
Studieopbouw Finance & Control
Vanaf het eerste studiejaar bouw je aan een brede basiskennis. De jaren erna ontwikkel je deze vaardigheden steeds verder, onder andere met praktijkopdrachten, minors en stages. Daarbij staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Zo worden jij en je medestudenten opgeleid tot de innovatieve strategen en toekomstige financieel experts die het werkveld nodig heeft.

In het eerste jaar werk je aan een brede basis op het gebied van bedrijfseconomie. Je gaat iedere periode, naast dat je aan de slag gaat met kernvakken en vaardigheden, werken aan projecten waaraan echte bedrijven deelnemen. De projecten die bijvoorbeeld aan bod komen zijn het samenstellen van een businessplan en organisatieplan, interne organisatie en externe verantwoording.
Kernvakken:
Om goed aan de projecten te kunnen werken krijg je verschillende kernvakken ter ondersteuning: Je maakt dit jaar onder andere kennis met de vakken:
- Bedrijfsadministratie
- Financiële markten
- Data Analyse
- Kosten & Kostprijs
- Mens en organisatie
- Belastingrecht
Vaardigheden:
Naast de vakken ga je ook werken aan je vaardigheden om projecten tot een succes te brengen:
- Samenwerken
- Flexibiliteit
- Effectief communiceren
- Onderzoeken
- Presenteren
Praktijk:
Door het samenwerken aan projecten met echte bedrijven kom je al vroeg in je opleiding in contact met het bedrijfsleven en kun je zien wat je toekomstige werk kan zijn.
Je verdiept je in het tweede jaar verder in de theorie en samen met je medestudenten pas je deze toe in de praktijk. Samen met je projectgroep ga je bijvoorbeeld aan de slag voor bedrijven om processen te optimaliseren met behulp van blockchain technology. Je geeft eventueel advies waar het efficiënter en beter kan en presenteert dit aan het bedrijf.
Kernvakken:
Je maakt dit jaar onder andere kennis met de vakken:
- Procesmanagement
- Accounting
- Reporting
- Finance
- Economics
- Bedrijfsadministratie
- Management & Organisatie
- Recht
Vaardigheden:
Ook dit jaar blijf je werken aan je persoonlijke vaardigheden. Je leert nog beter te communiceren, je leert meer over het geven van advies aan organisaties en gaat aan de slag met:
- Persoonlijk leiderschap
- Onderzoeksvaardigheden
- Verantwoord handelen
- Zakelijk communiceren
- ICT-vaardigheden
- Business English
Praktijk:
In het tweede jaar werk je net als in jaar 1 samen met je medestudenten en echte bedrijven aan projecten.
Je gaat je in het derde en vierde jaar persoonlijk verder ontwikkelen en aantonen dat je klaar bent voor de beroepspraktijk. Dit doe je door een portfolio op te bouwen in de praktijk. Je kunt in de praktijk werken bij een MKB-bedrijf, bank, zorginstelling, administratie-of accountantskantoor, maar ook bij een verzekeraar, overheidsinstelling of industrieel bedrijf. In dit portfolio laat je zien dat je alle kennis op het gewenste niveau hebt bereikt. Naast de inhoudelijke kennis wordt er ook veel aandacht besteed aan de vaardigheden en deze breng je in de praktijk. Zo voldoe je aan de wensen van het werkveld.
Hoe ziet dit eruit?
Je gaat vier dagen per week aan het werk en gaat 1 dag per week naar school. Daarnaast volg je een keuzeminor binnen de opleiding, op een buitenlandse NHL Stenden campus of bij een andere hogeschool in binnen of buitenland. Binnen de opleiding Finance & Control kan je kiezen uit de minoren Betekeniseconomie, Finance and Advice en Circular Start-up.
Tijdens deze opleiding kun je verschillende minors volgen.
Minor Betekeniseconomie
Heb je je bedrijf om winst te maken, of wil je ook van toegevoegde waarde zijn op het gebied van bijvoorbeeld geluk? De Betekeniseconomie is een maatschappelijke ontwikkeling waarbij de menselijke behoefte naar zingeving en betekenisvol handelen steeds meer naar voren komt. Het bepaalt steeds meer ons menselijk gedrag en in het bijzonder ons economisch handelen. In de betekeniseconomie zoeken we steeds de balans tussen wat goed is voor ons als persoon en wat goed is voor het grote geheel, het algemeen belang. Economische afwegingen zijn daarbij belangrijk, maar zeggen natuurlijk ook niet alles.
Tijdens deze minor krijg jij inzicht in de drie 3 W’s (Welvaart, Welbevinden en Welzijn) en hoe ze meer in balans gebracht kunnen worden. Welvaart, welzijn en welbevinden moeten namelijk in balans zijn. Er wordt tegenwoordig vooral gekeken naar de economische welvaart om te kijken hoe het met een land gaat. Maar als in Nederland de AEX boven de 600 punten uitkomt (Welvaart), de voedselbank de snelst groeiende bank is (Welbevinden) en de temperatuur stijgt (Welzijn). Dan verliezen wij toch een beetje de controle. Met deze minor leer je er alles over, zodat jij later goed voorbereid je steentje bijdraagt aan een betere wereld.
Minor Circular Start-up
Je gaat tijdens de minor Circular Start-up je eigen onderneming opstarten. De onderneming is gebaseerd op een uniek nieuw circulair product. Je ontwerpt het product en 3D print een prototype van het product. Daarnaast schrijf je een businessplan waarmee je potentiële investeerders kan interesseren voor jouw idee.
Je doet dit niet alleen, maar je werkt samen in een multidisciplinair team bestaande uit studenten van verschillende opleidingen. Tijdens de minor worden er verschillende (gast) colleges aangeboden om je te inspireren en te ondersteunen bij de ontwikkeling van je eigen circulair product. Tijdens een aantal vakken maak je kennis met de laatste trends op het gebied van circulaire economie. Je krijgt les in vakken zoals:
- Sustainable Marketing
- Circular Finance
- Sustainable polymers
- Circular Supply Chain
Minor Finance and Advice
In de minor Finance and Advice leer je een ondernemer te adviseren op verschillende terreinen. Je adviseert hem/haar over de financiële privésituatie en tevens ben je adviseur van de ondernemer met betrekking tot de onderneming zelf. Een minor waarin zowel kennis over finance en tax centraal staan in combinatie met kennis over klantgedrag en de vaardigheid om goed te kunnen adviseren.
Je gaat bezig met nalatenschapsplanning, financiële planning, financiering en fiscale aspecten. Dit wordt behandeld aan de hand van een casus waarbij door een zoon of dochter een wijnhandel wordt overgenomen van zijn/haar ouders. De nieuwe eigenaar wil vervolgens uitbreiden en investeren. Je krijgt onder andere les in:
- Consumentengedrag: Behavioural Finance en Customer journey
- Finance
- Financiële planning
- Belastingen
- Adviesvaardigheden
Onderwijscatalogus
De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.
Studeren aan NHL Stenden
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
Meer over onze internationale mogelijkheden
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
De Drentse Ondernemerszaak
Tijdens je opleiding doe je veel praktijkervaring op. In Emmen kun je dit bijvoorbeeld in je derde jaar doen bij De Drentse Ondernemerszaak. Dit zijn samenwerkingen van de opleiding met overheid en (oud)ondernemers. Samen helpen zij kleine ondernemers om de financiën van hun bedrijf op orde te brengen. Samen met een professional doe je dit zelf ook voor een bedrijf.
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!