Ondernemerschap & Retail Management

B Ondernemerschap & Retail Management, Bachelor, voltijd

Schuilt er een ondernemer met commercieel inzicht in jou? En ben je een echte teamspeler? Bouw dan aan een mooie toekomst voor jezelf met de opleiding Ondernemerschap en Retail Management (ORM).

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2020.
 • Veel aandacht voor het ondernemerschap.
 • Je werkt aan actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven.

Wat staat je te wachten?

Deze opleiding draait om praktische kennis en vaardigheden. Dat is namelijk onmisbaar als je (online) retailmanager of zelfstandig ondernemer wilt zijn. De hele opleiding is ingericht volgens de principes van Design Based Thinking. Dat betekent onder andere dat je in kleine groepen van 12 studenten samenwerkt aan actuele vraagstukken uit de praktijk.

Liever een tweejarige opleiding, of je studie combineren met een baan? We bieden deze opleiding ook aan als associate degree.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Beroepen

Als je deze opleiding succesvol afrondt, leg je een uitstekende basis voor je toekomst. Je kunt namelijk op heel veel verschillende plekken terecht. Bijvoorbeeld bij een retailorganisatie, webwinkel, bank of gemeente. Wil je zelf ondernemen? Richt dan je afstudeertraject zo in dat je na je studie direct kunt beginnen met ondernemen!

 • Inkoper bij een (online) winkelketen: bepaalt wat het bedrijf aan producten nodig heeft en zorgt voor contacten met leveranciers. Onderhandelt over de beste deals.
 • Regio- of districtsmanager: geeft leiding aan de medewerkers van een bedrijf in een bepaalde regio of district. Is medeverantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen van het moederbedrijf.
 • Innovatie-expert: helpt een bedrijf groeien door te blijven innoveren. Brengt nieuwe ideeën in het bedrijf en draagt zorg voor de uitvoering ervan.
 • Zelfstandig ondernemer: is eigenaar van een eigen bedrijf in de retail. Dat kan een webwinkel of een fysieke winkel zijn. Je regelt alles; van inkoop tot promotie.
 • E-commerce-manager: is verantwoordelijk voor de online verkopen van een merk.
b_ondernemerschap_en_retail_management_ad_sbrm_voltijd_sfeer

Toelatingseisen Ondernemerschap en Retail Management

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding Ondernemerschap en Retail Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • NT + (econ of m&o of be)
 • NG + (econ of m&o of be)
 • EM
 • CM + (econ of m&o of be)
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM + (econ of m&o of be)
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Leo

“De praktijkgerichte benadering van de opleiding trok mij over de streep”

Student Ondernemerschap & Retail Management Lees verder

Doorstuderen? Doe een master!

Wil je na 4 jaar studeren graag nog door? Kies dan voor de Engelstalige Master Applied Business Administration of International Service and Hospitality Management. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan.

studeren_lwd

Studieopbouw

Deze opleiding draait niet alleen om wat je weet, maar vooral ook om wie je bent en wat je kunt.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In het eerste jaar maak je kennis met je toekomstige beroep. Je krijgt een brede theoretische basis, maar gaat ook al snel aan de slag met opdrachten uit de praktijk. Je houdt je onder andere bezig met (online) retail, ondernemerschap, consumentengedrag, marketing en gastvrijheid. In de tweede helft van het jaar kies je voor een specialisatie op het gebied van fashion, online retail, retailmanagement of ondernemerschap.

Praktijk

In het tweede jaar combineer je studeren met werken in de praktijk. Je doet dit door een jaar lang werkervaring op te doen bij een bedrijf dat past bij jouw ambitie en interesse. Je kunt na het tweede jaar afstuderen met een associate degree diploma of doorstuderen voor de bachelor. Je leert meer over Human Resource Management, productiviteit en bent projectleider van een verbetertraject.

Specialisatie

Het derde jaar staat in het teken van de door jouw gekozen specialisatie. Daarnaast doe je een minor. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

 • International Market Oriëntation
 • Marketing-communicatie
 • E-business
 • Bedrijfsadviseur
 • Ondernemen iets voor jou
 • International branding
 • Fashion
 • Retail Concept Development

Je kunt ook een minor in het buitenland volgen, bijvoorbeeld op een van de internationale campussen of als uitwisselingsstudent bij een buitenlandse universiteit.

Afstudeerfase

Je volgt in de eerste helft van het vierde jaar een programma rond het thema strategie. Daar leg je een goede basis voor het afstudeertraject in de tweede helft van het jaar. In die periode doe je een afstudeeropdracht waarin een managementprobleem centraal staat, bij een organisatie die je zelf kiest.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

Ondernemerschap en Retail Management is een brede opleiding. In de tweede helft van het eerste jaar kies je al voor een specialisatie in online retail, retailmanagement, fashion of ondernemerschap. 

Online Retail

Er wordt steeds meer online verkocht. Jij leert hoe webwinkels hun marketing, verkopen en logistieke processen organiseren door het analyseren van data en toepassingen van digitale technologie. We richten ons op beroepen met een specifiek specialisme op het gebied van e-commerce, zoals e-commercemanager, campagnestrateeg, webanalist of SEA-analist.

Retailmanagement

De specialisatie retailmanagement bereidt je voor op een managementbaan in de fysieke detailhandel. Je leert hoe je als retailer verschillende kanalen gebruikt om klanten een positieve shopervaring te laten beleven. Na je studie kun je aan de slag als (assistent)manager van een bouwmarkt, supermarkt of warenhuis. Of je gaat werken op het hoofdkantoor van een winkelketen, als personeels- of marketingmanager.

Fashion 

Fashion gaat over mode in de breedste zin van het woord: kleding, interieur en andere trendgevoelige branches. Je leert in deze specialisatie alles over het ontwikkelen van een nieuwe collectie voor een modemerk. Dat gaat niet alleen over inspiratie en creativiteit, maar ook over de juridische en financiële aspecten. Met deze specialisatie word je bijvoorbeeld inkoper voor een modeketen, filiaalmanager van een modewinkel of vervul een marketingfunctie op het hoofdkantoor van een modeketen. Wil je naar het buitenland? Dan kun je een deel van je studie volgen aan het beroemde TEKO-instituut voor mode en design in Denemarken.

Ondernemerschap 

Zit ondernemen in je bloed? Dan is Ondernemerschap jouw afstudeerrichting. Je leert hoe je een onderneming opzet en draaiende houdt en hoe je een product of dienst op de markt brengt met voldoende concurrentiekracht. Na je opleiding kun jij je eigen bedrijf beginnen, franchisenemer worden of aan de slag gaan als Business Unit Manager van een grote onderneming.

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ondernemerschap en Retail Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.