Over het Maritiem Instituut Willem Barentsz

Door grenzen te verleggen bereik je meer. Daarom daagt het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) studenten, medewerkers en partners uit hun talenten te ontdekken en te versterken. Iedere dag opnieuw. Dat doen we door vernieuwende methoden en manieren te vinden om de maritieme sector, onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden. En door te werken met praktijkopdrachten die aansluiten bij wat het werkveld vraagt. Op een prachtige locatie, waar al meer dan 140 jaar maritiem onderwijs wordt gegeven!

Studeren aan het MIWB

Als student aan het MIWB volg jij je opleiding in een moderne leeromgeving waar een persoonlijke aanpak geldt. Natuurlijk word je opgeleid in het vakgebied van jouw keuze, maar er is meer! We leren je om jouw ambities waar te maken, om goed om je heen te kijken en grenzeloos te denken. Studeren op Terschelling geeft je een bijzonder eilandgevoel. Alle faciliteiten zijn op het eiland aanwezig en ook in jouw vrije tijd hoef je je niet te vervelen. Op Terschelling kun je kitesurfen, zeilen en sloeproeien. Er zijn prachtige stranden en Terschelling kent een actief verenigingsleven.

Lees meer

Uitstekende faciliteiten

Het MIWB - in de volksmond: de zeevaartschool - is sinds de oprichting in 1875 uitgegroeid tot het best uitgeruste nautisch-technische instituut van Nederland. Hier kun je kiezen uit de hbo-opleidingen Maritiem Officier, Ocean Technology en Maritieme Techniek. (deze opleiding kun je zowel als tweejarige associate degree als vierjarige bachelor volgen). Ook biedt het MIWB de Master Maritime Innovations aan. De opleidingen Maritiem Officier, Ocean Technology en Marine Innovations worden op Terschelling gegeven. De opleiding Maritieme Techniek wordt aangeboden in Leeuwarden. Daarnaast kun je als professional verschillende cursussen op maritiem gebied volgen. Het instituut beschikt over een hypermodern simulatorcentrum en andere high tech-faciliteiten.

Om jou nu én in de toekomst de beste leeromgeving te bieden, is het schoolgebouw op Terschelling in 2019 volledig vernieuwd. Ook is er in 2017 een gloednieuwe studentencampus gebouwd op loopafstand van onze school.

Onderzoek

Onderzoek is een belangrijke pijler binnen het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB). Onderzoek draagt bij aan de toekomst van de maritieme sector en verbindt studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld. Samen komen we met innovatieve oplossingen en verleggen we de grenzen van het vakgebied en ons onderwijs. Het MIWB heeft twee lectoraten die deelnemen aan verschillende onderzoeksprojecten.

Lees meer

Kwaliteitsgarantie

Het MIWB is gecertificeerd door diverse professionele en gouvernementele autoriteiten, zowel nationaal als internationaal. Wie bij het Maritiem Instituut studeert of diensten afneemt, kan dus zeker zijn van een hoog kwaliteitsniveau. Certificering vindt plaats door:

  • het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de voltijdse bacheloropleidingen;
  • het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor alle na- en bijscholingscursussen die onder The International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW) vallen;
  • het Britse Nautical Institute voor de Dynamic Position-programma's en apparatuur;
  • het Noorse Det Norske Veritas voor de simulatoren, het simulatorcentrum, het gehele instituut en diverse cursussen.