vorm je samen met medestudenten het managementteam van een fabriek. Het doel is om samen tot een succesvolle organisatiestrategie te komen.

Financiele dienstverlening

Je stelt een financieel plan op voor een particuliere klant.

du_financetaxadvice_projecten2

Excursies naar buitenland

In het tweede jaar ga je met je medestudenten op excursie naar the City of London waar je de verzekeringsmarkt Lloyd's of London bezoekt en andere financiële instellingen of je kiest uit Frankfurt waar je o.a. de ECB (Europese Centrale Bank) bezoekt.

du_financetaxadvice_projecten3

Financieel Plan Ondernemer (FPO)

In het derde jaar doe je het project FPO waarin je als financieel professional al je opgedane kennis en vaardigheden toepast. Je bent adviseur en voert een kennismakingsgesprek met een nieuwe zakelijke klant. Je schrijft een adviesrapport en geeft daarmee financieel inzicht en een helder advies aan de klant. Je advies licht je toe in een adviesgesprek. Zo komt alles samen: zowel met een goed rapport, als met je adviesvaardigheden voeg je concreet waarde toe voor je klant! 

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Finance, Tax and Advice (duaal) het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.