Jan Douwe de Jong

Afbeelding
ervaringsverhaal-jan-douwe-de-jong.jpg
“Met de master doe ik meer kennis op, terwijl ik ook op zee kan blijven werken.”
Jan Douwe de Jong
Student Maritime Innovations

Wat is de toegevoegde waarde van een master Maritime Innovations? We vroegen het masterstudent Jan Douwe de Jong, tweede stuurman bij Jumbo Shipping.

“Van jongs af aan heb ik iets met scheepvaart. Vroeger voer ik met mijn opa en oma op een Wadder, een platbodem van 8 meter, en daar is het echt begonnen. Een tijdje later vroeg mijn opa wat ik wilde worden. Dat wist ik meteen; iets met varen! Toen ben ik in groep acht al eens naar de Open Dag van de zeevaartschool op Terschelling gegaan en het enthousiasme dat ik toen kreeg is nooit meer weggegaan. Na mijn bachelor als Maritiem Officier zocht ik nog meer verdieping. Ik heb daarbij overwogen om naar Delft te gaan, maar de drang om naar zee te gaan was stukken groter. De keuze was dus snel gemaakt. Met deze master kan ik deze verdiepingsslag maken door meer kennis op te doen over bijvoorbeeld onderzoek, management en nautische specialismen terwijl ik ook nog de zee op kan.”

Interesse in de master

“Samen met mijn collega en goede vriend Bob Heikoop ben ik vorig jaar naar de voorlichting van de master Marine Shipping Innovations gegaan. Daar zijn we heel nuchter ingestapt omdat we wel het besef hadden dat, als we dit zouden willen, we daar wel de tijd voor moesten nemen. De markt verandert sneller dan ooit. De winstmarges in de scheepvaart worden kleiner. Het is steeds belangrijker dat je als maritieme organisatie streeft naar innovatieve en efficiënte oplossingen en daarbij vooruitloopt op trends en ontwikkelingen. De master kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Je leert niet alleen om kritisch te kijken en vragen te stellen maar je bent ook gericht bezig met innoveren. Is dat wat je op kantoor bedenkt bijvoorbeeld ook echt toepasbaar? Dit was een belangrijke drijfveer om de master te gaan doen. Ik wist op voorhand dat het hard werken zou worden. Wanneer je op zee zit, leef je op je werk. Ik ben overtuigd, gestart met de master en het is zeker goed te doen.”

“De winstmarges in de scheepvaart worden kleiner. Om als bedrijf voorop te blijven lopen, moet je aandacht hebben voor innovatie en daar zet deze master ontzettend op in.”

Het doel

Voor mij is het een ideaalbeeld om in de toekomst de kloof tussen praktijk en theorie te kunnen overbruggen. Om daar een rol in te kunnen spelen, wil ik graag ook een beetje de kennis van op zee naar kantoor brengen zodat we weer verder kunnen innoveren. De docenten van de master zijn echte vaklui. Je duikt nu in onderwerpen met mensen die ontzettend veel vakkennis hebben en dat motiveert enorm. We krijgen bijvoorbeeld wetgeving van lector Maritime Law Welmoed van der Velde, die onder andere als wetgevingsjurist en raadsadviseur bij het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft gewerkt. Als je dan zelf met vraagstukken op het gebied van wet- en regelgeving zit, heb je specialistische kennis die je kunt gebruiken.”

Werk & Studie combineren

“De studiebelasting die voor deze opleiding staat, is 20 uur per week. Ik vond het handig dit aantal uren in mijn achterhoofd te houden toen ik besloot voor deze master te gaan. Het combineren van werk en studie kan namelijk lastig zijn als je regelmatig op zee zit. Die 20 uur is naar mijn idee ook reëel. Het grote voordeel is dat ik wat ik tijdens de colleges leer gelijk toe kan passen in het werk. Het is hard werken maar ik krijg ontzettend veel voldoening van alles wat ik leer.”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Marine Shipping Innovations of neem contact op met Kim Zuidema via kim.zuidema@nhlstenden.com.