Finance & Control (Bedrijfseconomie)

B Finance & Control, Bachelor, voltijd

Gaat jouw hart sneller kloppen van uitdagend speurwerk en hou je van cijfers? Ben je geïnteresseerd in geldstromen, maar ook in mensen en heb je een kritische en nieuwsgierige instelling? Dan zit je perfect op je plek bij de opleiding Finance & Control.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Kies de studiestad die bij jou past: Leeuwarden of Emmen
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2021, 2020, 2019 en 2018 (locatie Emmen).
 • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2021 (locatie Leeuwarden).
 • Veel aandacht voor praktijkvaardigheden en jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Word lid van één van de studieverenigingen en bouw aan je persoonlijke netwerk
 • Werk vanaf dag 1 aan opdrachten uit de praktijk

Wat staat je te wachten?

Tijdens de opleiding word je klaargestoomd om als bedrijfseconoom binnen een organisatie het aanspreekpunt te worden als het gaat om middelen, informatie, afdelingen en het bij elkaar brengen van processen.

Je ontwikkelt je tijdens de opleiding tot een echte sparringpartner van directie of management. Jij adviseert hen over het maken van juiste beslissingen om hun doelen te bereiken. Dit kan zijn op het gebied van het maken van strategische beslissingen, het implementeren van software om inzichten te krijgen in bedrijfsprocessen of het adviseren bij financiële vraagstukken. Als bedrijfseconoom ben jij ook in staat om volgens de huidige wetgeving een juiste jaarrekening op te stellen. Kortom je wordt de financiële professional die service- en procesgericht opereert.

De opleiding Finance & Control in Emmen is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot Topleiding in de Hbo Keuzegids.

In februari beginnen

Als je de opleiding Finance & Control in Leeuwarden volgt, kun je in september en februari beginnen. In Emmen start de opleiding alleen in september.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Finance & Control?

Met je hbo-diploma op zak kun je in vrijwel iedere sector aan de slag: van overheidsinstellingen zoals de gemeente of provincie tot de non-profit sector, zoals een ziekenhuis of museum. Daarnaast kun je uiteraard aan de slag bij commerciële organisaties en bedrijven. Of begin voor jezelf!

Beroepen

 • Business controller: is de financieel strateeg, die als sparringpartner advies geeft aan de directie. Denkt mee over de koers van de onderneming en zorgt ervoor dat het bedrijf toekomstbestendig is.
 • Risk manager: brengt de risico’s voor een onderneming in kaart. Bijvoorbeeld of klanten wel betalen, maar ook of leveranciers uit het buitenland wel op tijd leveren.
 • Financial controller: zorgt ervoor dat financiële processen goed verlopen en bewaakt de portemonnee van het bedrijf.
 • Treasurer: is de schatkistbewaarder en zorgt ervoor dat geld op de beste manier belegd wordt. Je behaalt het beste rendement door slim te beleggen.
 • Zelfstandig ondernemer: gebruikt zijn kennis om andere bedrijven te adviseren.

Welke vooropleiding heb je nodig voor Finance & Control?

Start in februari

Wil je deze opleiding in februari starten? Lees hier alles over inschrijven.

Voor de opleiding Finance & Control heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG + (econ of m&o)
 • EM
 • CM + (econ of m&o) + (wisA of wisB)
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

laurakwakkel

“Deze opleiding geeft de diversiteit die ik zoek”

Studieopbouw

Vanaf het eerste studiejaar bouw je aan een brede basiskennis. De jaren erna ontwikkel je deze vaardigheden steeds verder, onder andere met praktijkopdrachten, minors en stages. Daarbij staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Zo worden jij en je medestudenten opgeleid tot de innovatieve strategen en toekomstige financieel experts die het werkveld nodig heeft.

Jaar 1

In het eerste jaar werk je aan een brede basis op het gebied van bedrijfseconomie. Je gaat iedere periode naast dat je aan slag gaat met kernvakken en vaardigheden werken aan projecten waaraan echte bedrijven deelnemen. De projecten die bijvoorbeeld aan bod komen zijn het samenstellen van een businessplan en organisatieplan, interne organisatie en externe verantwoording. Kernvakken die daarbij ondersteunen zijn bijvoorbeeld bedrijfsadministratie, financiële markten, data analyse en kosten & kostrprijs. Dit wordt vormgegeven volgens het onderwijsprincipe van design based education. Door het samenwerken aan projecten met echte bedrijven kom je dus al vroeg in je opleiding in contact met het bedrijfsleven en kun je jezelf optimaal ontwikkelen.

Je verdiept je in het tweede jaar verder in de theorie en samen met je medestudenten pas je deze toe in de praktijk. Samen met je projectgroep ga je aan de slag voor bedrijven om processen te optimaliseren, internationale kansen te signaleren en een digitaal dashboard te ontwikkelen. Met een dashboard maak je bijvoorbeeld voor de directie of management inzichtelijk hoe de organisatie presteert en geef je eventueel advies waar het efficiënter en beter kan.

In de laatste jaren van de studie ga je onder andere aan het werk met nieuwe businessmodellen, waarbij je gaat onderzoeken of deze waarde kunnen creëren, of dat je onderzoekt of een organisatie ‘in control’ is in de snel veranderende dynamische wereld. In het derde jaar begin je meestal in de praktijk te werken bij een organisatie voor een half jaar en onderzoek je daar bedrijfseconomische vraagstukken. Je pakt een bedrijfseconomisch probleem aan en je ontwikkelt je professionele vaardigheden. Hier wordt veel aandacht besteed aan de skills die belangrijk zijn voor je ontwikkeling als finance professional. Je kunt in de praktijk werken bij een MKB-bedrijf, bank, zorginstelling, administratie-of accountantskantoor, maar ook bij een verzekeraar, overheidsinstelling of industrieel bedrijf.

Minor

Door een minor te kiezen kun jij zelf richting geven aan je studie. Je kunt een minor bij NHL Stenden volgen, maar ook bij andere hogescholen in binnen- en buitenland. Of je gaat op Grand Tour en volgt een minor op een van onze buitenlandse locaties. Binnen de opleiding heb je keuze uit de minor Circular Start-up en de minor Betekeniseconomie. Je kunt zelf ook een minor kiezen buiten de opleiding, waarmee jij jezelf gaat onderscheiden.

Afstuderen

In het laatste halfjaar van de opleiding ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Je onderzoekt een praktijkgericht probleem voor bijvoorbeeld je stagebedrijf. Op basis van dit onderzoek schrijf je een adviesrapport, dat je ook presenteert en verdedigt.

De Drentse Ondernemerszaak

Tijdens je opleiding doe je veel praktijkervaring op. In Emmen kun je dit bijvoorbeeld in je derde jaar doen bij De Drentse Ondernemerszaak. Dit zijn samenwerkingen van de opleiding met overheid en (oud)ondernemers. Samen helpen zij kleine ondernemers om de financiën van hun bedrijf op orde te brengen. Samen met een professional doe je dit zelf ook voor een bedrijf.

Minoren

In je derde jaar is het tijd voor je minor. Je kunt er voor kiezen deze bij NHL Stenden te doen, maar een minor bij een partnerschool is ook een hele fijne optie. Binnen NHL Stenden kan je je verder verdiepen in de thema’s Betekeniseconomie en Financial Service Management.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Minors

Tijdens deze opleiding kun je verschillende minors volgen.

Minor betekeniseconomie

Heb je je bedrijf om winst te maken, of wil je ook van toegevoegde waarde zijn op het gebied van bijvoorbeeld geluk? De Betekeniseconomie is een maatschappelijke ontwikkeling waarbij de menselijke behoefte naar zingeving en betekenisvol handelen steeds meer naar voren komt. Het bepaalt steeds meer ons menselijk gedrag en in het bijzonder ons economisch handelen. In de betekeniseconomie zoeken we steeds de balans tussen wat goed is voor ons als persoon en wat goed is voor het grote geheel, het algemeen belang. Economische afwegingen zijn daarbij belangrijk, maar zeggen natuurlijk ook niet alles. 

Tijdens deze minor krijg jij inzicht in de drie 3 W’s (Welvaart, Welbevinden en welzijn) en hoe ze meer in balans gebracht kunnen worden. Welvaart, welzijn en welbevinden moeten namelijk in balans zijn. Er wordt tegenwoordig vooral gekeken naar de economische welvaart om te kijken hoe het met een land gaat. Maar als in Nederland de AEX boven de 600 punten uitkomt (Welvaart), de voedselbank de snelst groeiende bank is (Welbevinden) en de temperatuur stijgt (Welzijn). Dan verliezen wij toch een beetje de controle. Met deze minor leer je er alles over, zodat jij later goed voorbereid je steentje bijdraagt aan een betere wereld.

Minor Circular Start-up

Je gaat tijdens de minor Circular Start-up je eigen onderneming opstarten. De onderneming is gebaseerd op een uniek nieuw circulair product. Je ontwerpt het product en 3D print een prototype van het product. Daarnaast schrijf je een businessplan waarmee je potentiele investeerders kan interesseren voor jouw idee.

Je doet dit niet alleen, maar je werkt samen in een multidisciplinair team bestaande uit studenten van verschillende opleidingen. Tijdens de minor worden er verschillende (gast) colleges aangeboden om je te inspireren en te ondersteunen bij de ontwikkeling van je eigen circulair product. Tijdens een aantal vakken maak je kennis met de laatste trends op het gebied van circulaire economie. Je krijgt les in vakken zoals:

 • Sustainable Marketing
 • Circular Finance
 • Sustainable polymers
 • Circular Supply Chain

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Finance & Control het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.