Ik ben opgeleid als hydrograaf (BSc), elektronicus (BEe) en geo-informatie specialist (MSc). Na een aantal jaren als hydrograaf en software engineer te hebben gewerkt, ben ik in de standaardisatie en het management van waterinformatie belandt. Sinds 2016 geef ik in deeltijd les aan het MIWB. Daarnaast ben ik sinds 2005 zelfstandig adviseur op het gebied van hydrografie en geo-informatie. Vanuit die rol heb ik onder andere meegewerkt aan de realisatie van Maasvlakte 2 voor het Havenbedrijf Rotterdam.
Contactgegevens
Neem voor meer informatie contact op via huibert-jan.lekkerkerk1@nhlstenden.com.
Wat zijn jouw onderzoeksinteresses/specialismes?
Gedurende de jaren ben ik gespecialiseerd geraakt in hydrografie in de breedste zin met daarbinnen de focus op het opstellen en verifiëren van contracteisen door middel van metingen. Daarnaast heb ik een continue interesse in de geschiedenis van de hydrografie. Vanuit mijn vorige werkgevers heb ik daarnaast een algemene interesse voor informatie en standaardisatie overgehouden.
Wat is jouw rol bij NHL Stenden, wat zijn je doelen en opdrachten?
Naast Sr. Docent en coördinator van de vakgroep Ocean Technology is mijn doel PD onderzoek te doen naar de specificatie en verificatie van kustwaterbouwprojecten door middel van hydrografische metingen. Daarnaast heb ik tussen 2018 en 2023 meegewerkt aan het North Sea Wrecks Interreg onderzoeksproject naar wrakken met gevaarlijke resten zoals munitie.
Vervul je nevenfuncties in relatie tot jouw vakgebied en zo ja, welke?
Naast mijn deeltijd aanstelling bij het MIWB heb ik een eigen bedrijf (piLot Survey Services) in het vakgebied. Van daaruit ben ik, naast het geven van adviezen aan diverse opdrachtgevers sinds 2002 verantwoordelijk voor het curriculum van een internationale hydrografie opleiding (Skilltrade) en ben ik technisch redacteur van een tweetal tijdschriften (Hydro- en GIM-International). Ik ben auteur en redacteur van diverse artikelen en een viertal boeken op het vakgebied. Daarnaast ben ik voorzitter van het assessment panel van het Hydrographic Professional Assessment Scheme van de International Federation of Hydrographic Societies en voorzitter van de Hydrographic Society Benelux.
Wat doe je graag in je vrije tijd?
Naast fotograferen en klussen ben ik een verwoed verzamelaar van boeken en instrumenten op het gebied van de geodesie en hydrografie. Bij instrumenten kan gedacht worden aan geodetische sextanten maar ook landmeetapparatuur en plaatsbepalingssystemen. Ik heb een behoorlijk omvangrijke collectie daarin opgebouwd die ook via het internet als digitaal museum raadpleegbaar is.