Studieopbouw Bachelor Pabo (leraar Basisonderwijs)

Benieuwd hoe je wordt voorbereid op een baan in het onderwijs? Zo ziet jouw studieprogramma op de Pabo eruit: 

Afbeelding
sfeerfoto vier studenten op kennisplein

Pabo studieprogramma 

Een goede leraar word je niet alleen binnen de muren van onze hogeschool. Vandaar dat stages als een rode draad door jouw opleiding lopen. Al vanaf jaar één van de opleiding leraar Basisonderwijs ga je aan de slag op een stageschool (een leerwerkplek).
De vaardigheden en kennis die je daar nodig hebt, leer je tijdens de opleiding. Daarbij ga je actief aan de slag met medestudenten om van en met elkaar te leren. Dit kunnen mede studenten van jouw opleiding zijn, maar ook studenten van andere opleidingen. 

Tijdens de Pabo-opleiding leer je om les te geven. Dat noemen we didactiek. Dit betekent dat je leert over motivatie, leervaardigheden, hoe je kennis overdraagt, ook als kinderen het lastig vinden of juist heel snel leren. 

Ook oefen je met pedagogische vaardigheden. Dit betekent hoe je kinderen ondersteuning biedt, hoe je kinderen dingen leert op het gebied van zelfstandigheid, automonie, grenzen stellen en samenwerking, hoe je kinderen uitleg geeft en hun ontwikkeling stimuleert.
Daarnaast versterk je jouw kennis over alle vakken die worden gegeven op de basisschool: Nederlands; wiskunde; aardrijkskunde; geschiedenis; natuuronderwijs; technologie; bewegingsonderwijs (gym); Engels; Fries (Leeuwarden); geestelijke stromingen; handschrifteducatie; ICT; beeldend onderwijs; dans en drama; muziek.

Afbeelding
plaat

Zo ziet de Pabo-opleiding eruit:

Bekijk op deze afbeelding hoe de opleiding eruit ziet. Een grafische weergave van de verschillende fases, leergebieden en studieonderdelen van de opleiding. Maar ook wat je kan verwachten van de manier van leren door middel van Design Based Education (DBE).

Wil je een dagje meelopen?

Wil je weten of  deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot  juni

Aanmelden meeloopdag

 

Waarom Pabo aan NHL Stenden?

Bij NHL Stenden hogeschool bieden wij een Pabo-opleiding die past bij het werkveld waar je na je opleiding komt te werken. 

Leren in de praktijk

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten die uit het basisonderwijs komen. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken.

Deze manier van onderwijs noemen wij Design Based Education (DBE). DBE is uniek voor NHL Stenden en wordt door zowel onze studenten als ook het werkveld als zeer effectief ervaren. Bij een DBE-sessie bedenk je samen met je klasgenoten creatieve oplossingen voor real-life vraagstukken met design thinking (ontwerpen, testen, evalueren, aanpassen) om samen tot sterkere oplossingen te komen.

Stage lopen begint al in jaar 1

Het stagelopen (werkplekleren) is een belangrijk onderdeel van jouw Pabo-opleiding. Een kwart van jouw opleiding vindt plaats op een stageschool. Hier doe je een flinke dosis praktijkervaring op! Vanaf jaar één loop je één dag in de week stage en dat bouw je op tot aan je eindstage.

Als Pabo-student loop je over het algemeen stage op een basisschool. Je doet stages bij ‘het jonge kind’ (groep 1 t/m 4) en ‘het oudere kind’ (groep 5 t/m 8), zodat je met alle leeftijdsgroepen ervaring kunt opdoen tijdens je opleiding en daarna een keuze kunt maken welke leeftijd het beste bij jou past.

Naar het buitenland tijdens je studie? Dat kan!

Het is leerzaam en leuk om kennis te maken met andere onderwijssystemen. Een andere cultuur ervaren en een andere taal spreken: dat staat goed op je cv!
In het derde jaar van je studie kun je een stageplek zoeken in het buitenland. De Pabo heeft contacten met Zweden, Noorwegen, Denemarken, België, Oostenrijk, Curaçao en Ierland. Of kies ervoor om te studeren aan onze Grand Tour campus locatie in bijvoorbeeld Zuid-Afrika.

Persoonlijke leerroute en begeleiding

Geen student is gelijk. Daarom geven we jou de mogelijkheid om de regie over jouw opleiding voor een deel zelf te bepalen. We werken met leergebieden van een half jaar (semester). Binnen een leergebied kan je zelf richting geven aan je ontwikkeling. Wat je gaat leren, ligt vast in leeruitkomsten. In je leer-en ontwikkeltraject word je begeleid door docenten en een coach: dit noemen wij een PPI-begeleider.

Het onderwijsconcept van de opleiding Pabo

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!