
Maritime Law
Hoe maken we duurzaam gebruik van de zee? Hoe beschermen we schepen en de zeebodem tegen aanvallen? Hoe kunnen we schepen zo efficiënt mogelijk laten varen nu er een tekort aan zeevarenden is? Dat zijn vragen waar het lectoraat maritime law zich mee bezig houdt.
Er komen steeds strengere regels over de uitstoot van schepen. Rederijen kiezen daarom voor andere brandstoffen zoals methanol of waterstof. Het lectoraat onderzoekt samen met bedrijven en studenten hoe de bestaande regelgeving moet worden aangepast zodat hier op een veilige manier gebruik van kan worden gemaakt.
De snel veranderende geopolitieke situatie is ook merkbaar op zee. Het beschermen van datakabels en pijpleidingen op de zeebodem en het beveiligen van schepen tegen fysieke en cyber aanvallen roepen juridische vragen op over de rechten en plichten van landen.
Digitalisering kan een belangrijk bijdrage leveren aan efficiënte, schone en veilige schepen. Tegelijkertijd is daarbij aandacht nodig voor cyberveiligheid en de juridische en ethische aspecten van het gebruik van data en AI. Het lectoraat maritime law ontwerpt juridische kaders voor het gebruik van AI in de maritieme sector. Het lectoraat werkt hierbij samen met maritieme bedrijven en software ontwikkelaars.
Het lectoraat Maritime Law is een cross-over lectoraat van het MIWB en de Thorbecke Academie. Door multidisciplinair te werken, leren onderzoekers en studenten van elkaar en vinden ze oplossingen die werken in de praktijk.
Onderzoeksopdracht
De missie van de maritieme onderzoeksgroep is:
‘Streven naar duurzame, veilige en beveiligde schepen en zeeën door innovatie.’
Om deze missie te vervullen, richt de onderzoeksgroep zich op drie onderzoeksthema’s, waarbij digitalisering de thema's duurzaamheid, veiligheid en beveiliging ondersteunt:

De onderzoeksgroep werkt nauw samen met andere kennisinstituten zoals HR, TU Delft, MARIN, RUG en NLDA en met de maritieme industrie via veel van hun onderzoeksprojecten, de Professional doctorate-pilot, het maritiem lectorenplatform en het Maritiem Masterplan.
Impact
De focus van de maritieme onderzoeksgroep ligt op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en veiligheid. De onderzoeksgroep creëert impact door haar onderzoeksprojecten waarin grote consortia van internationale (maritieme) partners samenwerken. Impact van het onderzoek van de onderzoeksgroep op het onderwijs vindt plaats via de ontwikkeling van minors, deelname van bachelorstudenten aan onderzoeksprojecten, integratie van onderzoeksprojecten in masteropdrachten, ontwikkeling van curricula, deelname aan beoordelingscommissies en de ontwikkeling en uitvoering van het maritiem professional doctorate.
Onderzoekslijnen
Het lectoraat Maritime Law staat onder leiding van lector Welmoed van der Velde en is geïntegreerd in de onderzoeksgroep Maritiem, die zich richt op meerdere onderzoekslijnen:
Het lectoraat doet praktijkgericht onderzoek naar regelgeving voor schonere schepen en duurzaam gebruik van de zee. In het project Methanorms onderzoekt het lectoraat hoe de regelgeving moet worden aangepast zodat schepen op een veilige manier op methanol kunnen varen. Het lectoraat onderzoek in het project Remarco hoe de regelgeving moet worden aangepast zodat mens en milieu worden beschermd tegen lekkende munitie op de zeebodem.
Digitalisering helpt de maritieme sector om veiliger, efficiënter en schoner te worden en de uitdagingen als gevolg van een tekort aan zeevarenden het hoofd te bieden. Het delen van data en het toepassen van AI roepen echter juridische en ethische vragen op. Het lectoraat creëert samen met praktijkpartners de juridische en ethische kaders om op een verantwoorde manier digitalisering in te zetten ten gunste van schone en veilige schepen in het project Maritime AI InnovationLab.
Geopolitieke spanningen vragen om versterkte bescherming van schepen en kritieke infrastructuur op de zeebodem. Het gaat hierbij zowel om fysieke veiligheid als cyberveiligheid. Het lectoraat onderzoekt de rechten en plichten van staten en private organisaties in dit verband.
Innovatief onderwijs
Het lectoraat levert op verschillende manieren een actieve bijdrage aan het onderwijs. Het lectoraat voert alle onderzoeksprojecten met studenten uit. Daarbij brengt het lectoraat studenten van verschillende opleidingen bij elkaar zodat zij met en van elkaar leren. Het lectoraat ontwikkelt een nieuwe minor en summerschool op het gebied van duurzaam gebruik van de zee en zoekt hierbij de samenwerking met andere hogescholen en partners uit de praktijk. De leden van het lectoraat delen nieuw verworven kennis uit onderzoek en onderzoeksvaardigheden door hierover les te geven aan studenten van verschillende opleidingen.
Professional Doctorate
Sinds 2023 biedt NHL Stenden een nieuwe beroepsopleiding waarbij kandidaten worden opgeleid tot onderzoekende professional, het Professional Doctorate. Hiermee start het hbo een nieuw leertraject, kandidaten worden opgeleid tot hooggekwalificeerde professionals. Voor het werkveld is de PD van meerwaarde doordat het voorziet in de behoefte aan beroepsgerichte professionals die veel kennis en kunde met zich meebrengen, voornamelijk op het vlak van praktijkgerichte en wetenschappelijk onderbouwde innovatieve oplossingen. Deze pilot is opgestart door de Vereniging Hogescholen in samenwerking met Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en regieorgaan SIA.
Contact
NHL Stenden Hogeschool
Maritiem Instituut Willem Barentsz
Welmoed.van.der.velde@nhlstenden.com | 06 26 84 50 49
Esmee.klarenbeek@nhlstenden.com | 06 22 36 41 71
Team
Lectorale rede mr. dr. Welmoed van der Velde