Onderwijsconcept

Design Based Education betekent dat je veel werkt in kleine groepen met studenten aan vraagstukken uit de praktijk. Zoals hoe maak je een hotel klimaatneutraal of je ontwikkelt een formule voor een vegetarische fastfoodketen. Feedback van studenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen. Het onderwijsconcept DBE rust op de volgende 5 pijlers:

  1. Design Thinking
    Jij gaat aan de slag met: actuele vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Je ontwikkelt een idee en product voor bijvoorbeeld het reduceren van afval bij het ontbijt van een hotel, een business plan voor een vegetarische fastfood keten of een plan ontwikkelen om werknemers ‘happy workers’ te maken. Design Thinking is een bepaalde manier van denken en werken aan een oplossing.
  2. Internationaal & intercultureel
    Jij wordt opgeleid tot wereldwijze burger en voelt je thuis in een internationale context doordat je samenwerkt met studenten, docenten en organisaties met verschillende culturele achtergronden. In PPD sessies (persoonlijke professionele ontwikkeling) ga je jezelf verder ontdekken. Ook kun je internationale ervaring opdoen tijdens de Grand Tour: studeren op verschillende internationale hogescholen en Exchange: uitwisseling met internationale student.
  3. Multidisciplinair
    Jij gaat aan de slag met co-creatie. Dat betekent dat je samen werkt met docenten, bedrijven en onderzoekers. In de toekomst ga je ook samenwerken met andere opleidingen, binnen of buiten NHL Stenden.
  4. Duurzaam
    Je ontwikkelt leervaardigheden en je eigen professionele identiteit, waarmee je oplossingen aandraagt voor de samenleving.
  5. Persoonlijk leiderschap
    Je bent proactief en je blijft jezelf ook na je studie ontwikkelen en aanpassen aan veranderende omstandigheden op basis van een sterk ontwikkelde professionele identiteit en een eigen (moreel) kompas.

Voorbeelden Design Challenges

Onderstaand een aantal voorbeelden praktijkvraagstukken bij Hotel Management School. Dit zijn een aantal Design Challenges voor onze tweedejaars studenten.

  • Maak een business plan voor een gezonde (vegetarische) internationale fastfoodketen
  • Ontwikkel een boomhut-park als toeristische trekpleister
  • Ontwikkel een HR strategie voor een grote internationale hotelketen (meer dan 250 vestigingen)
  • Hoe maak je een hotel klimaatneutraal binnen 10 jaar?

Veranderingen op een rij

Deze manier van leren is echt anders dan je op je vorige opleiding gewend bent. Om daar een beeld van te geven hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet:

HAVO

DBE

Toelichting

Lokalen

Ateliers

Geen saaie lokale met schoolbanken meer. Maar ateliers die zijn ingericht door het bedrijfsleven.

Lesdagen

Contacturen

Normaal gesproken zit je van half negen tot een uur of drie op school. Hier heb je enkele uren per dag, ongeveer 16 contacturen per week. Dat zijn verplichte uren. Naast deze contacturen heb je veel overleg met jouw studiegroep en ga je zelfstandig studeren. In totaal is de studiebelasting gemiddeld 40 uur per week.

Klas van 30+

Klas van 25, werkgroepen van max 5

Er zijn collectieve vakspecifieke colleges met meer dan 40 studenten. Echter, de opdrachten (Design Challenges) doe je met een groep van plusminus 25 studenten, waarbij je een eigen werkgroep hebt van maximaal 5 studenten.

Docent - per vak

Facilitator

De Facilitator (docent) helpt je bij het scherp stellen van jouw vraagstuk, begeleidt jouw groep in het proces en bewaakt de voortgang.

Expert

Onze Experts geven les in specifieke vakken zoals statistiek, marketing, economie en recht. En onze experts kun je ook benaderen wanneer je een specifieke vraag voor jouw Design Challenge hebt, bijvoorbeeld een kostprijs berekenen vraag je aan een expert Economie.  Onze experts bieden jou voldoende bagage om de oplossing van jouw vraagstuk te kunnen ontwikkelen.

Mentor

Activator

Een Activator is jouw mentor en coach. Bij jouw activator kun je terecht met al jouw vragen, niet alleen over de inhoud van de opleiding maar met alles waar je tegen aan loopt. Een studiebegeleider zeg maar.

Praktijk docent

Praktijk Facilitator

Tijdens de praktijk word je begeleid door een Praktijk Facilitator. De praktijk kan bijvoorbeeld in ons eigen 4-sterren hotel of restaurant zijn.

Toetsen of SE

Opdrachten en Vakkennis Voortgangstoets

Aan het einde van de periode worden jouw leeruitkomsten getoetst. Je eindopdracht (Professioneel Product) is het resultaat van je Design Challenge. Je krijgt een beoordeling met een cijfer als groep en als individu. Daarnaast wordt één keer per jaar de Vakkennis Voortgangstoets afgenomen die wordt beoordeeld met een cijfer.

Jaren

Level

Geen jaren meer maar levels. Jij leert op jouw tempo, dat kan sneller of langzamer dan een jaar. Of wanneer je al ervaring hebt op het gebied, door bijvoorbeeld werk of studie ervaring, kun je instappen op een volgend level.

Uitleg DBE, met ervaringen van studenten

Deze video legt uit wat DBE is en hoe twee van onze studenten het werken met Design Based Education (DBE) ervaren hebben.