MIWB wint internationale award: "Het expertisecentrum voor maritieme training en simulatie"

Afbeelding
CAREER4SEA EUROPORT Educational Award

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) heeft de CAREER4SEA EUROPORT Educational Award gewonnen. Deze award wordt toegekend aan een organisatie die maritiem onderwijs heeft bevorderd in welk aspect dan ook en optreedt als een leider in de sector bij de ontwikkeling van jongere generaties in de scheepvaart.

Stephan Procee, docent bij het MIWB en voormalig nautisch officier nam de award in ontvangst namens het MIWB. "Het is echt een eer om de Education Award te mogen ontvangen en voor onze academie is het de internationale erkenning van onze inspanning om jonge mensen op te leiden tot een zeevarend beroep."

En het opleiding tot een zeevarend beroep blijkt hard nodig zegt Procee. "Ondanks de steeds grotere schepen en de reductie van de bemanning tot het absolute minimum, neemt het aantal benodigde zeevarenden niet af, integendeel, er worden ernstige tekorten verwacht. ICS en BIMCO meldden onlangs een huidig tekort van ongeveer 26 duizend STCW-gecertificeerde officieren, een aantal dat naar verwachting in het komende decennium zal verdrievoudigen."

"Maar nog belangrijker is het om jonge professionals voor te bereiden op hun toekomstige werk op zee en in de maritieme sector door hen vaardigheden te leren die verder gaan dan die standaard. Want de op handen zijnde energietransitie in de scheepvaart vereist bijvoorbeeld meer dan alleen het veranderen van brandstof om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen."

Nieuwe scheepvaartwereld

Het is te voorzien dat het zeevervoer opnieuw moet worden ontworpen, volgens Procee. "Om onze studenten voor te bereiden op die nieuwe scheepvaartwereld, introduceren we hen momenteel met zelflerende, onderzoekende vaardigheden door deelname aan onderzoeksprojecten en zo laten we hen zien dat ze hun eigen toekomst kunnen vormgeven in plaats van zich eraan aan te passen."

Stephan Procee vervolgt: "Deze prijs kwam als een verrassing en des te leuker is het natuurlijk voor al mijn collega’s van het MIWB om zo’n mooie steunbetuiging te krijgen." De jury van de CAREER4SEA EUROPORT Educational Award noemt het MIWB 'het expertisecentrum voor maritieme training en simulatie in Nederland en daarbuiten'.