Ad Ondernemerschap en Retail Management duaal

Ad Ondernemerschap en Retail Management, Associate degree, duaal, flexibel

Werk je in de retail en wil je je verder ontwikkelen? Misschien wil je een eigen onderneming beginnen, of doorgroeien naar een functie op managementniveau? Volg dan de duale associate degree Ondernemerschap en Retail Management.

 • Praktijkgerichte opdrachten: direct toe te passen op jouw werkplek.
 • In de top 3 beste Ondernemerschap & Retail Management opleidingen in Nederland volgens de Keuzegids HBO 2020
 • Persoonlijk en flexibele leerroute.
 • Kies de leslocatie die bij jou past: Leeuwarden of Amsterdam.

Wat staat je te wachten?

De duale opleiding Ondernemerschap en Retail Management is een flexibele opleiding. Het leertraject wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Zo is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie.

Je verdiept je in thema’s rondom e-commerce, customer journey, human resource management en verandermanagement. Daarnaast ontwikkel je jouw communicatieve vaardigheden en leer je te reflecteren en vernieuwend te kijken naar vraagstukken. Wil je na twee jaar verder studeren? Dan kun je instromen in het derde jaar van de bachelor Ondernemerschap & Retail Management.

Ook in Amsterdam

Je kunt deze opleiding ook in Amsterdam volgen. De leslocatie ligt op loopafstand van het Centraal Station.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Amsterdam
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Studiedag

Lesdagen worden bekend gemaakt bij aanvang studie

Beroepen

Met het associate degree-diploma Ondernemerschap en Retail Management op zak maak je goede kans op een leidinggevende baan in de retail.

 • Bedrijfsleider van een kleine vestiging: e houdt overzicht over alle zaken binnen de vestiging. Je bent verantwoordelijk voor het presteren van je eigen winkel, op het gebied van inkoop, producten, personeel en marketing. 
 • Afdelingsmanager van een grote afdeling:  je begeleidt, motiveert en stuurt de medewerkers van een afdeling aan en zorgt dat het werk goed wordt uitgevoerd. Jij bent de verbinder werkvloer en bestuur. 
 • Online retailer:  je beheert een webwinkel. Dat kan van een grote winkelketen zijn of een retailer die alleen online actief is.
 • Assistent categorymanager:  je ondersteunt bij het samenstellen en onderhouden van productcategorieën. Je kijkt naar het assortiment, de omzet, het volume en prijsontwikkelingen.
 • Zelfstandig ondernemer: je eigen droom verwezenlijken in het zelfstandig ondernemerschap. Je bent eigenaar van een eigen bedrijf in de retail en regelt alles van inkoop tot promotie.
ad-small-business-en-retail-management-sbrm

Toelatingseisen Ondernemerschap en Retail Management

Voor de opleiding Ondernemerschap en Retail Management heb je één van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • N&T econ of m&o of be
 • N&G econ of m&o of be
 • E&M,
 • C&M econ of m&o of be
 • N&T, 
 • N&G,
 • E&M,
 • C&M econ, m&o of be
 • niveau 4

Werkplek verplicht

Tijdens de opleiding werk je 24-32 uur per week in een retailorganisatie waar jij de mogelijkheid hebt jezelf te ontwikkelen. Het is belangrijk dat er op je werk een coach is die samen met jou naar mogelijkheden zoekt om te groeien en je talenten te ontwikkelen.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een ander diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

annemarie-terstappen

“De flexibele opleiding is voor mij dé perfecte manier van leren”

student duale associate degree Ondernemerschap & Retail Management Lees verder

Werkgever: is dit een geschikte opleiding voor jouw medewerkers?

Het duale opleidingstraject van deze opleiding bestaat al meer dan 20 jaar. In die tijd hebben we met veel succes mensen opgeleid naast hun werk. Voor ervaren medewerkers uit de retail maken we graag een persoonlijke en flexibele leerroute. Meegebrachte kennis en ervaring kan gebruikt worden om delen van de opleiding zelf in te richten.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de dagelijkse praktijk van jouw medewerkers. Zo is de opleiding ook direct waardevol voor jouw bedrijf.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met secretariaat.orm@nhlstenden.com of met Erna Velthof via 06- 41 27 37 25

Ervaringsverhaal Richard Meijer

(Werkgever)
"Onze winkelmanagers die deze opleiding hebben afgerond zijn goede gesprekspartners, breed onderlegd met kennis en sterk in het meedenken op strategisch niveau."

Lees het verhaal

Studieopbouw

Deze duale studie is flexibel in te richten. Dat is onder andere afhankelijk van de kennis en ervaring die je al hebt opgedaan in je werk. Daarom stippelt iedereen zijn of haar eigen leerroute uit. We vertellen je wel graag welke thema’s er aan bod zullen komen.

Jaar 1

Retail Exploration

Je verdiept je in de ontwikkelingen in de markt die van invloed zijn op jouw retailorganisatie.

Customer Journey

Wat is het gedrag van jouw klanten? Wat zijn belangrijke trends in consumentengedrag waar je als ondernemer op in moet spelen? Binnen dit thema ga jij aan de slag met een verbetervoorstel dat kan worden geïmplementeerd in jouw organisatie.

(E-) Commerce

Je verdiept je in e-skills die jij nog kunt ontwikkelen. Welke ontwikkelingen en tools zijn er beschikbaar die jij kunt toevoegen aan jouw marketingmix? En hoe zet je deze in om het rendement te verhogen? Bij deze vraagstukken staan wij uitgebreid stil.

Procesmanagement

Welke processen binnen jouw organisatie kunnen geoptimaliseerd worden? Je analyseert deze processen en vertaalt deze naar een innovatie oplossing.

Menselijk Kapitaal

Je verdiept je in de uitdagingen die jouw organisatie heeft op het gebied van HRM. Jouw visie op (persoonlijk) leiderschap speelt hierbij een belangrijke rol.

Sturing en Financiën

Dit thema draait om inzicht in het verbeteren van het rendement van je organisatie aan de hand van financiële data.

Verandermanagement

Een nieuw concept implementeren in een organisatie vereist leiderschap. Je ontwikkelt je in het creëren van draagvlak en leert om te gaan met weerstand.

Wereldwijs in Retail

Dit thema hangt samen met jouw vaardigheden op het gebied van leiderschap en internationalisering. In deze periode geven wij je de ruimte om zelf invulling hieraan te geven. In deze periode rond jij daarnaast de opleiding af met de proeve van bekwaamheid.

Tijd- en plaatsonafhankelijk studeren

Door het flexibele karakter kan de duale opleiding (deels) aangepast worden naar jouw persoonlijke situatie. Hierdoor kun je werk, privé en studie op een manier combineren die bij jou past. 

Wanneer je bijvoorbeeld minimale werkervaring hebt en vroegtijdig met een mbo- of hbo-opleiding bent gestopt, biedt de flexibele opleiding je de kans om ambities waar te maken. Heb je juist veel relevante werkervaring? Of heb je bijvoorbeeld relevante trainingen en cursussen gevolgd? Dan kijken we samen met jou welke onderdelen van de opleiding nog door jou gehaald moeten worden. Vervolgens kijken we hoe we hier vorm aan gaan geven. 

Specialisaties

Combineren werken en studeren

Samen leren in een omgeving die bijdraagt aan jouw ontwikkeling. Dat betekent: leren binnen een kleine leeromgeving, waarin je je samen met anderen ontwikkelt door producten, handelingen en ideeën te ontwerpen en die vervolgens te toetsen aan de praktijk en/of theorie. Dit noemen we ook wel ‘collaborative learning’.

Concrete vraagstukken uit je eigen werk vormen het vertrekpunt van je studieprogramma. De kennis en vaardigheden die je opdoet, breng je op je werkplek in de praktijk. Zodat jij, je werkgever en collega’s direct profiteren van wat je leert. Je werk vormt zo het uitgangspunt van jouw persoonlijke leerproces. Deze methode wordt ook wel work based learning genoemd. Je leert niet alleen van elkaar en met elkaar, maar ook in verschillende werkvormen; on- en offline én individueel of in een groep

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ad Ondernemerschap en Retail Management (ORM) het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.