Jim Verschoor

Afbeelding
ervaringsverhaal-jim-verschoor.jpg
“Tijdens de les kijk je uit op het water”
Jim Verschoor
student Maritiem Officier

Jim Verschoor studeert voor maritiem officier aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB). Hij woont op de studentencampus op Terschelling.

“Al van jongs af aan wilde ik de zeevaart in. Mijn opa heeft ook altijd gevaren en we woonden aan het water, dus het zat al in de familie. Mijn hele jeugd zag ik foto’s en filmpjes voorbijkomen vanuit mijn opa’s werk. Ik bezocht daarom de open dag van het MIWB en dat beviel meteen goed. Mijn ultieme droom is om kapitein te worden op een cruiseschip. Daarin komen twee aspecten samen die mij trekken: de zeevaart en met mensen werken. Voor mijn stage in het derde jaar probeer ik dan ook een plek te vinden in de cruisevaart.”

Campus op Terschelling

“Ik heb fulltime les op Terschelling en woon daar doordeweeks met andere studenten op de campus, vlak bij de school. Je hebt een eigen kamer en per verdieping een gezamenlijke woonruimte. Koken hoef je niet zelf te doen: er staat een heel team klaar om het ontbijt, de lunch en het avondeten te verzorgen. We eten gezamenlijk in het Nautisch Kwartier op school. De sfeer op de campus is heel hecht, het voelt als een kleine gemeenschap. Je begint je opleiding met een ontgroeningsweek, waar je bezig bent met sporten en samenwerken en elkaar goed leert kennen. Vanuit de studentenvereniging zijn er veel sportgroepjes, zoals een eigen voetbalteam, een roeiteam en er zijn ook een aantal studenten die kitesurfen. Ik geef zelf vechtsportlessen. Elke week hebben we een baravond in onze eigen bar, en daarna gaan we met z’n allen uit in het dorp.”

Het water op

“Bij maritieme opleidingen ben je veel met techniek bezig. Als dat je trekt, leer je al snel allemaal dingen die je leuk vindt. Zelf vind ik simulatorvaren het leukst. Op het MIWB hebben we een eigen simulatorcentrum. Je oefent hier verschillende situaties op de brug- en machinekamersimulator. Bijvoorbeeld het schip veilig een haven binnenloodsen of wat je moet doen als een ander schip niet reageert op de radiocommunicatie. Natuurlijk ga je ook echt het water op tijdens praktijkdagen. Dit is op ons eigen opleidingsschip, maar ook op een schip van de Koninklijke Marine. Dan varen we een dag op de Waddenzee of Noordzee, waarbij je het werk op de brug, in de machinekamer en op het dek afwisselt. Dat zijn leuke dagen, omdat je dan van elk vakgebied de theorie toepast die je hebt geleerd.”

Hoog niveau

“Het MIWB is een van de beste zeevaartscholen wereldwijd. De locatie is uniek: de school zit echt aan zee en tijdens de les kijk je uit op het water. En onze docenten hebben een hoog niveau. Het zijn allemaal mensen die zelf ook hebben gevaren, bijvoorbeeld in de machinekamer of als kapitein. Je merkt dat de meeste studenten ontzag en respect voor ze hebben. Zij hebben al gedaan wat wij willen doen! Dit is ook de enige zeevaartschool in Nederland waar we in uniform lopen. Het geeft de uitstraling dat we allemaal gelijk zijn. We werken ook met schouder-epauletten: als je de propedeuse hebt gehaald, krijg je je eerste ‘gouden’ streepje. Vooral na het eerste jaar is dat een mooie mijlpaal.”