Bedrijfskunde

B Bedrijfskunde , Bachelor, voltijd

Ben jij iemand die altijd kansen ziet om te verbeteren en te innoveren? Heeft het zakenleven een onweerstaanbare aantrekkingskracht op jou? Kan je niet wachten om jezelf onmisbaar te maken bij bedrijven in welke sector of land dan ook? Dan is Bedrijfskunde het begin van je reis!

 • Je leert organisaties te begrijpen en verbeteren, zodat jij als manager of adviseur het verschil gaat maken.
 • Je bent breed inzetbaar; in elke organisatie en in elk land kun jij straks aan de slag!
 • Je kunt een deel van je studie in het buitenland volgen. Bijvoorbeeld op onze vestigingen in Bali, Zuid-Afrika, Thailand of Qatar of tijdens een internationale stage.
 • Je krijgt ruime praktijkervaring door korte lijnen en samenwerking met het werkveld.
 • Je kunt ervoor kiezen de opleiding in het Engels te volgen, samen met internationale studenten. Deze variant vind je in Studielink onder de naam Business Administration.

Wat staat je te wachten? 

Bij Bedrijfskunde word je opgeleid tot een generalistische bedrijfskundige. Een alleskunner die in elke sector aan de slag kan, of het nou in een Nederlands ziekenhuis is of in dienst van een multinational zoals Philips. De werking van organisaties kent voor jou straks geen geheimen meer en jij weet feilloos waar winst valt te halen. Dit zie je terug in hoe afdelingen en medewerkers samenwerken. Jij introduceert geoptimaliseerde werkwijzen en onderhoudt het sterke netwerk van je organisatie. Je vervult dus een leidinggevende, adviserende of onderzoekende rol op de werkvloer.

De opleiding Bedrijfskunde van NHL Stenden is een ontstaan uit de samenwerking tussen de opleidingen Bedrijfskunde/MER van de NHL en International Applied Business Administration van Stenden.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Bedrijfskunde?

Je wordt bij ons breed opgeleid tot een allround bedrijfskundige. Na je studie kun je aan de slag in veel verschillende sectoren en groei je door richting diverse functies:

 • Vestigingsmanager
  Je bent verantwoordelijk voor het beleid van een van de vestigingen van een (internationaal) bedrijf.
 • Hoofd Research & Development / innovatiemanager
  Je gebruikt je kennis van de markt, het bedrijf en de klanten om kansen te benutten en te ontwikkelen. Denk hierbij aan de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten gericht op bestaande en nieuwe markten.
 • Bedrijfsadviseur
  Je bent een klankbord voor het management. Dankzij je bedrijfskundige kennis is jouw advies van onschatbare waarde.
 • Hoofd interne organisatie
  Jij zorgt er voor dat afdelingen en medewerkers goed met elkaar samenwerken. Je bent een verbindende leider die een organisatie als een geoliede machine laat werken.
 • Procesmanager
  Je bent verantwoordelijk voor het verloop van een bepaald proces, de wijze waarop het werk wordt gedaan. Dit proces kan in een fabriek plaatsvinden, maar ook in een organisatie, zoals bijvoorbeeld een grote verzekeringsmaatschappij.

vt_bedrijfskunde_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Bedrijfskunde heb je een van de onderstaande diploma's en profielen nodig.

Havo
 • NT + econ of m&o;
 • NG + econ of m&o;
 • EM;
 • CM + econ of m&o of maw.
 • NT + econ of m&o;
 • NG + econ of m&o;
 • EM;
 • CM + econ of m&o of maw.
 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Voedsel Natuur en Leefomgeving en Zorg en Welzijn gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen? Dan zijn er mogelijkheden om alsnog toegelaten te kunnen worden. Ontdek de mogelijkheden.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

studeren_lwd

Volg de studie Bedrijfskunde in het Engels

Zie jij jezelf nu al werken in het buitenland of bij een organisatie met veel internationale medewerkers en contacten? Dan kun je ervoor kiezen de opleiding Bedrijfskunde volledig in het Engels te volgen, samen met studenten uit binnen- en buitenland met verschillende nationaliteiten en culturen.

De opleiding Business Administration is de Engelstalige variant van de opleiding Bedrijfskunde. Deze variant trekt studenten van over de hele wereld aan, maar ook Nederlandse studenten zijn van harte welkom. De inhoud van de opleiding is gelijk aan de Nederlandstalige opleiding Bedrijfskunde, alleen worden alle vakken in het Engels gegeven. Doordat je vanaf jaar 1 samen met studenten van verschillende nationaliteiten studeert, heb jij straks een streepje voor bij bedrijven met een grote culturele diversiteit.

Wil je de Engelstalige variant volgen? Schrijf je dan via Studielink in voor Business Administration (Engels).

Wil je een aantal vakken van de studie in het Engels volgen? Of een keer een project of onderzoek doen met studenten van verschillende nationaliteiten? Bespreek dan de mogelijkheden hiervoor met jouw studiecoach. 

Opbouw studie Bedrijfskunde

In vier jaar ontwikkel jij je tot een bedrijfskundige die naar een leidinggevende functie kan doorgroeien. Je snapt als geen ander hoe bedrijven werken en je ontwikkelt je tot een professionele alleskunner die elk bedrijf verder kan helpen.

Jaar 1

In het eerste jaar leer je de basisvaardigheden die bij bedrijfskunde komen kijken. Hoe steekt een bedrijf in elkaar? Je zet de eerste stappen op het gebied van operationeel management. Dit betreft de praktische kant van bedrijfsvoering, de dagelijkse gang van zaken en klantcontact. Net zo belangrijk is de communicatie binnen een organisatie, dus ook hierover leer je meer. Je verkent het werkveld, zodat je weet waar je straks terecht komt. Het regionale bedrijfsleven krijgt in het eerste jaar extra aandacht. Vrijwel alle projecten en onderzoeken die je samen met je medestudenten uitvoert zijn in opdracht van een echt bedrijf. Daarnaast maak je kennis met verschillende vakken, zoals: Business Law, Marketing, Finance en Organizational Behaviour.

Je gaat verder met de basis die je in het eerste jaar hebt gelegd. Nu spelen meer tactische overwegingen en langere termijnplanning een rol. Het is een echte verdieping op het eerste jaar; je hebt veel dezelfde vakken, maar duikt veel meer de details in. Dit jaar staat ook in het teken van bedrijfsprocessen en crisismanagement; hoe handel je onder druk en in een team? Daarnaast doe je onderzoek voor een bedrijf, bijvoorbeeld en klanttevredenheidsonderzoek. 

Het derde en vierde jaar staan in het teken van specialisatie in het vakgebied waar jouw interesse ligt. Je volgt een verdiepende keuzeminor en je loopt stage bij een organisatie waar je je verder ontwikkelt. Om ervaring op te doen met andere culturen kun je kiezen voor een stage of minor in het buitenland.

Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht voor een organisatie waar jij jouw talenten voor wilt inzetten. Hiermee bewijs jij dat je straks klaar bent om het verschil te maken in het werkveld!

Lectoraat OndernemenNu

De lectoraten van de Academie voor HRM en Bedrijfskunde werken samen met studenten van NHL Stenden Hogeschool en professionals van bedrijven, overheden en instellingen in de regio aan de oplossing van echte maatschappelijke problemen die bedrijfskunde- en/of HRM-gerelateerd zijn.

 

Complexe vraagstukken vereisen een multidisciplinaire en waardengedreven aanpak door gemotiveerde, zogenaamde T-shaped professionals. De lectoraten onderzoeken hoe deze professionals kunnen samenwerken en hoe organisaties hierop kunnen inspelen. Gezamenlijk maken ze bedrijven en instellingen ‘future proof’, in de regio maar ook internationaal.

Vragen die de lectoraten willen beantwoorden:

 • Hoe kunnen professionals interdisciplinair samenwerken en innoveren?
 • Hoe stimuleer je dat organisaties ondernemender worden en beter in staat zijn om veranderprocessen en innovaties te laten slagen?
 • Hoe kunnen (bedrijfs)processen duurzamer worden georganiseerd?
 • Hoe zorg je ervoor dat organisaties inclusiever en diverser worden?
 • Hoe kunnen bedrijven in de regio internationaliseren?
 • Hoe kunnen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter worden afgestemd op de toekomst?

 

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Onderwijsconcept

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

bedrijfskunde-sic-2018