Human Resource Management

B Human Resource Management, Bachelor, voltijd

Vind jij ook dat het succes van een organisatie begint bij de medewerkers? Ben jij nieuwsgierig naar de combinatie van mensen, arbeid en processen? En vind jij dat bedrijven veel duurzamer kunnen en moeten werken? Dan is de opleiding Human Resource Management jou op het lijf geschreven. Als HRM’er kijk jij naar de ontwikkeling van mensen en van de organisatie. Met een ondernemende en kritische houding help jij organisaties écht verder.

 • Je studeert aan één van de beste HRM-opleidingen van Nederlands volgens de Keuzegids 2018
 • Jij ontwikkelt je tot een innovatieve HRM’er met een internationale bril.
 • Je kunt keuzevakken volgen op onze buitenlandse vestigingen in Qatar, Bali, Zuid-Afrika en Bangkok.
 • Je voert vanaf het eerste jaar opdrachten uit voor real-life opdrachtgevers.
 • Je studeert in een eigen inspirerende studieomgeving binnen de hogeschool. 

Wat staat je te wachten 

In de HRM-praktijk werk je straks veel samen met andere mensen. Dit zie je vanaf het eerste jaar terug in de opleiding. Je krijgt real-life opdrachten die je in gevarieerde projectgroepen uitvoert. Je leert zo jouw communicatieve en sociale vaardigheden in te zetten, projectmatig te werken en je maakt kennis met jouw toekomstige werkveld.

Bedrijven en organisaties worden steeds internationaler en dat zie je terug op de werkvloer, waar mensen met diverse achtergronden en culturen samenwerken. Je maakt uitgebreid kennis met deze internationale context en kunt zelfs studeren of stagelopen in het buitenland. Met HRM ben jij klaar voor een wereldwijde en wereldwijze toekomst!

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Human Resource Management?

Met jouw HRM-diploma op zak kun je overal aan de slag. Van HRM-adviseur bij een commercieel bedrijf of verzekeringsmaatschappij tot personeelsadviseur bij een non-profit organisatie of gemeente. Ook in de uitzendbranche komen jouw vaardigheden en kennis uitstekend van pas. 

HRM-adviseur
Jij adviseert de organisatie op het gebied van HRM. Van advies over de CAO of een contract tot het schrijven van een personeelsadvertentie en het voeren van de sollicitatiegesprekken. Jij bent de vraagbaak op het gebied van personeel en alles wat daarmee te maken heeft.

Re-integratie consulent
Jij begeleidt mensen die voor korte of langere tijd uit het arbeidsproces zijn geweest naar een nieuwe werkplek. Jij bemiddelt en zorgt er voor dat iemand voldoet aan de wensen op de arbeidsmarkt.

Loopbaanadviseur
Jij kijkt wat er nodig is op de werkvloer om iemand in z’n kracht te zetten. Jij weet wat er nodig is om medewerkers enthousiast en gemotiveerd te houden. Het is jouw doel om de duurzame inzetbaarheid en de vitaliteit van de medewerkers te vergroten.

vt_human_resource_management_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding HRM heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo

Alle profielen

Alle profielen

mbo-domein niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Placeholder

“De opleiding HRM richt zich op mensen in organisaties”

Wat kan ik met deze opleiding

Na de bachelor HRM kun je kiezen voor een vervolgstudie. Denk bijvoorbeeld aan de master Strategisch Human Resource Management of de master Human Resource Studies.

studeren_lwd

Lectoraat OndernemenNu

De lectoraten van de Academie voor HRM en Bedrijfskunde werken samen met studenten van NHL Stenden Hogeschool en professionals van bedrijven, overheden en instellingen in de regio aan de oplossing van echte maatschappelijke problemen die bedrijfskunde- en/of HRM-gerelateerd zijn.

Complexe vraagstukken vereisen een multidisciplinaire en waardengedreven aanpak door gemotiveerde, zogenaamde T-shaped professionals. De lectoraten onderzoeken hoe deze professionals kunnen samenwerken en hoe organisaties hierop kunnen inspelen. Gezamenlijk maken ze bedrijven en instellingen ‘future proof’, in de regio maar ook internationaal.

Vragen die de lectoraten willen beantwoorden:

 • Hoe kunnen professionals interdisciplinair samenwerken en innoveren?
 • Hoe stimuleer je dat organisaties ondernemender worden en beter in staat zijn om veranderprocessen en innovaties te laten slagen?
 • Hoe kunnen (bedrijfs)processen duurzamer worden georganiseerd?
 • Hoe zorg je ervoor dat organisaties inclusiever en diverser worden?
 • Hoe kunnen bedrijven in de regio internationaliseren?
 • Hoe kunnen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter worden afgestemd op de toekomst?

 

Opbouw studie

Als HRM-professional moet je naast mensenkennis ook over de nodige bedrijfskundige kennis en vaardigheden beschikken. Naast HRM krijg je daarom ook vakken als management, recht en bedrijfseconomie. Tijdens de opleiding is er bovendien volop aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. De opleiding is kleinschalig en je hebt volop contact met je docenten. In de laatste fase van de opleiding loop je stage en werk je aan je afstudeeropdracht. Daarna ben jij klaar voor het echte werk.

Jaar 1

In het eerste jaar leg jij de basis voor kennis en vaardigheden die je straks in de praktijk nodig hebt. je ontdekt hoe organisaties zijn ingericht, de verschillen tussen organisaties en in welke omgeving je (wil) gaan werken. Je leert wat een HRM adviseur in de praktijk doet en doet een korte stage om te ervaren wat het HRM werk inhoudt. Daarnaast werk je aan je eigen professionele ontwikkeling en vaardigheden als communiceren, presenteren en vergaderen. je oefent jouw skills in praktijksituaties of tijdens sollicitatie-interviews of beoordelingsgesprekken. Kortom in het eerste jaar wordt een stevige basis gelegd voor het HRM vakgebied.

Het tweede jaar staat in het teken van verdieping van relevante HRM thema's: Arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen, HRM en nieuwe technologie, Mobiliteit en loopbaan en Gedrag in organisaties. Je analyseert sociale processen en past deze kennis toe in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van verstoorde arbeidsverhoudingen op de werkvloer, waarvoor je vakken als mediation en coaching volgt. Ook talent- en competentiemanagement komt aan de orde. Waarin is iemand goed en hoe kun je die talenten versterken. Je leert werken met ken -en stuurgetallen van personeelsmanagement en leert hoe data ingezet worden voor personeelsbeleid. Daarbij leer je ook werken met bijvoorbeeld personeelsregistratie systemen.

Het derde en vierde jaar staan jouw talenten en interesses centraal en de keuzes die je daarbij maakt. Zo zijn er drie verschillende richtingen waar je bij kunt aansluiten: Career management, Strategisch HRM en International HRM. Bij Career management gaat het meer om vraagstukken rond vitaliteit, loopbaan coaching & ontwikkeling van medewerkers. Bij Strategisch HRM gaat het meer om de vraag hoe kun je HRM inzetten ten behoeve van de organisatiestrategie, denk bijvoorbeeld daarbij aan beloningsbeleid, werving & selectie beleid, beoordelen en presteren van medewerkers. International HRM laat je kennismaken met het werken als HRM in een internationale setting, waarbij het werken met andere landen/culturen centraal staat. Daarnaast loop je stage bij een organisatie waar je je verder ontwikkelt en praktijkervaring opdoet. Om ervaring op te doen met andere culturen kun je kiezen voor een stage of minor in het buitenland.

Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht voor een organisatie waar jouw talenten het beste tot hun recht komen. Hiermee bewijs je dat je straks klaar bent om het verschil te maken in het werkveld.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

hrm-sic-2018

De studie in cijfers van de opleiding Human Resource Management vind je op Studiekeuze123.