Ondernemerschap & Retail Management

B Ondernemerschap & Retail Management, Bachelor, voltijd

Ben je ondernemend, heb je commercieel inzicht en ben je een echte teamspeler? Dan is de opleiding Ondernemerschap en Retail Management (ORM) jouw studie!

Ondernemerschap & Retail Management is een studie met een nieuwe opleidingsnaam. De opleiding werd hiervoor aangeboden als Small Business & Retail Management (SBRM).

 • De beste ORM opleiding van Nederland volgens de Nationale Studenten Enquête 2017.
 • Je doet veel praktijkervaring op door 'echte' opdrachten van bedrijven.
 • Je volgt een brede opleiding, maar kunt je ook specialiseren.
 • Je volgt gastlessen van aansprekende mensen uit het werkveld.
 • Je leert alles over het ondernemerschap.
 • Je kunt in februari 2019 al met je opleiding beginnen. 

Wat staat je te wachten?

Om een succesvolle (online) retailmanager of zelfstandig ondernemer te zijn, heb je praktische kennis en vaardigheden nodig. Daar zorgen we samen voor! We richten het hele onderwijs in volgens de principes van Design Based Thinking. Dit betekent dat je de hele studie werkt in kleine groepen van twaalf studenten met wie je aan de slag gaat met echte vraagstukken uit de praktijk. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Ondernemerschap en Retail Management?

Met het hbo-diploma Ondernemerschap en Retail Management op zak heb je een uitstekende basis voor de toekomst. Je kunt aan de slag bij diverse organisaties die gericht zijn op het verkopen van producten of verlenen van diensten aan consumenten. Denk hierbij aan: retailorganisaties en webwinkels, maar ook in andere dienstverlenende sectoren zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, gemeenten en adviesorganisaties. Ambities om zelf te gaan ondernemen? Je kunt je afstudeertraject helemaal inrichten rond het starten van een eigen onderneming en na je studie gelijk als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan! Kortom, je kunt alle kanten op.

Beroepen

Als ondernemer of manager heb je verantwoordelijk en afwisselend werk. Met jouw vakkennis en zakelijk inzicht zorg je ervoor dat commerciële doelstellingen gehaald worden. Ook ben je verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van de onderneming of afdeling. Je kunt aan de slag als: 

 •  zelfstandig ondernemer
 •  e-commerce manager
 •  adviseur voor de retailbranche
 •  inkoper bij een winkelketen
 •  franchisenemer
 • districtsmanager of regiomanager
 • bedrijfsleider personeelsmanager in een retailorganisatie
 • innovatie-expert
 • conceptontwikkelaar
b_ondernemerschap_en_retail_management_ad_sbrm_voltijd_sfeer

Toelatingseisen Ondernemerschap en Retail Management

Voor de opleiding Ondernemerschap en Retail Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • N&T + econ of m&o;
 • N&G + econ of m&o;
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o.
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o.
 • mbo-domein niveau 4 (aanbevolen richting Handel en Engels)

Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel en Natuur en Leefomgeving gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

 

Doorstuderen na de opleiding Ondernemerschap en Retail Management

Heb je na vier jaar studeren de smaak te pakken? Kies dan voor doorleren in de Engelstalige Master Applied Business Administration of International Service and Hospitality Management. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. 

studeren_lwd

Studieopbouw Ondernemerschap en Retail Management

Persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden

In de opleiding gaat het er niet alleen om wat je weet, maar vooral ook wie je bent en wat je kunt. We besteden elk jaar dan ook veel aandacht aan persoonlijke begeleiding en training van professionele vaardigheden.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met je toekomstige beroep. Je krijgt een brede basis waarin je je uitgebreid oriënteert op (online) retail en ondernemerschap. Je leert wat een retailorganisatie precies is en houdt je bezig met consumentengedrag, marketing en gastvrijheid. Je krijgt de theorie, maar gaat ook snel aan de slag met praktijkopdrachten. Vanaf de tweede helft van het jaar kies je voor een specialisatie voor fashion, online retail of ondernemerschap.

Praktijk

In het tweede jaar heb je de keuze om je studie te combineren met de praktijk. Je combineert dan studeren met werken: eens in de twee weken ga je een dag naar school, de andere dagen werk in een retailbedrijf naar keuze, dat past bij de specialisatie van jouw voorkeur. Zo ontdek je de organisatie achter de schermen en leer je alles over promotie en verkoop. Kom je erachter dat leren in de praktijk beter bij je past? Dan kun je er na dit jaar voor kiezen om de overstap te maken naar de duale variant. Vind je de omgeving van de school en je medestudenten prettig en wil je liever dit jaar voltijd doorstuderen? Dat kan ook! Zo heb je de kans om de opleiding in te richten naar jouw voorkeur.

Specialisatie

Kies je ervoor de voltijdopleiding te blijven doen, dan ga je dit jaar weer fulltime naar school. Het derde jaar staat de opleiding verder in het teken van jouw gekozen specialisatie (fashion, online retail, retailmanagement of ondernemerschap) en minoren. Minoren zijn keuzevakken waarmee jij je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef jij je eigen studie vorm. 

Minors

 • International Market Oriëntation
 • Marketing-communicatie
 • E-business
 • Bedrijfsadviseur
 • Ondernemen iets voor jou
 • International branding
 • Fashion
 • Retail Concept Development

Uniek is de mogelijkheid om je minoren te volgen in het buitenland, bijvoorbeeld op een van de internationale campussen of als uitwisselingsstudent bij een buitenlandse universiteit.

Afstudeerfase

Je volgt in de eerste helft van het vierde jaar een programma rond het thema strategie en gaat een goede basis leggen voor het afstudeertraject dat in de tweede helft centraal staat. Je rondt de opleiding af met een afstudeeropdracht waarin een managementprobleem centraal staat. Deze opdracht voer je uit bij een organisatie naar keuze, misschien wel je toekomstige werkgever!

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

Ondernemerschap en Retail Management is een brede opleiding. In de tweede helft van het eerste jaar kies je al voor een specialisatie in Online Retail, Retailmanagement, Fashion of Ondernemerschap.  

Online Retail

De specialisatie Online Retail speelt in op de sterke groei van verkopen via het web. In online organisaties is alles erop gericht de klant in staat te stellen om aankopen te doen waar, hoe en wanneer hij dat wil. Je leert hoe webwinkels hun marketing, verkopen en logistieke processen organiseren door het analyseren van data en toepassingen van digitale technologie. In deze specialisatie richten we ons op beroepen die vragen om medewerkers met een specifiek specialisme op het gebied van e-commerce, e-marketing of e-logistics. Je kunt hierbij denken aan beroepen als e-commerce manager, campagne strateeg, web analist, SEA analist.

Retailmanagement

De specialisatie Retailmanagement bereidt je voor op een managementbaan in de fysieke detailhandel. Je leert alle kanten van het winkelbedrijf kennen. Na je studie ga je aan de slag als (assistent)manager van een bouwmarkt, supermarkt of warenhuis. Of je gaat werken op het hoofdkantoor van een winkelketen, als personeels- of marketingmanager. 

Fashion Retail 

Heb jij een feilloos gevoel voor 'wat in is'? Dan is Fashion Retail jou op het lijf geschreven. Fashion Retail gaat over mode in de breedste zin van het woord: kleding, interieur en andere trendgevoelige branches. Je leert in deze specialisatie alle facetten van het ontwikkelen van een nieuwe collectie voor een modemerk. Onderwerpen als inspiratie en creativiteit, merkidentiteit, juridische, commerciële en financiële aspecten spelen hierbij een belangrijke rol. Fashion Retail studenten komen terecht in functies als: inkoper voor een modeketen, filiaalmanager van een modewinkel of een marketingfunctie op het hoofdkantoor van een modeketen. Wil je naar het buitenland? Dan kun je een deel van je studie volgen aan het beroemde TEKO instituut voor mode en design in Denemarken. 

Ondernemerschap 

Zit ondernemen in je bloed? Dan is Ondernemerschap jouw afstudeerrichting. Je leert hoe je een onderneming opzet en draaiende houdt en hoe je een product of dienst op de markt brengt met voldoende concurrentiekracht. Na je opleiding kun jij je eigen bedrijf beginnen, franchisenemer worden of aan de slag gaan als Business Unit Manager van een grote onderneming.

Volgt

Volgt

Volgt

ondernemerschap-retail-management-sic-2018

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ondernemerschap en Retail Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.