Finance & Control (Bedrijfseconomie)

B Finance & Control, Bachelor, voltijd

Gaat jouw hart sneller kloppen van uitdagend speurwerk en hou je van cijfers? Ben je geïnteresseerd in geldstromen, maar ook in mensen en heb je een kritische en nieuwsgierige instelling? Dan zit je perfect op je plek bij de opleiding Finance & Control.

 • Kies de studiestad die bij jou past: Leeuwarden of Emmen
 • Studeer aan een Topopleiding volgens de Keuzegids hbo 2019 
 • Veel aandacht voor praktijkvaardigheden en jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Word lid van één van de studieverenigingen en bouw aan je persoonlijke netwerk
 • Werk vanaf dag 1 aan opdrachten uit de praktijk

Wat staat je te wachten?

Tijdens de opleiding word je klaargestoomd om als bedrijfseconoom binnen een organisatie het aanspreekpunt te worden als het gaat om middelen, informatie, afdelingen en het bij elkaar brengen van processen.

Je ontwikkelt je tijdens de opleiding tot een echte sparringpartner van directie of management. Jij adviseert hen over het maken van juiste beslissingen om hun doelen te bereiken. Dit kan zijn op het gebied van het maken van strategische beslissingen, het implementeren van software om inzichten te krijgen in bedrijfsprocessen of het adviseren bij financiële vraagstukken. Als bedrijfseconoom ben jij ook in staat om volgens de huidige wetgeving een juiste jaarrekening op te stellen. Kortom je wordt de financiële professional die service- en procesgericht opereert.

De opleiding Finance & Control in Emmen is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Topleiding in de HBO Keuzegids. Dezelfde opleiding in Leeuwarden heeft een top-3-notering.

Je kunt met de opleiding starten in september (Leeuwarden en Emmen) en februari (alleen in Leeuwarden).

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Finance & Control?

Met je hbo-diploma op zak kun je in vrijwel iedere sector aan de slag: van overheidsinstellingen zoals de gemeente of provincie tot de non-profit sector, zoals een ziekenhuis of museum. Daarnaast kun je uiteraard aan de slag bij commerciële organisaties en bedrijven. Of begin voor jezelf!

Beroepen

 • Business controller: is de financieel strateeg, die als sparringpartner advies geeft aan de directie. Denkt mee over de koers van de onderneming en zorgt ervoor dat het bedrijf toekomstbestendig is.
 • Risk manager: brengt de risico’s voor een onderneming in kaart. Bijvoorbeeld of klanten wel betalen, maar ook of leveranciers uit het buitenland wel op tijd leveren.
 • Financial controller: zorgt ervoor dat financiële processen goed verlopen en bewaakt de portemonnee van het bedrijf.
 • Treasurer: is de schatkistbewaarder en zorgt ervoor dat geld op de beste manier belegd wordt. Je behaalt het beste rendement door slim te beleggen.
 • Zelfstandig ondernemer: gebruikt zijn kennis om andere bedrijven te adviseren.

Welke vooropleiding heb je nodig voor Finance & Control?

Voor de opleiding Finance & Control heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT;
 • NG + econ of m&o;
 • EM;
 • CM + econ of m&o + wisa of wisb.
 • NT;
 • NG;
 • EM;
 • CM.
 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Voedsel, Natuur en Leefomgeving en Zorg en Welzijn gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

studeren_algemeen

Studieopbouw

Vanaf het eerste studiejaar bouw je aan een brede basiskennis. De jaren erna ontwikkel je deze vaardigheden steeds verder, onder andere met praktijkopdrachten, minors en stages. Daarbij staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Zo worden jij en je medestudenten opgeleid tot de innovatieve strategen en toekomstige financieel experts die het werkveld nodig heeft.

Jaar 1

In het eerste jaar verdiep je je in de basis van bedrijfseconomie, van marketing en inkoop tot bedrijfsadministratie en algemene economie. Je leert ook over integriteit en communicatie en je werkt aan jouw onderzoekende vaardigheden. Deze kennis pas je direct toe in de praktijk, door diverse opdrachten uit te voeren voor lokale bedrijven en instellingen.

Je verdiept en verstevigt de theoretische kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Samen met je medestudenten pas je deze theorie toe in de praktijk. Samen met je projectgroep ga je aan de slag voor bedrijven om processen te optimaliseren, internationale kansen te signaleren en een digitaal dashboard te ontwikkelen. Met een dashboard maak je bijvoorbeeld voor de direct of management inzichtelijk hoe de organisatie presteert en geef je eventueel advies waar het efficiënter en beter kan. Studeer je in Emmen? Dan krijg je in het tweede jaar ook het vak 'Duits in de praktijk', zodat je op professioneel niveau in gesprek kunt met Duitse organisaties.

Tijdens je opleiding doe je veel praktijkervaring op. Dat doe je in het derde jaar onder andere door een half jaar stage te lopen bij een organisatie. Je pakt bijvoorbeeld een bedrijfseconomisch praktijkprobleem aan bij een bank, zorginstelling of administratiekantoor, maar je kunt ook stage lopen bij een verzekeraar, overheidsinstelling of industrieel bedrijf.

Minor

Door een minor te kiezen kun jij zelf richting geven aan je studie. Je kunt een minor bij NHL Stenden volgen, maar ook bij andere hogescholen in binnen- en buitenland. Of je gaat op Grand Tour en volgt een minor op een van onze buitenlandse locaties. Ook bereid je je in de laatste modules voor op het afstudeerproject.

Afstuderen

In het laatste halfjaar van de opleiding ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Je onderzoekt een praktijkgericht probleem voor bijvoorbeeld je stagebedrijf. Op basis van dit onderzoek schrijf je een adviesrapport, dat je ook presenteert en verdedigt.

De Drentse Ondernemerszaak

Tijdens je opleiding doe je veel praktijkervaring op. In Emmen kun je dit bijvoorbeeld in je derde jaar doen bij De Drentse Ondernemerszaak. Dit zijn samenwerkingen van de opleiding met overheid en (oud)ondernemers. Samen helpen zij kleine ondernemers om de financiën van hun bedrijf op orde te brengen. Samen met een professional doe je dit zelf ook voor een bedrijf.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Finance & Control het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.