Finance & Control (Bedrijfseconomie)

B Finance & Control, Bachelor, voltijd

Gaat jouw hart sneller kloppen van uitdagend speurwerk en heb je een sterk analytisch vermogen? Ben je nieuwsgierig naar het verhaal áchter de cijfers en van nature geïnteresseerd in geldstromen? Heb je naast kennis van zaken ook mensenkennis? Dan zit je perfect op je plek bij Finance & Control.

Finance & Control is een studie met een nieuwe opleidingsnaam. De opleiding werd hiervoor aangeboden als Bedrijfseconomie.

 • De opleiding behoort tot een van de beste Finance & Control-opleidingen van Nederland volgens de Nationale Studenten Enquête (2018)
 • Tijdens de studie kun je stage lopen in het buitenland of een halfjaar bij een internationale hogeschool studeren.
 • Vanaf het eerste studiejaar bouw je aan een brede basiskennis. De jaren erna ontwikkel je deze vaardigheden steeds verder, onder andere met praktijkopdrachten, minors en stages.
 • Als bedrijfseconoom werk je samen met verschillende culturen, normen en waarden.
 • Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal in de studie Finance & Control.

Wat staat je te wachten?

Leveranciers uit het oosten en klanten in Zuid-Afrika. De wereld wordt steeds kleiner.  Een internationale blik is essentieel. Je kennis van de Nederlandse markt is evenzo belangrijk en deze ontwikkel je ruimschoots tijdens de opleiding. Dit doe je door projecten uit te voeren in samenwerking met het lokale bedrijfsleven.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Business Administration

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wil je in februari starten? Dan kan dat alleen op onze locatie in Emmen. Wil je in september starten, dan kun je kiezen tussen locatie Leeuwarden of Emmen.

Wat kun je worden met de opleiding Finance & Control?

Met je hbo-diploma op zak kun je in vrijwel iedere sector aan de slag. Van overheidsinstellingen als de gemeente of provincie tot de non-profit sector, zoals een ziekenhuis of museum. Daarnaast kun je uiteraard aan de slag bij commerciële organisaties en bedrijven. Of je begint voor jezelf.

Een veelvoorkomende startfunctie is financial controller. Je kunt doorgroeien tot business controller; een financieel strateeg met oog voor zijn omgeving.

Beroepen

 • Financial controller
  Je zorgt er voor dat financiële processen goed verlopen. Je bewaakt de portemonnee van het bedrijf. Je houdt bij wat er binnenkomt en wat er uitgaat.
 • Risk manager
  Je brengt de risico’s voor een onderneming in kaart. Bijvoorbeeld of klanten wel betalen, maar ook of leveranciers uit het buitenland wel op tijd leveren.
 • Business controller
  Je bent de financieel strateeg, die als sparringpartner advies geeft aan de directie. Je denkt mee over de koers van de onderneming en zorgt ervoor dat het bedrijf toekomstbestendig is.
 • Treasurer
  Je bent de schatkistbewaarder en zorgt er voor dat geld op de beste manier belegd wordt. Je behaalt het beste rendement door slim te beleggen.
 • Zelfstandig ondernemer
  Je kunt ook voor jezelf aan de slag. Met jouw kennis kun je bedrijven adviseren. Dat kan uitstekend als zelfstandig ondernemer.

Welke vooropleiding heb je nodig voor Finance & Control?

Voor de opleiding Finance & Control heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT;
 • NG + econ of m&o;
 • EM;
 • CM + econ of m&o + wisa of wisb.
 • NT;
 • NG;
 • EM;
 • CM.
 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Voedsel, Natuur en Leefomgeving en Zorg en Welzijn gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

studeren_algemeen

Opbouw studie

Vanaf het eerste studiejaar bouw je aan een brede basiskennis. De jaren erna ontwikkel je deze vaardigheden steeds verder, onder andere met praktijkopdrachten, minors en stages. Daarbij staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Jouw interesses en onze gedegen basis vormen de perfecte voedingsbodem voor nieuwe innovatieve strategen en toekomstige financieel experts.

Jaar 1

In het eerste jaar leg je een brede basis aan gedegen kennis op het gebied van bedrijfseconomie. Van Marketing en Inkoop tot Bedrijfsadministratie en algemene economie. Je bouwt niet alleen aan je kennis maar ook aan soft skills als integriteit en communicatie. Daarnaast leg je de basis voor jouw onderzoekende vaardigheden. Deze kennis pas je direct toe in de praktijk, door diverse praktijk-gerelateerde opdrachten uit te voeren.

In het tweede jaar verdiep je je in de theoretische vakken. Daarnaast ga je op bezoek bij een bedrijf, waarvoor je een onderzoek uitvoert. Dat doe je met medestudenten, zodat je met elkaar de beste innovatieve oplossing vindt.

In het derde en vierde jaar begin je meestal met een stage van 18 weken. Je pakt bijvoorbeeld een bedrijfseconomisch praktijkprobleem aan en je ontwikkelt je professionele vaardigheden. Je kunt stage lopen bij een bank, zorginstelling, administratie- of accountantskantoor, maar ook bij een verzekeraar, overheidsinstelling of industrieel bedrijf. Daarnaast volg je een minor. Je kunt zelf een minor kiezen, waarmee jij je onderscheidt. Deze kun je ook bij andere hogescholen in binnen- en buitenland volgen. Ook bereid je je in de laatste major-modules voor op het afstudeerproject.

In het laatste halfjaar ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Daarvoor onderzoek je een praktijkgericht probleem voor jouw stagebedrijf. Op basis van dit onderzoek geef je een advies. Tot slot presenteer en verdedig je jouw adviesrapport.

Tijdens je opleiding doe je veel praktijkervaring op. Dat doe je in het derde jaar onder andere bij De Friese Zaak of De Drentse Ondernemerszaak. Dit zijn samenwerkingen van de opleiding met overheid en (oud)ondernemers. Samen helpen zij kleine ondernemers om de financiën van hun bedrijf op orde te brengen. Samen met een professional doe je dit zelf ook voor een bedrijf.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

finance-control-sic-2018

Nieuwsgierig hoe de opleiding Finance & Control het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.