Design Based Education

Ga jij studeren aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB)? Dan kies je voor een uitdagend nieuw onderwijsconcept: Design Based Education (DBE). In september 2018 is onze eerste opleiding gestart met DBE, maar uiteindelijk gaan alle MIWB-opleidingen werken met dit nieuwe onderwijsconcept. Bij DBE leer je door te doen. Samen met medestudenten én bedrijven uit het werkveld werk je in de praktijk aan actuele vraagstukken. In Nederland, maar ook in het buitenland als je dat wilt.

Welke opleidingen starten met DBE?

In september 2018 is de opleiding Ocean Technology gestart met DBE. In september 2019 start ook de opleiding Maritiem Officier met het nieuwe onderwijsconcept. Maritieme Techniek en de Master Marine Shipping Innovations starten in september 2020 met DBE. 

Leren door te doen

Je onderzoekt een praktijkvraag en komt met vernieuwende ideeën. Om zeker te weten dat jouw idee werkt, test je jouw plan in de praktijk. Je leert dus door te proberen en te doen. Aan de hand van feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten scherp je jouw idee steeds verder aan tot het dé oplossing biedt voor een vraagstuk.

Persoonlijke leerroute

Geen student is gelijk. Daarom geven we jou de mogelijkheid om een deel van je opleiding zelf in te vullen. Door bijvoorbeeld zelf te kiezen uit opdrachten, minors en stageplekken ontdek je waar jouw talenten en ambities liggen. Daarbij krijg je begeleiding van je coach.

Over je grenzen kijken

Wil jij aan de slag bij een baggerbedrijf in Panama? Altijd al stage willen lopen in Oman? Of benieuwd hoe het is om te studeren in Dubai? Het kan allemaal op het MIWB. Wij bieden je de kans om jouw grenzen te verleggen tijdens buitenlandse stages en projecten. Maar ook in Nederland werk je samen met internationale studenten en bedrijven. Bij het MIWB gaat er een wereld voor je open!

Dit is DBE

Ons onderwijsconcept Design Based Education (DBE) rust op de volgende vier pijlers:

1. Design Thinking

Jij gaat aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie.

2. Internationaal & intercultureel

Jij wordt opgeleid tot wereldwijze burger en voelt je thuis in een internationale context.

3. Multidisciplinair

Jij gaat aan de slag met co-creatie in ateliers en werkt samen met docenten, het werkveld en onderzoekers. Je werkt opleidingsoverstijgend.

4. Duurzaam

Je ontwikkelt leervaardigheden en je eigen professionele identiteit, waarmee je betekenisvolle oplossingen aandraagt voor de samenleving.