Auteursrechten (AIP)

Als student, docent of lector krijg je te maken met auteursrecht, bijvoorbeeld als je een scriptie schrijft, leermateriaal samenstelt of een onderzoeksartikel schrijft. Je loopt dan waarschijnlijk aan tegen vragen over het tonen, opslaan, verwerken en delen van (digitale) informatie, zoals:

  • Mag ik een rapport wat ik op internet heb gevonden op Blackboard plaatsen?
  • Mag ik een gekocht ebook op Blackboard plaatsen?
  • Mag een filmpje in de les vertoond worden?
  • Wat zijn Open Access (leer)materialen?
  • Hoe publiceer je Open Access?
  • Waar moet je allemaal aan denken als je zelf iets wilt publiceren?
  • Wat zijn de regels voor bronvermelding?
  • Wanneer is er sprake van plagiaat?

Het AIP beantwoordt vragen op het gebied van auteursrecht in het hoger onderwijs en onderzoek en biedt ondersteuning bij het gebruik en hergebruik van materialen.
Je kunt de medewerkers Alie Mud, Simone Leenders en Jellie Visser bereiken via aip@nhlstenden.com

Het gebruiken van (leer)materialen op Blackboard, Teams of in de les

Wanneer je materialen van anderen op Blackboard, Teams of in de les wilt gebruiken, dan zul je eerst moeten kijken of dat mag (bv omdat het onder de Easy Access afkoopregeling valt, of omdat het een Creative Commons licentie heeft) en welke voorwaarden dan gelden.
De infographic Auteursrechtelijk beschermd werk van anderen gebruiken op Blackboard helpt je hier stapsgewijs bij. Op de achterkant van de infographic vind je o.a. meer informatie over auteursrecht, Creative Commons en Stichting UvO.

Open Leermaterialen vinden en (her)gebruiken

Open Leermaterialen (ook wel Open Educational Resources genoemd) zijn (digitale) materialen die vrij toegankelijk zijn en die hergebruikt kunnen worden zonder toestemming van of vergoeding aan de auteur. Bijvoorbeeld materialen met een Creative Commons-licentie, materialen in het Publieke Domein of wetten, besluiten, verordeningen van overheden.
Meer informatie over Open leermaterialen vind je bijvoorbeeld op de Kennismaking open leermaterialen website van SURF en in deze libguide van de HAN en de libguide van de Hanzehogeschool. Of vraag het de informatiespecialist van je opleiding.

(Open access) publiceren binnen NHL Stenden hogeschool

Heb je vragen of wil je informatie over het (open) publiceren van je onderzoeksartikel, dataset, of leermateriaal, dan kun je hiervoor terecht op de Research Services Sharepoint site en bij Jellie Visser van het AIP via aip@nhlstenden.com.

De regels van bronvermelding 

Informatie over het gebruiken van bronnen in je tekst kun je vinden op APA pagina van de website van de bibliotheek. Je vindt daar verschillende producten die je helpen met het maken van correcte bronvermeldingen en het vermijden van plagiaat. Wil je meer weten of heb je vragen daarover, dan kun je mailen naar library@nhlstenden.com of contact opnemen met de informatiespecialist van je opleiding.

Over het AIP

Het AIP is lid van het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten HBO (NAI-HBO), een landelijk netwerk voor het hoger beroepsonderwijs.

FAQ