Ondernemerschap & Retail Management duaal

B Ondernemerschap & Retail Management, Bachelor, duaal

Werk je in de retail en wil je je daarin verder ontwikkelen? Combineer dan je dagelijks werk met de duale bachelor opleiding Ondernemerschap & Retail Management waarin jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal staat.

 • Top 5-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2021.

 • Praktijkgerichte opdrachten, direct toe te passen op jouw werkplek

 • Hechte studiegroepen en persoonlijk contact met jouw studiecoach.
 • Combineer werk, studie en privé
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal

Wat staat je te wachten?

Met dit diploma vergroot je je mogelijkheden om door te groeien in de retail. Bijvoorbeeld naar leidinggevende en adviserende functies. De duale opleiding is flexibel in te richten. Jouw leertraject wordt afgestemd op je ervaring en je behoefte.

Door met concrete vraagstukken uit jouw dagelijkse werk aan de slag te gaan, profiteren jij, je collega’s en je werkgever van wat je leert. Je verdiept je onder andere in thema’s rondom: e-commerce, customer journey, human resource management en verandermanagement. Je leert ook te reflecteren en vernieuwend te kijken naar vraagstukken die spelen binnen jouw organisatie.

Ook in Amsterdam

Je kunt de eerste 2 jaar van deze opleiding ook in Amsterdam volgen. De leslocatie heeft een goede verbinding met het openbaar vervoer.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Amsterdam
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Studiedag

Lesdagen worden bekend gemaakt bij aanvang studie

Beroepen

Met je diploma kun je straks alle kanten op. We bereiden je voor op leidinggevende en adviserende functies in de retail. Je kunt onder andere aan de slag als:

 • Zelfstandig ondernemer:  je eigen droom verwezenlijken in het zelfstandig ondernemerschap. Je bent eigenaar van een eigen bedrijf in de retail en regelt alles van inkoop tot promotie. 
 • Afdelingsmanager van een grote afdeling je begeleidt, motiveert en stuurt de medewerkers van een afdeling aan en zorgt dat het werk goed wordt uitgevoerd. Jij bent de verbinder werkvloer en bestuur.    
 • Bedrijfsleider in een retailorganisatie: je houdt overzicht over alle zaken binnen de vestiging. Je bent verantwoordelijk voor het presteren van je eigen winkel, op het gebied van inkoop, producten, personeel en marketing.  
 • Innovatie-expert: helpt een bedrijf groeien door te blijven innoveren. Brengt nieuwe ideeën in het bedrijf en draagt zorg voor de uitvoering ervan.
 • Regio- of discrictmanager: geeft leiding aan de medewerkers van een bedrijf in een bepaalde regio of district. Is medeverantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen van het moederbedrijf.
 • Assistent categorymanager: je beheert een webwinkel. Dat kan van een grote winkelketen zijn of een retailer die alleen online actief is.
 • Online retailer : je ondersteunt bij het samenstellen en onderhouden van productcategorieën. Je kijkt naar het assortiment, de omzet, het volume en prijsontwikkelingen

Toelatingseisen

Voor de opleiding Ondernemerschap en Retail Management heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&T + econ of m&o of be
 • N&G + econ of m&o of be
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o of be
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M + econ of m&o. of be
 • mbo niveau 4 

Werkplek verplicht

Tijdens de opleiding werk je 24-32 uur per week in een retailorganisatie waar jij de mogelijkheid hebt jezelf te ontwikkelen. Het is belangrijk dat er op je werk een coach is die samen met jou naar mogelijkheden zoekt om te groeien en je talenten te ontwikkelen.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

 

studielandschap-studenten

“Mijn studie was niet alleen toen, maar ook nu een motivatie die mij helpt om mijn ambities waar te maken.”

alumnus Ondernemerschap en Retailmanagement duaal Lees verder

Werkgever: is dit de opleiding voor jouw medewerkers?

We bieden deze opleiding al meer dan 20 jaar in duale vorm aan. Met veel succes! Als je al flink wat ervaring in de retail hebt, dan kun een persoonlijke studieroute krijgen. Jouw kennis en ervaring kan gebruikt worden om delen van de opleiding zelf in te richten.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de dagelijkse praktijk van jouw medewerkers. Zo is de opleiding ook direct waardevol voor jouw bedrijf.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met secretariaat.orm@nhlstenden.com of neem contact op met Erna Velthof via 06- 41 27 37 25.

Ervaringsverhaal Richard Meijer

(Werkgever)
“Mijn passie ligt bij het ontwikkelen en coachen van mensen én samenwerken met een team”, zegt Richard Meijer, district manager van Praxis. Sinds 2001 staat Richard aan het roer van de ketens in Noord-Midden Nederland.

Lees het verhaal

Ervaringsverhaal Thomas Gnodde

Thomas Gnodde (28), filiaalleider bij Aldi en student Ondernemerschap & Retailmanagement, weet als geen ander dat een goede studie kiezen niet makkelijk is. Maar toen hij eenmaal in de Retail Business zat, vond hij zijn draai.

Lees het verhaal

Ervaringsverhaal Lizette van Domburg

Lizette van Domburg (42) studeert aan de flexibele opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement (duaal) en is werkzaam als docent én studiecoach bij het Drenthe College. Na jaren ervaring in de retail was het tijd voor haar om kennis over te dragen.

Lees het verhaal

 

 

Studieopbouw Ondernemerschap en Retail Management

Omdat je werkt, heb je al de nodige kennis en ervaring opgedaan. Daarom proberen we het onderwijs tijdens deze studie daar zo goed mogelijk op te laten aansluiten. Afhankelijk van jouw werkervaring en kennis, volg je een combinatie onderstaande van thema’s.

Jaar 1

Retail Exploration

Je verdiept je in de ontwikkelingen in de markt die van invloed zijn op jouw retailorganisatie 

Customer Journey 

Wat is het gedrag van jouw klanten? Wat zijn belangrijke trends in consumentengedrag waar je als ondernemer op in moet spelen? Binnen dit thema ga jij aan de slag met een verbetervoorstel dat kan worden geïmplementeerd in jouw organisatie. 

( E-) Commerce 

Je verdiept je in e-skills die jij nog kunt ontwikkelen. Welke ontwikkelingen en tools zijn er beschikbaar die jij kunt toevoegen aan jouw marketingmix? En hoe zet je deze in om het rendement te verhogen? Bij deze vraagstukken staan wij uitgebreid stil.  

Procesmanagement   

Welke processen binnen jouw organisatie kunnen geoptimaliseerd worden? Je analyseert deze processen en vertaalt deze naar een innovatie oplossing.  

Menselijk kapitaal

Je verdiept je in de uitdagingen die jouw organisatie heeft op het gebied van HRM. Jouw visie op (persoonlijk) leiderschap speelt hierbij een belangrijke rol. 

Sturing en Financiën 

Dit thema draait om inzicht in het verbeteren van het rendement van je organisatie aan de hand van financiële data. 

Verandermanagement

Een nieuw concept implementeren in een organisatie vereist leiderschap. Je ontwikkelt je in het creëren van draagvlak en leert om te gaan met weerstand. 

Wereldwijs in Retail

Dit thema hangt samen met jouw vaardigheden op het gebied van leiderschap en internationalisering. In deze periode geven wij je de ruimte om zelf invulling hieraan te geven. In deze periode rond jij daarnaast de opleiding af met de proeve van bekwaamheid.  

Branding and Communication

Je evalueert de merkidentiteit en de merkprestaties van je organisatie en werkt aan een verbetervoorstel.

Concept Design and Research

Je ontwikkelt een nieuw retailconcept voor de branche waarin jij werkt

Strategy and Leadership

Je beoordeelt de strategische positie van een (retail-)organisatie als een deskundige en komt met duurzame verbeteringen.

Performance and Management

Hoe stimuleer je anderen om persoonlijke doelen te behalen? Op welke wijze kunnen financiële en niet-financiële prestaties gevolgd worden? Met deze vraagstukken ga je aan de slag.

Hierbij draait het om het aantonen van het kunnen managen van complexe vraagstukken waarbij je leiderschapsvaardigheden naar voren komen.

Specialisaties

Combineren werken en studeren

Samen leren in een omgeving die bijdraagt aan jouw ontwikkeling. Dat betekent: leren binnen een kleine leeromgeving, waarin je je samen met anderen ontwikkelt door producten, handelingen en ideeën te ontwerpen en die vervolgens te toetsen aan de praktijk en/of theorie. Dit noemen we ook wel ‘collaborative learning’.

Concrete vraagstukken uit je eigen werk vormen het vertrekpunt van je studieprogramma. De kennis en vaardigheden die je opdoet, breng je op je werkplek in de praktijk. Zodat jij, je werkgever en collega’s direct profiteren van wat je leert. Je werk vormt zo het uitgangspunt van jouw persoonlijke leerproces. Deze methode wordt ook wel work based learning genoemd. Je leert niet alleen van elkaar en met elkaar, maar ook in verschillende werkvormen; on- en offline én individueel of in een groep.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ondernemerschap en Retail Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

ondernemerschap en retailmanagement