Ad duaal Finance and Control

Ad duaal Finance and Control, Associate degree, duaal

Heb je een baan in de financiën, bijvoorbeeld op de administratie of in de financiële dienstverlening en is het tijd voor een extra uitdaging? Wil jij je binnen twee jaar meer verbreden in je vakgebied? Zoek jij een studie die goed te combineren is met je werk en privéleven? Dan is de tweejarige associate degree (Ad) Finance & Control Duaal echt iets voor jou!

 • Breng de theorie direct in de praktijk
 • Leer financieel-economische processen nog beter begrijpen
 • Krijg les van opleiders uit de beroepspraktijk
 • Verbreed je in het vakgebied
 • Combineer werken en studeren

Wat staat je te wachten?

Financieel-economische processen zijn ontzettend belangrijk binnen elke organisatie. Met de duale opleiding Finance & Control leer je er in twee jaar alles over en pas je de geleerde theorie meteen toe. Je vergroot niet alleen je kennis op het gebied van financieel-economische bedrijfsvoering maar ook je adviesvaardigheden. Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere de klantvraag, waardepropositie en compliance. Je gaat aan de slag met risicovraagstukken en zoekt naar de beste oplossingen. Aan het einde van de opleiding komt alles samen; je gaat aan de slag met een verbetervraagstuk vanuit jouw eigen organisatie.

Werkplekleren

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een hbo-waardige werkomgeving en arbeidsovereenkomst nodig. Het is belangrijk dat je werkplek ontwikkeling stimuleert. Je volgt eens per 14 dagen één dag college en kan op afspraak wekelijks een coachingsmoment inplannen met een docent. Voor begeleiding op je werkplek is een coach uit je eigen organisatie noodzakelijk.

Carrièremogelijkheden

Met het diploma Ad Finance & Control heb je een ideale basis om door te groeien binnen dit vakgebied richting (assistent) leidinggevende. Ook kun je denken aan een adviserende of leidinggevend rol bij een financiële dienstverlener als een verzekeraar of een assurantiekantoor. Maar ook bij ondernemingen in andere sectoren ben jij de wendbare professional die complexe vraagstukken sneller en beter oplost.

Video

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 jaar

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden?

Met het diploma Ad Finance & Control heb je een ideale basis om door te groeien binnen dit vakgebied richting (assistent) leidinggevende. Ook kun je denken aan een adviserende of leidinggevende rol bij een financiële dienstverlener als een verzekeraar of een assurantiekantoor.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Om toegelaten te worden tot de duale Ad Finance & Control heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&T
 • N&G + be, econ of m&o
 • E&M
 • C&M + be, econ of m&o + wisa of wisb
 • N&T
 • N&G
 • E&M
 • C&M
 • mbo niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

renskuut

“Ik snap straks beter hoe financiën werken in een bedrijf”

Opbouw studie

De duale studie bestaat uit vier periodes per jaar. In het eerste jaar ga je in op het lezen van klanten, het bepalen van de waardepropositie, leer je systemen kennen en ga je aan de slag met compliance en wetgeving. In het tweede jaar van je studie ga je nog meer verdiepen in de thema’s en ga je afstuderen binnen je eigen organisatie.

In de eerste periode 1 van het eerste jaar schrijf je een plan voor het studiejaar. In dit plan beschrijf je aan welke vaardigheden je gaat werken en bespreekt dit met je bedrijfsbegeleider en je coach van NHL Stenden. Deze vaardigheden staan continue op de agenda en worden tussentijds beoordeeld. Dit vindt plaats in het begin van periode 3 en worden door middel van een assessment getoetst in periode 4 van het eerste jaar.

Klantlezen

In periode 1 verdiep je je in de (externe) omgeving van de organisatie. Je doet onderzoek naar ontwikkelingen die invloed hebben op de onderneming. Je kunt hierbij onder andere denken aan ontwikkelingen op het gebied van technologie, maatschappelijke veranderingen, en veranderende voorkeuren van klanten. Je brengt de relevante stakeholders van de organisatie in kaart. Je beschrijft op welke manier de externe omgeving impact heeft op de strategie van de organisatie en de manier waarop de organisatie haar klanten bedient. Ook kijken we naar investeringsrisico’s en gaan we berekeningen uitvoeren op bijvoorbeeld de haalbaarheid en hypotheken.

In deze periode ga je aan de slag met de waardepropositie van jouw organisatie. Aan het einde van deze periode weet jij waarom een (potentiële) klant kiest voor jouw bedrijf. Jij gaat aan de slag met organisatieplan of een je herschrijft een bestaand plan. Hierbij besteed je aandacht aan de aspecten op het gebied van management & organisatie, ICT en juridisch. Daarnaast lever je een financieel plan op waarin zowel de financieringsbehoefte van de onderneming aan bod komt als een uitgebreide analyse van de financiële consequenties van de gemaakte keuzes. Het organisatieplan wordt ondersteund door een portfolio van intern gerichte beroepsproducten. De wijze waarop de beroepsproducten tot stand komen wordt verantwoord in een ontwikkelingsportfolio waarin ook de vaardigheden die jij als financieel professional hoort te bezitten worden opgenomen.

In deze periode kijken we hoeveel van je vaardigheden je al op niveau hebt gebracht en maken wij samen een plan waar we vinden dat je nog aan kunt gaan werken in periode 3 en 4. In periode 3 gaan we ook aan de slag met een organisatiescan. Hiervoor ga je je eigen organisatie doorlichten of een grotere branchegenoot. Je beoordeelt de missie/visie/strategie en de daarbij behorende strategische doelstellingen. Vervolgens kijk je naar risico’s binnen de organisatie omtrent het niet behalen van die doelstellingen en presenteer je concrete verbetervoorstellen om die risico’s te beperken. Belangrijke begrippen hierbij zijn ICT, procesanalyse, informatievoorziening, organisatiecultuur en leiderschapsstijl. Hiervoor maak je een ontwikkelingsportfolio waarbij je je verbetervoorstellen presenteert.

In periode 4 richt je je verder op jouw specifieke bedrijfstak en beroepsgroep en verdiep je je in verschillende aspecten van compliance en regelgeving. Te denken valt hierbij aan het maken en beoordelen van een jaarrekening, maar ook zaken als belastingrecht komen hier aan de orde. In deze periode kijken we ook naar je ontwikkelde vaardigheden en als klap op de vuurpijl spelen we een online management game waarbij je in teams je tegenstanders moet verslaan!

Specialisaties

Onderwijsconcept