Afbeelding
Header minormarkt
Afbeelding
Header minormarkt
Minor

Behavioural Finance and Advice

Wil je financiële skills ontwikkelen? Dan is deze leerzame uitdagende minor iets voor jou.
Start in
september
Ec
30 ECTS
Locatie
Leeuwarden

In deze minor begeven we ons in de wereld van het bier. Veel regionale bierbrouwerijen hebben het de afgelopen jaren zwaar voor de kiezen gehad (corona, oorlog Oekraïne, hoge energieprijzen, de verhoging van de accijnzen en de hevige concurrentie op de biermarkt). Het is niet verwonderlijk dat een flink aantal regionale brouwerijen het niet gemakkelijk heeft.
Enkele brouwerijen willen laten onderzoeken of een aantal van de problemen ook kunnen worden opgelost door op grotere schaal te gaan opereren. Een overname van een andere regionale brouwerij is dan wellicht een mogelijkheid.

“De Adviseur en de Bierbrouwer”
Cocktail Trio – Batje Vier

Inhoud van de minor

 • In deze minor ga je, na een bezoek aan de brouwerij, middels een strategische analyse uitzoeken welke brouwerij mogelijk geschikt is om overgenomen te worden. Na de waardebepaling van deze brouwerij ga je een financieringsplan opstellen en de fiscale aspecten in kaart brengen. Tenslotte voer je een risicoanalyse uit op basis waarvan de verzekeringsportefeuille kritisch wordt bekeken en indien nodig aangepast. Naast dit financiële advies voor de zakelijke markt draai je gedurende de gehele minor mee in een beleggingsgame. Hierbij stel je via je eigen persona een beleggersprofiel van jezelf op. Voor een adviseur is enige zelfkennis namelijk van wezenlijk belang om zijn functie goed uit te kunnen oefenen. Reflectie op je eigen opgestelde profiel is daarbij een nuttig hulpmiddel.
 • In de tweede periode verschuiven we onze aandacht naar de ondernemer in privé en schrijf je een Financieel Plan waarbij ook weer de fiscale aspecten in kaart worden gebracht. De beleggingsgame draait ook door in deze periode. Voor de beste belegger is aan het eind van de minor een aantrekkelijke prijs beschikbaar. Om goed in kaart te brengen hoe jij en je medestudenten het beleggen in periode 1 hebben ervaren breng je in periode 2 de beleggersjourney in kaart op basis van diepte-interviews met je medestudenten.

Opzet van de minor

De minor kent de volgende leerdoelen/kennisgebieden:
 

 • Advice
  De FTA-professional kan zich (vanuit zijn of haar organisatie) verplaatsen in een klant (binnen zijn of haar organisatie), met onder andere de kennis van de processen die ten grondslag liggen aan keuzegedrag en besluitvorming (behavioural finance).
   
 • Kennisgebieden
  Nalatenschapsplanning, financiële planning, financiering en fiscale aspecten worden behandeld aan de hand van een casus. 
 • Consumentengedrag: Behavioural Finance en Customer journey
 • Finance
 • Tax
 • Adviesvaardigheden

   

Studiekenmerken

Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
EC's
30 ECTS
Type minor
Voor alle hbo-opleidingen

Vragen?

Heb je vragen over deze minor, stel ze via het online formulier.

Stel je vraag