Ondernemerschap & Retail Management duaal

B Ondernemerschap & Retail Management, Bachelor, duaal

Studeren en werken in de retail! Werk je in de retail en wil je je verder ontwikkelen door een hbo-opleiding te volgen en zo een bachelor degree te behalen? Dan is de duale bacheloropleiding Ondernemerschap en Retail Management (ORM) de perfecte opleiding voor jou.

Ondernemerschap & Retail Management is een studie met een nieuwe opleidingsnaam. De opleiding werd hiervoor aangeboden als Small Business & Retail Management (SBRM).

 • Gezamenlijk studeren in kleine groepen en persoonlijk contact met studiecoach.
 • Jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal.
 • Praktijkgerichte opdrachten; toepasbaar in jouw organisatie.
 • Gericht op ondernemen, fashion, online en offline retailing.
 • De eerste twee jaar van de opleiding zijn ook in Amsterdam te volgen.
 • Je kunt in februari 2019 al met je opleiding beginnen. 

Wat staat je te wachten?

De duale opleiding Ondernemerschap en Retail Management is een flexibele opleiding. Het leertraject wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie!

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Amsterdam
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Werkveld

Met een hbo-diploma Ondernemerschap en Retail Management vergroot je je (doorgroei)kansen op de arbeidsmarkt. Je kunt alle kanten op: Na het afstuderen kun je aan de slag in diverse leidinggevende en/of adviserende functies in de retailbranche, zoals de mode-, sport- of interieurindustrie, een supermarkt, warenhuisketen, bouwmarkt, grootwinkelbedrijf of een online onderneming. 

Verantwoordelijk werk

Als manager in de retail heb je verantwoordelijk en afwisselend werk. Je bent verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van een afdeling of filiaal. Met jouw vakkennis en zakelijk inzicht zorg je ervoor dat commerciële doelstellingen van de organisatie behaald worden.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • zelfstandig ondernemer
 • e-commerce manager
 • adviseur voor de retailbranche
 • inkoper bij een winkelketen
 • franchisenemer
 • districtsmanager of regiomanager
 • bedrijfsleider personeelsmanager in een retailorganisatie
 • innovatie-expert
 • conceptontwikkelaar

Combineren werken en studeren

Samen leren in een omgeving die bijdraagt aan jouw ontwikkeling. Dat betekent: leren binnen een kleine leeromgeving, waarin je je samen met anderen ontwikkelt door producten, handelingen en ideeën te ontwerpen en die vervolgens te toetsen aan de praktijk en/of theorie. Dit noemen we ook wel ‘collaborative learning’.

Concrete vraagstukken uit je eigen werk vormen het vertrekpunt van je studieprogramma. De kennis en vaardigheden die je opdoet, breng je op je werkplek in de praktijk. Zodat jij, je werkgever en collega’s direct profiteren van wat je leert. Je werk vormt zo het uitgangspunt van jouw persoonlijke leerproces. Deze methode wordt ook wel work based learning genoemd. Je leert niet alleen van elkaar en met elkaar, maar ook in verschillende werkvormen; on- en offline én individueel of in een groep.

b_ondernemerschap_en_retail_management_duaal

Benodigd diploma

Voor de opleiding Ondernemerschap en Retail Management heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&T + econ of m&o;
 • N&G + econ of m&o;
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o.
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o.
 • mbo-domein niveau 4 (aanbevolen richting Handel en Engels)

Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

Werkplek

Voor het volgen van een duale opleiding is het hebben van een passende “hbo-waardige” werkomgeving en een arbeidsovereenkomst verplicht. Het is van belang dat de werkomgeving je in staat stelt om je ontwikkeling te stimuleren. Een coach uit het bedrijf zal samen met jou op zoek moeten kunnen gaan naar potentieel. Welke kwaliteiten en talenten kunnen op welke manier ontwikkeld hebben zodat de lerende centraal staat én dat het bedrijf er profijt bij heeft.  

Per diploma (associate degree en bachelor degree) zijn er verschillende uitgangspunten, maar het is belangrijk dat je als student een bijdrage levert in het operationele proces van de organisatie en daar vervolgens ook tactisch inzicht in kan krijgen. Het is belangrijk dat je daar waar mogelijk invloed kunt uitoefenen en uiteindelijk vanuit strategisch perspectief kunt faciliteren en ondersteunen in de organisatie. 

Je werkomgeving voor de opleiding ORM kan verschillend zijn. Uit ervaring kunnen we zeggen, dat onze opleiding vooral vanuit ondernemerschap, fashion en  on- en offline retail aansluit bij de behoeften van onze studenten en hun werkgevers. Denk je dat de inhoud van de opleiding ook aansluit bij jouw werkcontext? Neem gerust contact met de opleiding op. 

Volg het eerste deel van de studie in Amsterdam

Woon je in of nabij de Randstad? Volg dan het eerste deel van je studie, het associate degree Small Business and Retail Management in Amsterdam. Onze leslocatie ligt op loopafstand van het station, aan het Jollemanhof. SBRM is gevestigd in het gebouwencomplex van de Amsterdam School of Real Estate. 

Voor werkgevers

De opleiding Ondernemerschap en Retail Management heeft al meer dan 20 jaar ervaring met succesvolle duale opleidingentrajecten. Voor de ervaren medewerkers uit de (retail)organisatie is een persoonlijke en flexibele studeerroute mogelijk. Reeds verworven kennis en/of ervaring wordt gewaardeerd, waardoor de medewerker mogelijk in aanmerking komt om delen van de opleiding zelf in te richten.

Ook zal het geleerde toegepast worden in de praktijk van de dagelijkse werkomgeving. Door "samen leren" centraal te stellen, is de medewerker gelijk van waarde voor zichzelf, collega's en de organisatie.

We informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw medewerkers in een persoonlijk gesprek. Voor het maken van een afspraak om de mogelijkheden te verkennen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de opleiding, via secretariaatrbs@stenden.com of 058-2441443.

Studieopbouw Ondernemerschap en Retail Management

Flexibel duaal studeren richt zich op het aansluiten van het onderwijs op de reeds opgedane kennis en ervaring van professionals (werkenden). Hierbij valt te denken aan degene die gelijk na zijn/haar vooropleiding een combinatie van leren en werken aangaat. Ook de doelgroep die wil omscholen, opscholen of bijscholen kunnen hier aanspraak op maken. 

Tijd- en plaatsonafhankelijk studeren

Door het flexibele karakter kan de duale opleiding (deels) aangepast worden naar jouw persoonlijke situatie. Hierdoor kun je werk, privé en studie op een manier combineren die bij jou past. 

Wanneer je bijvoorbeeld minimale werkervaring hebt en vroegtijdig met een mbo- of hbo-opleiding bent gestopt, biedt de flexibele opleiding je de kans om ambities waar te maken. Heb je juist veel relevante werkervaring? Of heb je bijvoorbeeld relevante trainingen en cursussen gevolgd? Dan kijken we samen met jou welke onderdelen van de opleiding nog door jou gehaald moeten worden. Vervolgens kijken we hoe we hier vorm aan gaan geven. 

Thema's

Het eerste jaar van de opleiding richt zich met name op de operationele uitvoering binnen een retailbedrijf. In het tweede jaar ontwikkel je leidinggevende vaardigheden, zoals coördinatie en aansturing van een team. In het derde jaar breid je de leidinggevende vaardigheden verder uit; je leert steeds meer verantwoordelijkheden te dragen. In het laatste jaar leer je wat nodig is om zelf aan de leiding te zijn binnen een bedrijf of grote afdeling.

De onderstaande thema's komen aan bod tijdens het programma van de bachelor degree ORM.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling (1)

Je persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal. Je verdiept je in je eigen kwaliteiten en reflecteert op jouw eigen gedrag en dat van anderen in zowel de studiecontext als in de werkomgeving om te groeien in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Je maakt kennis met het werkveld van de retail. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen en analyseert de retailorganisatie en de consument. Op basis van een customer journey ontwerp je een haalbaar voorstel voor een klantgerichte innovatie.

Je analyseert de interne en externe marketinginstrumenten die jouw retailorganisatie inzet om de consument in de verschillende fases van het aankoopproces te activeren. Je ontwerpt en implementeert een voorstel om de omzet via de on- en offline kanalen te verhogen.

Je functioneert zelfstandig als ervaren medewerker op operationeel niveau in de retailorganisatie. Je kent alle operationele processen en procedures en voert deze uit om een actieve bijdrage te leveren aan de doelen van de retailorganisatie. Je werkt effectief samen in teams en toont een hoge prestatiemotivatie.

Je persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal. Je onderbouwt je visie op persoonlijk leiderschap en benoemt een eigen leervraag om je verder te ontwikkelen als leidinggevende. Je reflecteert op jouw persoonlijk leiderschap in zowel studiecontext als in de werkomgeving.

Je evalueert de effectiviteit van de inzet van mensen en middelen in relatie tot de missie, visie en strategie en de doelen van jouw retailorganisatie. Je ontwerpt een voorstel waarmee de prestaties verbeterd kunnen worden.

Vanuit een concreet probleem of een kans ontwerp je een verandertraject op operationeel/tactisch niveau. Het doel is waarde toevoegen aan de organisatie. Je implementeert dit traject en na afloop reflecteer je op jouw rol als projectleider.

Je functioneert zelfstandig als beginnend leidinggevende op operationeel/tactisch niveau in de retailorganisatie. Je past leiderschap toe om individuele medewerkers optimaal te laten presteren en geeft effectief leiding aan een team om de doelen en belangen van de organisatie te behartigen.

Je stelt persoonlijke waarden en doelen op om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen in de organisatie en reflecteert op jouw rol als leidinggevende in relatie tot jouw persoonlijk statuut.

Je onderzoekt relevante ontwikkelingen uit de maatschappij en de (retail)branche om scenario’s te ontwikkelen voor een nieuw retailconcept. Je visualiseert en onderbouwt een voorstel voor het realiseren of optimaliseren van de merkidentiteit van het scenario.

Je analyseert de strategische opties van een (retail)organisatie en doet haalbare en acceptabele aanbevelingen voor de optimalisatie van de bedrijfsvoering. Je ontwikkelt en demonstreert een tool voor de implementatie.

Je functioneert zelfstandig als leidinggevende op tactisch niveau in de retailorganisatie. Je voert het personeelsbeleid uit, bepaalt de personeelsbehoefte binnen de retailorganisatie en toont aan professioneel te functioneren, keuzes te beargumenteren en kritisch te evalueren.

Je presenteert jezelf als professional op de arbeidsmarkt en profileert jezelf als deskundige op een bepaald expertisegebied.

Je onderzoekt zelfstandig en systematisch een strategisch (retail)vraagstuk naar keuze in theorie en praktijk. Je evalueert de onderzoeksresultaten op haalbaarheid en ontwerpt een voorstel voor implementatie binnen een bestaande (retail)formule.

Je onderzoekt zelfstandig en systematisch een strategisch vraagstuk voor een (retail)organisatie. Je expertise verwerk je in een ontwerp of prototype voor implementatie en financiële haalbaarheid. Je organiseert en presenteert de onderzoeksresultaten voor het management van de organisatie.

Je functioneert zelfstandig als leidinggevende op tactisch niveau in een complexe werkcontext in de retailorganisatie. Je begeleidt anderen in het ontwikkelen van hun competenties en toont aan complexe vraagstukken systematisch op te lossen.

Specialisaties

Combineren werken en studeren

Samen leren in een omgeving die bijdraagt aan jouw ontwikkeling. Dat betekent: leren binnen een kleine leeromgeving, waarin je je samen met anderen ontwikkelt door producten, handelingen en ideeën te ontwerpen en die vervolgens te toetsen aan de praktijk en/of theorie. Dit noemen we ook wel ‘collaborative learning’.

Concrete vraagstukken uit je eigen werk vormen het vertrekpunt van je studieprogramma. De kennis en vaardigheden die je opdoet, breng je op je werkplek in de praktijk. Zodat jij, je werkgever en collega’s direct profiteren van wat je leert. Je werk vormt zo het uitgangspunt van jouw persoonlijke leerproces. Deze methode wordt ook wel work based learning genoemd. Je leert niet alleen van elkaar en met elkaar, maar ook in verschillende werkvormen; on- en offline én individueel of in een groep.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ondernemerschap en Retail Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.