Bob Heikoop

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Mijn werkgever ziet de voordelen van deze master en geeft alle support.”
Bob Heikoop
Student Maritime Innovations

Wat vinden maritiem professionals van de Master Maritime Innovations? Is het te combineren met een druk vaar/werkschema en wat betekent die voor je professionele groei? We vroegen het de masterstudent Bob Heikoop, stuurman bij Jumbo Shipping.

“Bij mijn afstuderen als Maritiem Officier aan het MIWB had ik al eens een gesprek met de adjunct directeur en het hoofd van de opleiding. Daar maakte ik voor het eerst kennis met de master en was mijn interesse gewekt. In 2018 ben ik begonnen met mijn master.”

Kennismaking

“Toen ik een paar jaar als stuurman aan het werk was, besloot ik met mijn collega en goede vriend Jan Douwe de Jong naar de voorlichting van de master Marine Innovations te gaan. We wilden graag meer theoretische achtergrond voor ons werk. We waren benieuwd of deze master daaraan kon voldoen en wat we hier konden leren. Tijdens de voorlichtingsdag zagen we niet alleen heel veel modules die ons aanspraken maar maakten we ook kennis met een aantal docenten. Voor het vak stabiliteit hebben we bijvoorbeeld een docent die het stabiliteitsprogramma heeft ontwikkeld dat we ook in onze schepen gebruiken. Hoe interessant is dat? Ik werd geïnspireerd door de maritieme expertise van de docenten. Met de keuze voor deze master geef je met je eigen ontwikkeling een boost aan de toekomst van het maritieme vak!”

Voordelen voor de maritieme werkgever

“Van de voorlichting werden collega Jan Douwe de Jong en ik zo enthousiast dat we bij onze huidige werkgever een gesprek met HR hebben aangevraagd. We hebben een presentatie gemaakt met wat volgens ons de voordelen van de master zijn. Zo leren we tijdens de master veel op het gebied van e-Navigation, wetgeving en assetmanagement. Jumbo zag hier ook direct de voordelen voor de organisatie van in en gaf vervolgens alle support. We hebben een aangepast vaarschema zodat we de masterstudie ook met het werk kunnen combineren.”

We leren tijdens de master veel op het gebied van E-navigation, wetgeving en assetmanagement. Mijn werkgever ziet hier ook direct de voordelen van in en geeft mij daarom alle support.

Intensiteit

“Vanuit de master werd aangegeven dat de studiebelasting neerkomt op zo’n 20 uur per week. Die haal ik ook echt wel. Wanneer ik de opleiding in twee jaar wil halen, moet ik echt vol aan de bak. De planning van het vaarschema is er gelukkig bij betrokken. Wat ik bij de master leer kan ik direct in de praktijk toepassen. Het bestuderen van de theorie doe ik in de weken dat we verlof hebben. Dat is op zee toch lastiger omdat je daar nu eenmaal vrijwel altijd aan het werk bent. Jan Douwe en ik hebben met onze werkgever af kunnen spreken dat we tijdens de contactweken die er vanuit de studie zijn, thuis kunnen zijn. Binnenkort gaan we een periode op kantoor werken; een aantal dagen voor Jumbo en een aantal dagen voor de opleiding.”

Toekomstperspectief

“Het is binnen de scheepvaart ontzettend belangrijk om te blijven innoveren en mijn werkgever Jumbo zet daar gelukkig goed op in. Wel denk ik dat er nog veel meer binnen de wereld van de zware ladingscheepvaart te veranderen is. De plannen die je nu hebt, sterven daarin soms een stille dood. Over het algemeen gezien leer je bij de master de problemen en eventuele oplossingen op een andere manier te benaderen, waardoor ze objectiever en onderbouwd opgelost en beargumenteerd kunnen worden. Het niveau is hoog en veel van wat we leren is nu al toe te passen. Je gaat dieper in op de feiten en ik heb nu al veel meer nieuwe kennis opgedaan dan ik ooit had verwacht!”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Marine Innovations of neem contact op met Kim Zuidema via kim.zuidema@nhlstenden.com.