Ondernemerschap & Retail Management

B Ondernemerschap & Retail Management, Bachelor, voltijd

Ben jij ondernemend en denk jij graag in creatieve oplossingen? Dan is de opleiding Ondernemerschap en Retail Management van NHL Stenden iets voor jou. Lees verder voor alle informatie.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Top-5 opleiding in haar soort volgens Keuzegids hbo 2021.
 • Veel aandacht voor het ondernemerschap en jouw persoonlijke ambities.
 • Je doet veel praktijkervaring op door te werken aan actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven.

Wat staat je te wachten?

De hbo-opleiding Ondernemerschap en Retail Management draait om praktische kennis en vaardigheden. Dat is namelijk onmisbaar als je een succesvolle (online) Retail Manager of zelfstandig ondernemer wilt zijn. Je werkt in kleine groepen, samen met je medestudenten, aan actuele vraagstukken uit de praktijk. Op deze manier leer je hoe je de theorie kunt toepassen in uitdagende en actuele projecten.

 • Praktisch leren door middel van actuele bedrijfscasussen
 • Pak uitdagende vraagstukken aan met medestudenten
 • Wordt een resultaatgerichte (online) retail manager of zelfstandig ondernemer

Liever een tweejarige opleiding, of je studie combineren met een baan? We bieden deze opleiding ook aan als associate degree.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Beroepen

Als je deze opleiding succesvol afrondt, leg je een uitstekende basis voor je toekomst. Je kunt namelijk op heel veel verschillende plekken terecht. Bijvoorbeeld bij een retailorganisatie, webwinkel, bank of gemeente. Wil je zelf ondernemen? Richt dan je afstudeertraject zo in dat je na je studie direct kunt beginnen met ondernemen!

 • Zelfstandig ondernemer: je eigen droom verwezenlijken in het zelfstandig ondernemerschap.
 • Inkoper bij een (online) winkelketen of webwinkel: jij bepaalt wat het bedrijf aan producten nodig heeft en zorgt voor contacten met leveranciers en onderhandelt over de beste deals.
 • Regio- of districtsmanager: jij geeft leiding aan de medewerkers van een bedrijf in een bepaalde regio of district. Daarnaast ben jij medeverantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen van het moederbedrijf.
 • Innovatie expert: jij helpt een bedrijf groeien door te blijven innoveren. Jij brengt nieuwe ideeën in het bedrijf en draagt zorg voor de uitvoering ervan.
 • E-commerce manager: je bent verantwoordelijk voor de online verkopen van een merk.
b_ondernemerschap_en_retail_management_ad_sbrm_voltijd_sfeer

Toelatingseisen Ondernemerschap en Retail Management

Start in februari

Wil je deze opleiding in februari starten? Lees hier alles over inschrijven.

Wat zijn de toelatingseisen? Zijn er mogelijkheden tot doorstuderen? Dat zijn logische vragen die je zult hebben. Op deze pagina geven we je antwoord op deze en andere belangrijke vragen die je zult hebben. We zorgen ervoor dat je goed ingelicht begint met de hbo opleiding Ondernemerschap en Retail Management.

Havo
 • NT + (econ of m&o of be)
 • NG + (econ of m&o of be)
 • EM
 • CM + (econ of m&o of be)
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM + (econ of m&o of be)
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Student Emma

“Mijn droom is het realiseren van een duurzaam koffiehuis op Terschelling”

Student Ondernemerschap & Retail Management Lees verder

Doorstuderen? Doe een master!

Kies dan voor de Master Content & Media Strategy of de Master Design Driven Innovation. Deze opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan.

studeren_lwd

Meet & Match bijeenkomsten

Om je studie goed te kunnen starten, maken we graag persoonlijk met je kennis tijdens een Meet & Match bijeenkomst. Na je inschrijving via Studielink ontvang jij instructies hoe jij je hiervoor kan aanmelden.

Meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op via secretariaatorm@nhlstenden.com

Studieopbouw

Benieuwd hoe de hbo opleiding Ondernemerschap en Retail Management in elkaar steekt? Lees hier alles over ervaringen, praktijkcases die we toepassen en hoe wij jouw leerproces persoonlijk maken.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In het eerste jaar ga je op ontdekkingstocht door de wereld van retail en ondernemerschap. Dit doen wij door jou kennis te laten maken met het retailwerkveld. Je leert door de ogen van de klant te kijken en onderzoekt consumentengedrag. Thema’s als e-commerce, marketing en organisatieontwikkeling komen aan bod. De opleiding Ondernemerschap en Retail Management is praktisch ingericht. Je werkt direct vanaf het eerste jaar aan vraagstukken van echte opdrachtgevers. De theorie en praktijk komen hier samen.

Praktijk

In het tweede jaar van de opleiding Ondernemerschap en Retail Management combineer je studeren met werken in de praktijk. Je doet dit door een jaar lang, 4 dagen per week, werkervaring op te doen bij een bedrijf dat past bij jou. Je kunt na het tweede jaar afstuderen met een associate degree diploma of doorstuderen voor de bachelor. In dit jaar verdiep jij je in de uitdagingen die er liggen op het gebied van HRM, en kom je ook met concrete verbeterpunten om het rendement van je organisatie te verbeteren. Daarnaast ligt de focus op (persoonlijk) leiderschap en ontwikkel jij deze vaardigheid.

Persoonlijke leerroute

Het derde jaar staat in het teken van jouw persoonlijke leerroute. Je maakt een keuze uit thema’s die aansluiten op je eigen leerdoelen. Hierbij kun je denken aan: Online Retail, Fashion Marketing & Design, Ondernemerschap en Retail Management.

Daarnaast doe je een minor. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

 • International Market Oriëntation
 • Marketing-communicatie
 • E-business
 • Bedrijfsadviseur
 • Ondernemen iets voor jou
 • International branding
 • Fashion Marketing & Design
 • Concept Development

Je kunt ook een minor in het buitenland volgen, bijvoorbeeld op een van de internationale campussen of als uitwisselingsstudent bij een buitenlandse universiteit.

Afstudeerfase

Je volgt in de eerste helft van het vierde jaar een programma rond het thema strategie. Daar leg je een goede basis voor het afstudeertraject in de tweede helft van het jaar. In die periode doe je een afstudeeropdracht waarin een managementprobleem centraal staat, bij een organisatie die je zelf kiest.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Ontdek X-Honours

JE PERSOONLIJKE STUDIECOACH

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Daarom krijg jij vanaf de eerste dag een eigen studiecoach. Hij of zij kent je en weet bovendien als geen ander wat er in het werkveld speelt. Je coach begeleidt je bij jouw studie, stages en praktijkopdrachten. Jullie bespreken ook regelmatig je studievoortgang en hoe jij jouw talenten gaat ontwikkelen.

Center for Entrepreneurship

Wil jij verder doorgroeien in het ondernemerschap? Sluit je dan tijdens jouw studie aan bij het Center for Entrepreneurship. Dit is een multidisciplinaire (werk)plek die is opgericht voor en door studenten. Jij wordt begeleid door professionals uit het werkveld in het opstarten of verder uitbouwen van je onderneming of bedrijfsidee. Je deelt kennis met andre studenten van verschillende opleidingen en wij coachen jou om het beste uit jezelf te halen.

Meer informatie? Ondernemerschap, NHL Stenden | Center for Entrepreneurship – Powered by NHL Stenden

Het circulair kwartier

Dit project is een initiatief welke is ontstaan door studenten en ondernemers uit de binnenstad van Leeuwarden met als doel om binnen zeven jaar het meest circulaire winkelgebied van Nederland te zijn.

Binnen dit project wordt er gewerkt aan:

 • CO2 reductie
 • Afvalreductie
 • Sociaal inclusief ondernemen

Meer weten? Neem eens een kijkje op de website of het Instagram kanaal om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!

Persoonlijke leerroute

Ondernemerschap en Retail Management is een brede opleiding. In de tweede helft van het eerste jaar maak je een keuze voor een richting die past bij je eigen leerdoelen. Je hebt de keuze uit: Online Retail, Retailmanagement, Fashion Marketing & Design of Ondernemerschap.

Online Retail

Jij leert hoe webwinkels hun marketing, verkopen en logistieke processen organiseren door het analyseren van data en toepassingen van digitale technologie. We richten ons op beroepen met een specifiek specialisme op het gebied van e-commerce; zoals e-commercemanager, campagnestrateeg, webanalist of SEA-analist.

Retailmanagement

De specialisatie retailmanagement bereidt je voor op een managementbaan in de fysieke detailhandel. Je leert hoe je als retailer verschillende kanalen gebruikt om klanten een positieve ervaring te laten beleven. Na je studie kun je aan de slag als (assistent)manager van een bouwmarkt, supermarkt of warenhuis. Of je gaat werken op het hoofdkantoor van een winkelketen, als personeels- of marketingmanager.

Fashion Marketing & Design

Fashion gaat over mode in de breedste zin van het woord: kleding, interieur en andere trendgevoelige branches. Je leert in deze specialisatie alles over het ontwikkelen van een nieuwe collectie voor een modemerk. Dat gaat niet alleen over inspiratie en creativiteit, maar ook over de juridische en financiële aspecten. Met deze specialisatie word je bijvoorbeeld inkoper voor een modeketen, filiaalmanager van een modewinkel of vervul een marketingfunctie op het hoofdkantoor van een modeketen. Wil je naar het buitenland? Dan kun je een deel van je studie volgen aan het beroemde TEKO-instituut voor mode en design in Denemarken.

Ondernemerschap 

Zit ondernemen in je bloed? Dan is Ondernemerschap jouw afstudeerrichting. Je leert hoe je een onderneming opzet en draaiende houdt en hoe je een product of dienst op de markt brengt met voldoende concurrentiekracht. Na je opleiding kun jij je eigen bedrijf beginnen, franchisenemer worden of aan de slag gaan als Business Unit Manager van een grote onderneming

Center for Entrepreneurship

Wil jij verder doorgroeien in het ondernemerschap? Sluit je dan tijdens jouw studie aan bij het Center for Entrepreneurship. Dit is een multidisciplinaire (werk)plek die is opgericht voor en door studenten. Jij wordt begeleid door professionals uit het werkveld in het opstarten of verder uitbouwen van je onderneming of bedrijfsidee. Je deelt kennis met andre studenten van verschillende opleidingen en wij coachen jou om het beste uit jezelf te halen.

Meer informatie? Ondernemerschap, NHL Stenden | Center for Entrepreneurship – Powered by NHL Stenden

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten aan reallife vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Je leert door te doen! Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ondernemerschap en Retail Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.