Luca van der Eijk

Afbeelding
ervaringsverhaal-luca-van-der-eijk.jpg
“Ocean Technology is gelukkig geen studie waarbij je alleen in de schoolbanken zit”
Luca van der Eijk
Luca van der Eijk, student Ocean Technology

Luca van der Eijk (20) was 18 toen ze uit huis ging en begon met haar studie Ocean Technology op Terschelling. Ze voelde zich hier meteen als een vis in het water.

Meer dan verwacht

“De opleiding Ocean Technology is veel meer dan ik verwacht had. Naast de ‘standaard’ verplichte vakken zoals wiskunde en Engels, krijg je ook les in bijvoorbeeld geodesie en hydrographic skills. Geodesie betekent dat je leert rekenen met hoeken en met hydrographic skills leer je hoe je de meetapparatuur moet bedienen. Dit is een goede ondersteuning op de praktijk. Je krijgt ook het vak bankwerken. Hier leer je om snel reparaties aan boord te doen zodat een boot niet te lang stil ligt als er iets mis is. Programmeren gebruiken we om systemen in de boot af te stellen. Alles wat ik leer binnen de opleiding om hydrograaf te worden, is dus ook gelijk in de praktijk van belang.”

Varen met Rijkswaterstaat

“Ik ben een echte doener, dus vind het heel fijn dat de studie een fijne afwisseling heeft tussen theoretische vakken en praktijkprojecten. Zo ben ik een week wezen varen met Rijkswaterstaat. We kregen eerst een rondleiding aan boord en mochten daarna met de apparatuur werken. Zo heb ik onder andere slib gemeten en gekeken naar de diepte in de Rotterdamse vaargeul. Dit deden we met behulp van een ‘multibeam’. Dit apparaat zend onder water pulsen uit en meet zo hoe diep het overal is. Tijdens deze meting mocht ik zelfs even het schip van 80 meter besturen. Dit vond ik een super tof moment en ik kan niet wachten tot ik dit op stage ook mag doen. Zo zijn er nog veel meer praktijkprojecten waar je de zee op gaat en opdrachten uitvoert. Ocean Technology is gelukkig geen studie waarbij je alleen in de schoolbanken zit.”

Op een eiland wonen

“Samen met alle andere eerste- en tweedejaars MIWB studenten woon ik op de campus op Terschelling, vlakbij school. Ik heb hier een eigen kamer. Ik vond het niet echt spannend om deze stap te zetten, want iedereen is vanaf het begin af aan super aardig. Je wordt direct opgenomen in de groep. Omdat je huisgenoten bent wil je er iets leuks van maken met z’n allen. Ik vind het heerlijk om op een eiland te wonen. In het begin moest ik wel wennen aan de rust. Ik kom zelf uit Zuid-Holland en daar heb je altijd drukte om je heen. Hier is het veel stiller. Maar ik vermaak me heel goed. Ik heb een bijbaantje in het weekend dus ben lekker bezig. Door mijn bijbaan en de lange reistijd ga ik niet heel vaak naar huis toe, ongeveer één keer per maand. Maar ik Facetime veel met m’n familie. Het is mega belangrijk om geen heimwee te hebben, want je bent later in dit vak ook vaak lang van huis.”

Na mijn studie wil ik graag de hele wereld over dus ik hoop tijdens mijn stage in het buitenland veel ervaring op te doen. Ik ben benieuwd naar het echte werk!”

Op stage

“Binnenkort ga ik 100 dagen stage lopen bij Van Oord in Rotterdam, een internationaal baggerbedrijf. Ik weet nog niet precies wat mijn stagewerkzaamheden zijn, maar ik hoop dat ik naar het buitenland mag en mag meelopen met een ervaren surveyor. Na mijn studie wil ik graag de hele wereld over, dus ik hoop veel ervaring op te doen. Ik ben erg benieuwd naar het echte werk en ik sta open om alles te leren wat op mijn pad komt. Ik wil nooit stilstaan.”