Logistics Management

B Logistics Management, Bachelor, voltijd

Ben jij een echt organisatietalent, kan je goed problemen oplossen en durf je knopen door te hakken? Leer je graag in de praktijk en werk je het liefst zelfstandig? Dan is de opleiding Logistics Management jouw studie!

 • Je studeert aan de beste opleiding Logistics Management volgens de Keuzegids Hbo 2019.
 • Je maakt grote kans op een baan, in binnen- en buitenland.
 • Je kunt je stage en zelfs je afstudeeropdracht doen in het buitenland.
 • Je leert alles over productie, goederenstromen, planning, opslag en vervoer.
 • Je doet de enige logistieke opleiding in het noorden van het land. 

Wat staat je te wachten?

De opleiding Logistics Management gaat over marketing, productie, logistieke processen, interne organisatie en inkoop. In vier jaar word je opgeleid tot specialist in deze gebieden.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Logistics Management?

Met het hbo-diploma Logistics Management op zak maak je grote kans op een baan in de logistiek. Je kunt alle kanten op: het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties in binnen- en buitenland. 

Afwisselend werk

Als manager in de logistiek heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis zorg je ervoor dat belangrijke bedrijfsprocessen zoals opslag, vervoer, planning en goederenstroom probleemloos verlopen of ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een productieafdeling.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • logistiek manager
 • planner
 • inkoopmanager 
vt_logictics_management_sfeer

Toelatingseisen Logistics Management

Voor de opleiding Logistics Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • N&T + econ of m&o;
 • N&G + econ of m&o;
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o + wisA of wisB.

Aanvullende eisen

Heb je een havo-diploma? Dan ben je met Economie of M&O in je pakket direct toelaatbaar. Heb je deze vakken niet in je pakket, dan kun je toegelaten worden zodra je de toelatingstoetsen positief hebt afgerond.

 • N&T econ of m&o;
 • N&G econ of m&o;
 • E&M;
 • C&M econ of m&o.
 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel en Natuur en Leefomgeving gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

studeren_algemeen

Studieopbouw Logistics Management

De opleiding Logistics Management gaat over marketing, productie, logistieke processen, interne organisatie en inkoop. In vier jaar word je opgeleid tot specialist in deze gebieden.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met je toekomstige beroep. Alle aspecten van het logistieke proces komen aan de orde: van marketing, productie en logistiek tot interne organisatie en inkoop. Het studieprogramma is gevarieerd zodat je met een brede basis het vervolg van je studie ingaat.

Niveau:
Operationeel tactisch Je leert: Zelfstandig worden, keuzes maken, verantwoordelijkheid dragen, sociaal vaardig worden, contacten leggen, kennismaken met de logistiek binnen een bedrijf.

Centrale thema’s:
Logistics design, organisatie en logistieke stromen, procesbeheersing en de keten.

Vakken:
Inleiding logistiek, marketing, warehouse, transport, operations management, voorraad, inkoop, supply chain management

Algemene vaardigheden:
Onderzoek, schriftelijke- en mondelinge communicatie, ICT, DBE, intercultureel, duurzaamheid, beheersing talen, adviseren

Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Je houdt je bezig met thema's als personeelsmanagement, inkoop, bedrijfseconomie en internationale logistiek. Ook breng je in kaart hoe het logistieke proces verloopt van grondstof tot eindproduct. Je leert je kennis te gebruiken om ingewikkelde vraagstukken aan te pakken. In kleine groepjes werk je aan opdrachten. 

Niveau:
Tactisch/strategisch Je leert: Kunnen werken in multidisciplinaire groepen. Kennis niet alleen reproduceren maar ook de juiste kennis toe kunnen passen bij complexe vraagstukken. Aan het eind van jaar 2 opereer je op het niveau van de assistent logisticus.

Centrale thema’s:
De gebeurtenis, het proces, de keten, het netwerk

Vakken:
Algemene economie en bedrijfseconomie, disaster relief management, management en ethiek, HRM, internationaal recht, inkoop, sustainable logistics, AO en ERP, E-logistics, internationale logistiek, supply chain management, trade and globalization

Algemene vaardigheden:
Onderzoek, mondelinge communicatie, ICT, DBE, intercultureel, duurzaamheid, beheersing talen, data-analyse

Stage en praktijk

Je duikt nu echt in de praktijk: je gaat op stage in binnen- of buitenland. Daar pas jij je kennis en ervaring toe. Je krijgt een goed beeld van verschillende beroepen en functies en komt erachter wat het best bij jou past. Je kunt een deel van je studieprogramma volgen op een van onze buitenlandse campussen in Thailand, Qatar, Indonesië of Zuid-Afrika. Dit noemen we 'op Grand Tour gaan'.

Daarnaast volg je een van de minoren, bijvoorbeeld:

 • Green Logistics 1 met vakken als: Green biobased in the Supply Chain, Green Logistics, Green Awareness and Business Models,  Green Business Ethics and Law, Effective Project Management 1, Green Procurement
 • Green Logistics 2 met vakken als: Effective Projectmanagement 2, Green Marketing & Strategy, Green Quality & Reporting, Green Economics
 • Entrepeneurship in Action met vakken als Exploring the context of entrepreneurship, Entrepreneurial Behaviour, The elevator pitch en krijg je veel gastcolleges van mensen uit het bedrijfsleven.

Afstudeerfase

Je rondt de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht, waarin een probleem centraal staat. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever!

Tijdens de verdieping leer je: Structuur aanbrengen in eigen werksituatie, verdieping en specialisatie, zelfstandig aan het werk, voorbereiding op eerste baan. Aan het eind van jaar 4 opereer je op het niveau van: Logisticus (adviseur, professional, projectmanager).

Ook werk je tijdens deze verdieping aan een logistiek project in de praktijk. Onderdelen hiervan zijn onder andere Supply Chain: Innovation and Change, Management, Leadership, Change Management, Improvement Methods, Supply Chain Innovation, Logistics Consultancy.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

Wij leiden onze studenten op tot brede logistici. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je gedurende een half jaar te specialiseren in duurzame logistiek of ondernemerschap door het volgen van een minor. Gedurende je studie loop je stage, doe je onderzoek in opdracht van een bedrijf. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzame logistiek en schrijf je ook altijd een afstudeeronderzoek.

Minoren

Je wordt tijdens de studie opgeleid tot een brede logistici. In het derde jaar krijg je de mogelijkheid om je gedurende een half jaar te verdiepen in bijvoorbeeld duurzame logistiek of ondernemerschap. Dit doe je door het volgen van een van onze minors in Emmen. Je kan tijdens deze periode ook kiezen om de verdieping bij een van onze partner hogescholen te ontwikkelen.

Minor Green Logistics

Wil jij alles weten over hoe een supply chain duurzaam ingericht kan worden? Ben jij benieuwd hoe de keten van producten en productie zo ingericht kan worden dat er maximaal gerecycled en hergebruikt kan worden? Dan is de Engelstalige minor Green Logistics een goede keuze voor jou.

Binnen de minor werk je projectmatig in een internationale groep aan echte bedrijfsopdrachten waarbij je duurzame verbeteringen voor bedrijven doorvoert. Naast lessen volg je ook workshops, gastcolleges en bezoek je bedrijven.

Je gaat tijdens het vak Green Logistics & Procurement in op nieuwe vormen van transport en het verbeteren van bestaande transportmogelijkheden en verduurzamen van de inkoop. Met het vak Green Awareness and Business models, ontwikkel je een goede kijk op welke modellen leiden tot een duurzame samenleving. Bij het vak Business Ethics and Law leer je welke verantwoordelijkheid de bedrijven stellen vanuit een ethische kant, maar ook welke eisen de wetgevers aan bedrijven stellen. Tijdens het vak Green Economics & Reporting leer je alles over het rapporteren van milieubelasting van bedrijven. 

Minor Entrepreneurship in action

Wil jij later binnen een bedrijf of voor jouw eigen onderneming het verschil maken? Ben jij binnen een organisatie de persoon die innovaties ontwikkelt en van de grond krijgt? Om daadwerkelijk het verschil te maken heb jij ondernemersvaardigheden nodig! Binnen de Engelstalige Minor Entrepreneurship in Action ga jij deze vaardigheden ontwikkelen. Het betekent niet direct dat jij je eigen onderneming moet starten, maar je kan ook opdrachten uitvoeren voor echte opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. De laatste jaren hebben studenten voor bedrijven over de hele wereld opdrachten uitgevoerd zoals microprojecten in Burundi en Malawi.

Om je zo goed mogelijk te begeleiden krijg je les in het maken van een ondernemingsplan, je volgt gastcolleges en workshops. De bedrijven staan te springen om afgestudeerden met een ondernemersgeest. Dit heet ook wel intrapreneurship!

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals mondelinge en schriftelijke communicatie, conceptueel denken en Engels. 

Volgt

Nieuwsgierig hoe de opleiding Logistics Management het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.