Ondernemerschap & Retail Management duaal

B Ondernemerschap & Retail Management, Bachelor, duaal

Werk je in de retail en wil je je daarin verder ontwikkelen? En wil je een hbo-opleiding combineren met je dagelijkse werk? Dan is de duale bachelor Ondernemerschap en Retail Management precies wat je zoekt!

 • Praktijkgerichte opdrachten, direct toe te passen op jouw werkplek.
 • Hechte studiegroepen en persoonlijk contact met jouw studiecoach.
 • Combineer werk, studie en privé.
 • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2020.

Wat staat je te wachten?

Met dit diploma vergroot je je mogelijkheden om door te groeien in de retail. Bijvoorbeeld naar leidinggevende en adviserende functies. De duale opleiding is flexibel in te richten. Jouw leertraject wordt afgestemd op je ervaring en je behoefte.

Deze duale studie maakt het mogelijk dat je naast je werk een opleiding op hbo-niveau kunt volgen. Door met concrete vraagstukken uit jouw dagelijkse werk aan de slag te gaan, profiteren jij, je collega’s en je werkgever van wat je leert. Daarnaast leer je samenwerken met andere studenten, omdat je gezamenlijke opdrachten tot een goed einde moet brengen.

Ook in Amsterdam

Je kunt de eerste 2 jaar van deze opleiding ook in Amsterdam volgen. De leslocatie ligt op loopafstand van het Centraal Station.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Amsterdam
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Studiedag

Lesdagen worden bekend gemaakt bij aanvang studie

Beroepen

Met je diploma kun je straks alle kanten op. We bereiden je voor op leidinggevende en adviserende functies in de retail, bijvoorbeeld in een supermarkt, warenhuis of bouwmarkt. Je kunt onder andere aan de slag als:

 • Zelfstandig ondernemer: is eigenaar van een eigen bedrijf in de retail. Dat kan een webwinkel of een fysieke winkel zijn. Je regelt alles; van inkoop tot promotie.
 • Bedrijfsleider in een retailorganisatie: je bent verantwoordelijk voor het presteren van je eigen winkel en daarbij het behalen van de (verkoop) doelstellingen.
 • Innovatie-expert: helpt een bedrijf groeien door te blijven innoveren. Brengt nieuwe ideeën in het bedrijf en draagt zorg voor de uitvoering ervan.
 • Regio- of discrictmanager: geeft leiding aan de medewerkers van een bedrijf in een bepaalde regio of district. Is medeverantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen van het moederbedrijf.

b_ondernemerschap_en_retail_management_duaal

Toelatingseisen

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding Ondernemerschap en Retail Management heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&T + econ of m&o of be
 • N&G + econ of m&o of be
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o of be
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o. of be
 • mbo niveau 4 

Werkplek verplicht

Om deze duale opleiding te kunnen volgen, heb je een hbo-waardige werkomgeving en een arbeidsovereenkomst nodig. Het is belangrijk dat je werkplek ontwikkeling stimuleert. Samen met iemand uit jouw bedrijf onderzoek je welke kwaliteiten en talenten je kunt ontwikkelen. Deze opleiding is bedoeld om je uiteindelijk op strategisch niveau mee te laten denken.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

 

“Ik hoef niet in een winkel te werken om met retail bezig te zijn”

Student Ondernemerschap & Retailmanagement (duaal) Lees verder

Werkgever: is dit de opleiding voor jouw medewerkers?

We bieden deze opleiding al meer dan 20 jaar in duale vorm aan. Met veel succes! Als je al flink wat ervaring in de retail hebt, dan kun een persoonlijke studieroute krijgen. Jouw kennis en ervaring kan gebruikt worden om delen van de opleiding zelf in te richten.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de dagelijkse praktijk van jouw medewerkers. Zo is de opleiding ook direct waardevol voor jouw bedrijf.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met secretariaatrbs@nhlstenden.com of 058-2441443.

Ervaringsverhaal René Veneboer

René Veneboer, directeur Veneboer SPORT2000, zag de retail afgelopen jaren sterk veranderen. Hij geeft zijn kennis een nieuwe impuls met de flexibele opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement.

Bekijk de video

Ervaringsverhaal Thomas Gnodde

Thomas Gnodde (28), filiaalleider bij Aldi en student Ondernemerschap & Retailmanagement, weet als geen ander dat een goede studie kiezen niet makkelijk is. Maar toen hij eenmaal in de Retail Business zat, vond hij zijn draai.

Lees het verhaal

Studieopbouw Ondernemerschap en Retail Management

Tijdens de studie ontdek je alle aspecten van de retail. Als eerst leer je alles over de operationele uitvoering. Daarna leer je alles over leiderschap, marktonderzoek en bedrijfstrategie. Uiteindelijk ontwikkel je de vaardigheden om zelf aan het roer te staan van een bedrijf of onderneming. Je minor en je afstudeeronderwerp kies je zelf. Hierdoor doe jij ervaring op in de onderwerpen waarin jij je wilt ontwikkelen.

Omdat je werkt, heb je al de nodige kennis en ervaring opgedaan. Daarom proberen we het onderwijs tijdens deze studie daar zo goed mogelijk op te laten aansluiten. Afhankelijk van jouw werkervaring en kennis, volg je een combinatie onderstaande van thema’s.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Je verdiept je in je eigen kwaliteiten om te kunnen groeien in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Reflecteren op je ontwikkeling, zowel in studiecontext als werkomgeving, is hier van belang

Als ervaren medewerker functioneer je zelfstandig in jouw organisatie. Operationele processen en procedures schrikken jou niet af, je levert een belangrijke bijdrage aan de doelen van het bedrijf waar je werkt. Later werk je zelfstandig als beginnend leidinggevende. Je laat zien dat je medewerkers optimaal laat presteren en geeft effectief leiding aan een team.

Je onderzoekt trends en ontwikkelingen in de retailwereld. Daarbij kijk je naar de organisatie en de consument. Op basis van een customer journey maak je een haalbaar voorstel voor een klantgerichte innovatie.

Retail kan natuurlijk niet zonder marketing. Je analyseert de in- en externe marketinginstrumenten binnen jouw bedrijf. Daarna maak je een voorstel om de omzet via on- en offline kanalen te verhogen.

Je evalueert de effectiviteit van de inzet van mensen en middelen, om te zien hoe ze bijdragen aan de doelen van jouw bedrijf. Met een voorstel laat je zien wat er verbeterd kan worden.

Vanuit een concreet probleem of kans ontwerp je een verandertraject op operationeel of tactisch niveau. Zo voeg je waarde toe aan de organisatie. Als projectleider implementeer je dit traject.

Je onderzoekt relevante ontwikkelingen op het snijvlak van maatschappij en retail, om een nieuw retailconcept te ontwikkelen.

Om de bedrijfsvoering te optimaliseren, analyseer je de strategische opties van een (retail)organisatie. Je ontwikkelt en demonstreert een tool voor de implementatie.

Je onderzoekt zelfstandig een strategisch vraagstuk in theorie en praktijk. Je kijkt ook naar de haalbaarheid van de resultaten en doet een implementatievoorstel.

Je onderzoekt zelfstandig en systematisch een strategisch vraagstuk voor een (retail)organisatie. Je expertise verwerk je in een ontwerp of prototype voor implementatie en financiële haalbaarheid. Je organiseert en presenteert de onderzoeksresultaten voor het management van de organisatie.

Specialisaties

Combineren werken en studeren

Samen leren in een omgeving die bijdraagt aan jouw ontwikkeling. Dat betekent: leren binnen een kleine leeromgeving, waarin je je samen met anderen ontwikkelt door producten, handelingen en ideeën te ontwerpen en die vervolgens te toetsen aan de praktijk en/of theorie. Dit noemen we ook wel ‘collaborative learning’.

Concrete vraagstukken uit je eigen werk vormen het vertrekpunt van je studieprogramma. De kennis en vaardigheden die je opdoet, breng je op je werkplek in de praktijk. Zodat jij, je werkgever en collega’s direct profiteren van wat je leert. Je werk vormt zo het uitgangspunt van jouw persoonlijke leerproces. Deze methode wordt ook wel work based learning genoemd. Je leert niet alleen van elkaar en met elkaar, maar ook in verschillende werkvormen; on- en offline én individueel of in een groep.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ondernemerschap en Retail Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

ondernemerschap en retailmanagement