Over Thorbecke Academie

De Thorbecke Academie - onderdeel van NHL Stenden Hogeschool - is hét instituut voor opleidingen op het gebied van veiligheid, recht en overheidsmanagement. De academie was hiermee ruim 30 jaar geleden de allereerste. De Thorbecke Academie staat in bestuurlijke kringen hoog aangeschreven. Oud-studenten werken nu onder meer als beleidsmanager, veiligheidscoördinator en politicus. Aan de Thorbecke Academie kun je Bestuurskunde-Overheidsmanagement, European Studies, Integrale Veiligheidskunde en HBO-Rechten studeren.

Afbeelding
ba-bestuurskunde-overheidsmanagement-vt-lwd.jpg

Studeren bij Thorbecke Academie

Ben jij geïnteresseerd in studeren bij Thorbecke Academie? Lees alles over het onderwijssysteem en de faciliteiten van de Thorbecke Academie.

Johan_Heinrich_Neuman_-_Johan_Rudolf_Thorbecke

Wie was Thorbecke?

Johan Rudolph Thorbecke (1798 – 1872) was een Nederlandse politicus. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie door het invoeren van de nieuwe grondwet.

Thorbecke vond dat de maatschappij volledig de ruimte moest krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. Daarvoor was een goed functionerende, open rechtsstaat nodig: een helder bestuur met duidelijke verantwoordelijkheden en een politiek podium waarop de algemene zaak in vrijheid en redelijkheid behandeld kon worden en waarin staat en maatschappij samenwerkten. De belangrijkste taak van de politiek was volgens Thorbecke het scheppen van de wettelijke kaders voor die vrije ontwikkeling.

En juist dit beogen wij als Thorbecke Academie ook; het scheppen van kaders waarbinnen de maatschappij zich vrij kan ontwikkelen. Die burgers, overheden en bedrijven houvast bieden en richting geven. Op het snijvlak van Recht, Bestuur en Veiligheid bedenken we vooruitstrevende oplossingen die bijdragen aan de solide en evenwichtige maatschappij van morgen.

Hoe wij werken binnen de Thorbecke Academie

Door grenzen te verleggen bereik je meer. Daarom daagt de Thorbecke Academie studenten en medewerkers uit hun talenten te ontdekken en te versterken. Iedere dag opnieuw. Dat doen we door vernieuwende methoden en manieren te vinden om de sector, onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden. En door te werken met praktijkopdrachten die aansluiten bij wat het werkveld vraagt. Want de steeds sneller veranderende wereld vraagt om ondernemende en vindingrijke professionals, die hun kennis omzetten in innovatieve oplossingen. En die met een doordachte visie verder kijken dan hun eigen vakgebied en durven te doen.

Lectoraten

Aan de Thorbecke Academie is één lectoraat verbonden: Cybersafety. Dit lectoraat doet onderzoek naar de vraag hoe veiligheidsproblemen in de digitale omgeving effectief kunnen worden aangepakt.

Het lectoraat doet, samen met studenten, docenten en bedrijven, onderzoek in drie onderzoekslijnen:

  • Digitale weerbaarheid van mens en organisatie
  • Politie, partners en digitalisering
  • Bestuurlijke handhaving en digitalisering

Meer informatie over ons lectoraat en de andere lectoraten van de hogeschool, vind je op de website van NHL Stenden

Lees meer over het lectoraat Cybersafety

Bekende alumni van de Thorbecke Academie

Afbeelding
attje-kuike

"Wie van de Thorbecke komt, is maatschappelijk betrokken en wil iets voor het publieke belang betekenen."

Attje Kuiken, fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer Alumna Bestuurskunde-Overheidsmanagement
Afbeelding
Arno-Brok

"Ik dank veel praktische vaardigheden aan mijn tijd bij de Thorbecke. En ik maakte er vrienden voor het leven, een prachtige tijd."

Arno Brok, commisaris van de Koning Provincie Fryslân. Alumnus Bestuurskunde-Overheidsmanagement

Het Huis van Thorbecke magazine

Ieder jaar verschijnt ons magazine “Het Huis van Thorbecke”, boordevol interessante artikelen en interviews op het gebied van Recht, Bestuur en Veiligheid. Onze docenten, studenten, onderzoekers, alumni en het werkveld komen aan het woord over diverse onderwerpen; de laatste trends en ontwikkelingen in het vakgebied, lopende onderzoeksprojecten binnen de academie, ervaringen binnen de opleidingen en opiniestukken over maatschappelijke kwesties. Een waardevol magazine voor iedere professional in het domein! Download de laatste editie hieronder!

Afbeelding
cover

Het Huis van Thorbecke

 Editie nr. 3 2024