Human Resource Management

B Human Resource Management, Bachelor, voltijd

Wil jij bijdragen aan het succes van jouw organisatie door te investeren in de kracht van de medewerkers? Ben jij een teamplayer maar kun je ook zelfstandig prima uit de voeten? En ben jij nieuwsgierig naar de combinatie van mensen, arbeid en processen? Dan is de opleiding Human Resource Management jou op het lijf geschreven.

 • Je studeert aan één van de beste HRM-opleidingen van Nederland volgens de Studiekeuzegids 2016-2017.
 • Jij ontwikkelt je tot een innovatieve HRM’er met een internationale bril.
 • Je kunt keuzevakken volgen op onze buitenlandse vestigingen in Qatar, Bali, Zuid-Afrika en Bangkok.
 • Je voert vanaf het eerste jaar opdrachten uit voor real-life opdrachtgevers.
 • Je studeert in een eigen inspirerende studieomgeving binnen de hogeschool. 

Wat staat je te wachten 

In de HRM-praktijk werk je straks veel samen met andere mensen. Dit zie je vanaf het eerste jaar terug in de opleiding. Je krijgt real-life opdrachten die je in gevarieerde projectgroepen uitvoert. Je leert zo jouw communicatieve en sociale vaardigheden in te zetten, projectmatig te werken en je maakt kennis met jouw toekomstige werkveld.

Bedrijven en organisaties worden steeds internationaler en dat zie je terug op de werkvloer, waar mensen met diverse achtergronden en culturen samenwerken. Je maakt uitgebreid kennis met deze internationale context en kunt zelfs studeren of stagelopen in het buitenland. Met HRM ben jij klaar voor een wereldwijde en wereldwijze toekomst!

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Human Resource Management?

Met jouw HRM-diploma op zak kun je overal aan de slag. Van HRM-adviseur bij een commercieel bedrijf of verzekeringsmaatschappij tot personeelsadviseur bij een non-profit organisatie of gemeente. Ook in de uitzendbranche komen jouw vaardigheden en kennis uitstekend van pas. 

HRM-adviseur
Jij adviseert de organisatie op het gebied van HRM. Van advies over de CAO of een contract tot het schrijven van een personeelsadvertentie en het voeren van de sollicitatiegesprekken. Jij bent de vraagbaak op het gebied van personeel en alles wat daarmee te maken heeft.

Re-integratie consulent
Jij begeleidt mensen die voor korte of langere tijd uit het arbeidsproces zijn geweest naar een nieuwe werkplek. Jij bemiddelt en zorgt er voor dat iemand voldoet aan de wensen op de arbeidsmarkt.

Loopbaanadviseur
Jij kijkt wat er nodig is op de werkvloer om iemand in z’n kracht te zetten. Jij weet wat er nodig is om medewerkers enthousiast en gemotiveerd te houden. Het is jouw doel om de duurzame inzetbaarheid en de vitaliteit van de medewerkers te vergroten.

vt_human_resource_management_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding HRM heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo

Alle profielen

Alle profielen

mbo-domein niveau 4

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

Wat kan ik met deze opleiding

Na de bachelor HRM kun je kiezen voor een vervolgstudie. Denk bijvoorbeeld aan de master Strategisch Human Resource Management of de master Human Resource Studies.

studeren_lwd

Na je propedeuse overstappen naar Bedrijfskunde

Het eerste jaar van de opleiding HRM geeft je een breed inzicht in de werking van bedrijven. Qua inhoud komt programma grotendeels overeen met het eerste jaar van Bedrijfskunde. Met deze brede basis is het mogelijk om na het eerste jaar over te stappen naar de opleiding Bedrijfskunde van NHL Stenden.

Lectoraat OndernemenNu

Dit lectoraat werkt samen met studenten van de opleidingen Human Resource Management en International Business Administration. Samen met een onderzoeker analyseren studenten echte problemen die zich in de samenleving voordoen. Op deze manier leveren ze een bijdrage aan oplossingen voor het bedrijfsleven of de maatschappij. Ook dragen ze bij aan de kennisontwikkeling over waardengedreven professionals in organisaties. Het doel hiervan is om zicht te krijgen in het ethisch handelen van deze professionals. Deze inzichten worden toegepast in het bedrijfsleven én in het hoger beroepsonderwijs.

Vragen die het lectoraat wil beantwoorden:

 • Hoe wordt professionaliteit in de nieuwe economie gedefinieerd?
 • Hoe kunnen organisaties zo worden ingericht dat zij hun professionals faciliteren en bedrijfsresultaten verbeteren?

Hoe kan professionaliteit toegankelijker worden gemaakt voor kwetsbare groepen als vluchtelingen, mbo’ers die hun baan verliezen door digitalisering, informele verzorgers of vrijwilligers?

Opbouw studie

Als HRM-professional moet je naast mensenkennis ook over de nodige bedrijfskundige kennis en vaardigheden beschikken. Naast HRM krijg je daarom ook vakken als management, recht en bedrijfseconomie. Tijdens de opleiding is er bovendien volop aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. De opleiding is kleinschalig en je hebt volop contact met je docenten. In de laatste fase van de opleiding loop je stage en werk je aan je afstudeeropdracht. Daarna ben jij klaar voor het echte werk.

Jaar 1

In het eerste jaar leg jij de basis voor de kennis en vaardigheden die je straks in de praktijk nodig hebt. Je ontdekt hoe organisaties zijn ingericht en in welke omgeving je gaat werken. Je gaat meteen aan de slag met een opdracht voor een organisatie uit de praktijk. Je doet bijvoorbeeld marktonderzoek voor een bedrijf dat een nieuwe vestiging wil openen. Of dat nou in Surhuisterveen of Shanghai is; dat maakt voor jou niet uit. Daarnaast werk je aan je eigen ontwikkeling en aan vaardigheden als communiceren, presenteren en vergaderen. Je oefent samen met medestudenten jouw skills tijdens sollicitatie-interviews of beoordelingsgesprekken. 

In het tweede jaar richt jij je blik op de ontwikkelingen op de werkvloer. Je analyseert sociale processen en past deze kennis toe in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van een verstoorde werkverhouding op de werkvloer, waarvoor je vakken als mediation en coaching volgt. Daarnaast maak je kennis met competentiemanagement: je kijkt waar iemand goed in is en hoe je die talenten verder kunt versterken. Je leert ook werken met ken- en stuurgetallen van personeelsmanagement en leert hoe data ingezet kan worden voor personeelsbeleid. Tot slot ga je aan de slag met praktische tools uit de praktijk, bijvoorbeeld ziekteverzuimregistratie. 

Het derde en vierde staan in het teken van specialisatie in het vakgebied waar jouw interesse ligt. Je volgt een verdiepende keuzeminor. Denk bijvoorbeeld aan de minors Human Talent, Healthy Careers of Human Behaviour and Enterprise in Organisations. Hierin leer je bijvoorbeeld over vitaliteit op de werkvloer. Hoe blijf je vitaal als mens én als organisatie? Daarnaast loop je stage bij een organisatie waar je je verder ontwikkelt. Om ervaring op te doen met andere culturen kun je kiezen voor een stage of minor in het buitenland.

Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht voor een organisatie waar jij jouw talenten voor wilt inzetten. Hiermee bewijs jij dat je straks klaar bent om het verschil te maken in het werkveld!

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

De studie in cijfers van de opleiding Human Resource Management vind je op Studiekeuze123.