International Business

B International Business, Bachelor, voltijd

Ben je nieuwsgierig naar andere culturen en verschillende manieren van zaken doen? Vind je het boeiend om uit te zoeken hoe bedrijven werken en hoe jij hierin een waardevolle schakel kunt worden? Zie jij jezelf een bijdrage leveren aan de internationale doelstellingen van organisaties? Dan is de opleiding International Business (IB) dé opleiding voor jou!

De opleiding International Business is een nieuwe opleiding van NHL Stenden. De studie is ontstaan door een samenvoeging van de opleidingen International Business & Languages (IBL) en International Business and Management Studies.

 • Je wordt opgeleid om het verschil te maken in het bedrijfsleven dat steeds internationaler wordt.
 • Je leert bedrijven te begrijpen en levert een bijdrage aan de internationale doelstellingen.
 • Je volgt een Engelstalige opleiding waarbij je vanaf het eerste jaar internationale ervaring opdoet.
 • Je leert in een studieomgeving met studenten van veel verschillende nationaliteiten, veelal in kleine groepen en met aandacht voor jou als persoon.
 • Je volgt een praktijkgerichte opleiding, zodat jij na afstuderen direct je stempel kunt drukken op het (internationale) werkveld.

Wat staat je te wachten?

Het bedrijfsleven kent geen grenzen en dit vraagt om medewerkers met bedrijfskundig inzicht én interculturele vaardigheden. Bij IB leer je cultuurverschillen te overbruggen en internationale ambities van een bedrijf te realiseren. Wereldwijd staan organisaties te springen om mensen met deze eigenschappen; van multinationals tot ambitieuze regionale bedrijven. Internationale bedrijfsvoering is een vak apart en bij IB maak jíj je dit vak eigen.

IB is een brede studie waarmee je een solide basis ontwikkelt op het gebied van onder andere: marketing en sales, economie, organisatiekunde, managementvaardigheden en andere bedrijfskundige thema’s. De ontwikkeling van je interculturele vaardigheden loopt als een rode draad door je opleiding. Daarnaast is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Je werkt samen in kleine internationale projectgroepen aan uitdagingen uit de praktijk. Dit alles onder begeleiding van docenten die het werkveld door en door kennen, zodat jij straks klaar bent voor een bliksemstart bij een bedrijf dat internationaal het verschil wil maken.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Business Administration

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding International Business?

Afgestudeerd aan de opleiding International Business? Dan kun je op veel plekken en in verschillende functies aan de slag. Een kleine greep daaruit:

 • International marketingmanager
  Je begrijpt de internationale markt en bespeelt deze op strategisch niveau. Zo weet jij het product of dienst van jouw bedrijf overal ter wereld te verkopen.
 • Accountmanager
  Je vertegenwoordigt jouw organisatie over de hele wereld. Je onderhoudt contact met klanten, huidige én toekomstige.
 • Exportmanager
  Bij het exporteren van goederen zijn er veel partijen om rekening mee te houden. Je onderhoudt contact met al deze partijen en treedt op als onderhandelaar tussen koper en verkoper.
 • Corporate communications manager
  Je bepaalt hoe jouw organisatie communiceert. Je zorgt dat medewerkers op verschillende locaties dezelfde doelen nastreven en brengt het verhaal van jouw bedrijf naar buiten op de internationale markt.
 • Vestigingsmanager
  Je neemt de leiding over een (internationale) locatie van een grote organisatie
 • Productmanager
  Je bent verantwoordelijk voor het internationale succes van een bepaald product of dienst. Je maakt beslissingen met betrekking tot de ontwikkeling, productie en marketing hiervan.
vt_international_business_sfeer

Voor de hbo-opleiding International Business gelden de volgende toelatingseisen:

Havo
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel en Natuur en Leefomgeving gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

studeren_algemeen

Studeren in het buitenland en stage

Tijdens de opleiding krijg je veel kansen om een deel van je studie in het buitenland te volgen. Je neemt deel aan korte projecten in andere landen; je proeft daar de sfeer en ervaart hoe andere culturen werken en denken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om op uitwisseling te gaan bij één van meer dan honderd partnerscholen of ga op Grand Tour naar onze eigen campussen in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of op Bali.

Ook tijdens je stage en afstudeeropdracht maak je kennis met het buitenland. Je gaat hiervoor zelf op zoek naar een internationaal opererend Nederlands bedrijf, of een bedrijf in het buitenland. Onze opleiding heeft wereldwijd connecties met bedrijven als Australian Superyachts (Sydney), Excellent Uitzendbureau (Curaçao), of Ernst and Young (Qatar). Ook in de regio’s Leeuwarden en Emmen zijn er talloze bedrijven met internationale ambities waar je aan de slag kunt, zoals Douwe Egberts, Holland Trading Group en Friesland Campina. We zorgen er hoe dan ook voor dat jij ruimschoots ervaring opdoet in het buitenland!

Studieopbouw International Business

Tijdens deze Engelstalige opleiding leer je hoe organisaties in elkaar zitten en hoe ze hun product of dienst op de markt zetten. Je leert internationale kansen te herkennen en te benutten. Daarnaast leer je over culturele verschillen en ontwikkel je de vaardigheden om hiermee om te gaan. Samenwerken met andere culturen en internationale bedrijfsvoering vormen de kern van de opleiding. Daarom werk je vanaf het eerste jaar samen in groepen met Nederlandse én internationale studenten.

Jaar 1

In het eerste jaar leer je de basis van bedrijfsvoering en intercultureel bewustzijn. Marketing, verkoop, logistiek en bedrijfsvoering zijn voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen. Je maakt jezelf de Engelse taal eigen in woord en geschrift en je maakt daarnaast nog kennis met een andere taal. Ook leer je te werken met onze onderscheidende leermethode: Design-Based Education.

Tijdens het tweede jaar verbreed je jouw kennis op het gebied van bedrijfskundige thema’s. Je leert tactische keuzes te maken en houdt daarbij rekening met ethische en maatschappelijke factoren. Je gaat in groepsverband aan de slag met steeds uitdagendere opdrachten uit het werkveld.

Tijdens de laatste twee jaren van je opleiding zoek je de verdieping op en word je klaargestoomd voor het internationale werkveld. Je gaat een half jaar op stage en volgt een minor die aansluit bij jouw ontwikkeling. Voor beiden heb je uitgebreide mogelijkheden ze in het buitenland te volgen. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht, waarbij je zelfstandig jouw expertise inzet voor een complex internationaal vraagstuk uit de praktijk.

Internationale projecten

Tijdens je studie neem je deel aan verschillende internationale projecten, zoals WOW Berlin of Student Trade Mission. Je wordt hiermee midden in de actie gegooid en je werkt samen met internationale studenten.

WOW Berlin

Je reist af naar Berlijn en ontmoet veel internationale studenten van verschillende Europese Hogescholen. In gemengde teams ontdek je Berlijn en maak je een businessplan voor een tour operator. Wat is jouw plan om zoveel mogelijk toeristen naar de Duitse hoofdstad te krijgen?

Student Trade Mission

Je gaat voor een regionaal bedrijf op zoek naar handelspartners in het buitenland. Samen met buitenlandse studenten neem je deel aan een trade fair en bezoek je potentiële zakenpartners. Je licht toe welke partners interessant zij en wie weet help jij zo je opdrachtgever aan een vruchtbare internationale zakenrelatie.

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in cijfers International Business