
Studieopbouw Bachelor degree Commerciële Economie
Tijdens de opleiding Commerciële Economie krijg je veel te maken met de praktijk. Daar leer je namelijk het meest van! Je ontwikkelt een commerciële mindset, leert de strategie van bedrijven te begrijpen en kansen in de markt te herkennen en benutten. Daarnaast loop je stage en doe je veel projecten voor externe opdrachtgevers.

Kennismaking met beroep
Commerciële Economie is een breed vakgebied. Daarom maak je in het eerste jaar kennis met veel verschillende onderwerpen. Je leert bijvoorbeeld van alles over online marketing, management, sales, communicatie, inkoop en Engels.
Daarnaast werk je aan je eigen vaardigheden: samenwerken, flexibiliteit, creatief denken, ondernemerschap en meer. Hiermee ga je aan de slag door te werken, samen met andere studenten, aan allerlei projecten. Tijdens de projecten die je doet, maak je kennis met het bedrijfsleven. Via gastcolleges en excursies zie je hoe het er in bedrijven aan toe gaat.
Verdieping leerstof
In jaar 2 gaan we verder met de leerstof uit jaar 1. Je werkt in een projectteam aan een strategisch marketing-, sales- of communicatieadvies voor een opdrachtgever uit het bedrijfsleven. Je opdrachtgever wil bijvoorbeeld een omzetverhoging of een grotere naamsbekendheid. Aan het eind van het project presenteer je je advies.
We ondersteunen je met vakken als strategische marketing, marktonderzoek en accountmanagement. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden als onderhandelen, communiceren, presenteren en verkooptechnieken.
Stage, verdieping en buitenlandse kansen
In jaar 3 is het tijd voor stage, het verdiepen van je kennis en vaardigheden en buitenlandse kansen. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat in dit jaar centraal.
Je loopt een half jaar stage in binnen- of buitenland. Je draait mee in een bedrijf en voert een stageopdracht uit. Je verdiept je daarnaast ook in een specialisme dat aansluit bij jouw vaardigheden en voorkeuren. Je volgt bijvoorbeeld een minor in Emmen, Leeuwarden, een NHL Stenden-campus in het buitenland of een andere hbo-instelling. Je krijgt dus veel kansen om in het buitenland te studeren!
NHL Stenden heeft een groot internationaal netwerk. Hierdoor kun je eenvoudig bij een van onze buitenlandse vestigingen of partneruniversiteiten een deel van je studie volgen. In het derde jaar van deze opleiding kun jij bijvoorbeeld een minor of losse modules volgen in Zuid-Afrika, Thailand of Bali. Niet alleen goed voor je kennis, maar ook voor je netwerk en persoonlijke ontwikkeling! Je kunt ook vakken volgen aan een van onze partnerscholen. Bijvoorbeeld aan de Haaga-Helia-hogeschool in Finland, de universiteit van Lyon in Frankrijk, de Southern Cross University in Australië of Hogeschool Wilhelmshaven in Duitsland.
Stage en afstuderen
In het laatste jaar van de opleiding verdiep je je verder in marketing en andere specialiteiten binnen de wereld van Commerciële Economie. Je voert een onderzoek uit en geeft advies aan een bedrijf dat je zelf hebt gekozen. Natuurlijk gebruik je alle kennis en kunde die je de afgelopen jaren hebt opgedaan. Zo stoom je jezelf klaar voor jouw eerste baan!
Tijdens deze opleiding kun je verschillende minors volgen.
Sales & Accountmanagement (Leeuwarden)
In deze minor leer je alles over de theorie en praktijk van het sales-, account- en inkoopmanagementproces. Je leert de technieken van een rasechte verkoper! Je gaat aan de slag met een verkoopplanning, relatiebeheer (CRM) en past verkoopmanagement toe. En je leert natuurlijk onderhandelen. Wanneer je deze minor met goed gevolg afrond ontvang je het officiële B1-Certificaat (Senior Sales Professional) van de Sales & Management Association. Dit certificaat kan jouw kans op de arbeidsmarkt vergroten.
Marketingcommunicatie & Content Marketing (Leeuwarden)
Communicatie, marketing en content staan centraal in deze minor. Je gaat voor een bedrijf naar keuze aan de slag met de identiteit en het imago. Je analyseert het bedrijf van de opdrachtgever en geeft advies. Ook werk je een verhaal (storytelling) uit. Daarna ga je in een groep aan de slag met een opdracht op het gebied van marketingcommunicatie voor een echte opdrachtgever. Dit resulteert in een marketingcommunicatieplan met een uitgewerkt creatief concept en bijbehorende middelen zoals een contentkalender. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van social media komen natuurlijk ruimschoots aan bod en ook leer je alles over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van influencer marketing en online communicatie.
Meer weten? Bekijk dan deze video.
Neuromarketing (Leeuwarden)
Consumenten maken vaak onbewuste en onlogische beslissingen. Tijdens de minor leer je hier alles over. Je past theorie over psychologie, sociale psychologie, gedragswetenschap en neurowetenschap toe om koopgedrag te meten en te beïnvloeden. Het verzamelen en interpreteren van data door observatie staat hierbij centraal.
Meer weten? Bekijk deze video of zie hoe studenten dit in de praktijk toe hebben gepast bij Brownies & Downies.
Growth Hacking (Leeuwarden)
In deze minor leer je het vertalen van (klant) informatie naar inzichten voor het verbeteren van de marketingstrategie. Je gaat aan de slag met software en online tools, zoals Google Analytics en Hotjar. Na het volgen van deze minor ben jij in staat om toepassingen in te zetten om data te generen voor verschillende doeleinden.
Meer weten? Bekijk dan deze video.
Ondernemerschap (Emmen)
Heb jij de ambitie om zelf een bedrijf op te starten? Dan is deze minor echt iets voor jou. Je krijgt de kans om een kickstart te maken met je eigen bedrijf en werkt samen met studenten van andere opleidingen om kennis mee uit te wisselen. Daarnaast kun je ook andere ondernemers helpen met het realiseren van hun ambities. Je komt bijvoorbeeld met adviezen om andere (internationale) markten te benaderen. In deze minor ondersteunen wij in kennis en tools om de eerste stap te zetten richting jouw ambities!
Online marketing en campagnemanagement (Emmen)
In deze minor ga je voor een bedrijf een online marketingcampagne ontwikkelen en uitvoeren. Je leert hoe je succesvol o.a. Google Ads en displaycampagnes inzet, maar ook hoe je een landingspagina inricht die aansluit op je campagne. Afsluitend leer je dashboards inrichten om je campagne te kunnen monitoren.
De Noordelingen (in samenwerking met Hanze Hogeschool)
Dit is de minor voor ambitieuze studenten met een eigen onderneming. Vijf maanden lang écht werken aan je bedrijf of business idee onder begeleiding van professionals. Met inspirerende sprekers, bijzondere workshops, bedrijfsbezoeken, een eigen business coach én toegang tot een enorm netwerk van partners krijgen De Noorderlingen een stevige duw in de rug op weg naar succes! Partners als Deloitte, Trip Advocaten, Rabobank en RTV Noord helpen studenten hierbij op weg met hun expertise.
Meer weten? Neem eens een kijkje op Instagram.
Uniek onderwijsconcept
Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met reallife vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie volgens de design thinking-methode. In deze opleiding werk je veel samen met medestudenten, docenten en het bedrijfsleven. Je leert door te doen! Jij krijgt de ruimte om keuzes te maken in jouw leerproces en te werken aan jouw professionele vaardigheden.
Benieuwd naar projecten van onze huidige studenten? Neem dan een kijkje bij 'projecten van de opleiding.'
Center for Entrepreneurship
Het Center for Entrepreneurship is dé community voor en door ondernemende studenten. In de community word je niet alleen geholpen aan een antwoord op jouw ondernemers vragen, maar kan je ook inspirerende workshops volgen van professionals uit het werkveld. Op deze multidisciplinaire (werk)plek kun jij verder doorgroeien in het ondernemerschap en jouw onderneming uitbouwen.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Met één been in de praktijk
Tijdens de bacheloropleiding Commerciële Economie staat de praktijk centraal. Direct in het eerste jaar ga je aan de slag met projecten uit de praktijk. Een project waar je in het eerste jaar mee aan de slag gaat is het ontwikkelen of innoveren van een product. Zo bedachten een aantal eerstejaars studenten de G-sok

G-sok
"Deze sokken zijn voorzien van een speciale griptechnologie aan de onderkant van de sok, die verschuivingen in de sportschoen tegenhouden. Zo heb je meer grip tijdens het sporten. Ook zit er een speciale compressieband in de sok die je voeten warm houden in de winter en de bloedcirculatie stimuleert."
"Je leert tijdens dit project veel over het doen van onderzoek, maar ook inkoop, financiën en marketing komen veel aan bod. Zeker als je nog niet precies weet wat je later wilt worden is dit ideaal. Je krijgt direct de kans om je te oriënteren op deze verschillende vakgebieden.”
Britt Wind, studente Commerciële Economie.
Onderwijscatalogus