
Studieopbouw Associate degree Finance & Control duaal
De duale studie bestaat uit vier periodes per jaar. In het eerste jaar ga je in op het lezen van klanten, het bepalen van de waardepropositie, leer je systemen kennen en ga je aan de slag met compliance en wetgeving. In het tweede jaar van je studie ga je nog meer verdiepen in de thema’s en ga je afstuderen binnen je eigen organisatie.

In de eerste periode 1 van het eerste jaar schrijf je een plan voor het studiejaar. In dit plan beschrijf je aan welke vaardigheden je gaat werken en bespreekt dit met je bedrijfsbegeleider en je coach van NHL Stenden. Deze vaardigheden staan continue op de agenda en worden tussentijds beoordeeld. Dit vindt plaats in het begin van periode 3 en worden door middel van een assessment getoetst in periode 4 van het eerste jaar.
Periode 1: Klant lezen
In periode 1 verdiep je je in de (externe) omgeving van de organisatie. Je doet onderzoek naar ontwikkelingen die invloed hebben op de onderneming. Je kunt hierbij onder andere denken aan ontwikkelingen op het gebied van technologie, maatschappelijke veranderingen, en veranderende voorkeuren van klanten. Je brengt de relevante stakeholders van de organisatie in kaart. Je beschrijft op welke manier de externe omgeving impact heeft op de strategie van de organisatie en de manier waarop de organisatie haar klanten bedient. Ook kijken we naar investeringsrisico’s en gaan we berekeningen uitvoeren op bijvoorbeeld de haalbaarheid en hypotheken.
Periode 2: Waardepropositie
In deze periode ga je aan de slag met de waardepropositie van jouw organisatie. Aan het einde van deze periode weet jij waarom een (potentiële) klant kiest voor jouw bedrijf. Jij gaat aan de slag met organisatieplan of een je herschrijft een bestaand plan. Hierbij besteed je aandacht aan de aspecten op het gebied van management & organisatie, ICT en juridisch. Daarnaast lever je een financieel plan op waarin zowel de financieringsbehoefte van de onderneming aan bod komt als een uitgebreide analyse van de financiële consequenties van de gemaakte keuzes. Het organisatieplan wordt ondersteund door een portfolio van intern gerichte beroepsproducten. De wijze waarop de beroepsproducten tot stand komen wordt verantwoord in een ontwikkelingsportfolio waarin ook de vaardigheden die jij als financieel professional hoort te bezitten worden opgenomen.
Periode 3: Systematiek
In deze periode kijken we hoeveel van je vaardigheden je al op niveau hebt gebracht en maken wij samen een plan waar we vinden dat je nog aan kunt gaan werken in periode 3 en 4. In periode 3 gaan we ook aan de slag met een organisatiescan. Hiervoor ga je je eigen organisatie doorlichten of een grotere branchegenoot. Je beoordeelt de missie/visie/strategie en de daarbij behorende strategische doelstellingen. Vervolgens kijk je naar risico’s binnen de organisatie omtrent het niet behalen van die doelstellingen en presenteer je concrete verbetervoorstellen om die risico’s te beperken. Belangrijke begrippen hierbij zijn ICT, procesanalyse, informatievoorziening, organisatiecultuur en leiderschapsstijl. Hiervoor maak je een ontwikkelingsportfolio waarbij je je verbetervoorstellen presenteert.
Periode 4: Compliance
In periode 4 richt je je verder op jouw specifieke bedrijfstak en beroepsgroep en verdiep je je in verschillende aspecten van compliance en regelgeving. Te denken valt hierbij aan het maken en beoordelen van een jaarrekening, maar ook zaken als belastingrecht komen hier aan de orde. In deze periode kijken we ook naar je ontwikkelde vaardigheden en als klap op de vuurpijl spelen we een online management game waarbij je in teams je tegenstanders moet verslaan!
In dit jaar rond je jouw opleiding af door af te studeren binnen je eigen organisatie.
Onderwijscatalogus