Gerard Dotinga

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“De studie heeft mij een betere scheepsontwerper gemaakt.”
Gerard Dotinga
Alumnus Ad Maritieme Techniek

Wat levert de tweejarige hbo associate degree (Ad) Maritieme Techniek duaal op als je daarvoor een mbo-opleiding Maritieme Techniek hebt gedaan? Gerard Dotinga, technisch scheepsbouwer bij maritiem ingenieursbureau C-Job, vertelt wat deze studie bij NHL Stenden heeft toegevoegd aan zijn maritieme carrière.

“Ik heb altijd al een passie gehad voor boten. Voor ik de Ad Maritieme Techniek ging doen, had ik de mbo-opleiding Maritieme Techniek met succes afgerond. Ik zeg altijd dat ik daarmee een soort ‘automonteur’ voor boten werd. Ik wist hoe een schip in elkaar zat en als er iets stuk ging wist ik hoe het gemaakt moest worden. Maar ik wilde graag méér. Niet alleen weten hoe je iets bouwt of repareert, maar ook aan het roer staan van het ontwerpproces dat hieraan vooraf gaat. Dus niet alleen nadenken over hóe iets in elkaar zit maar ook waarom.”

Geen langdurige studie

“Toen ben ik om mij heen gaan kijken en kwam ik de vierjarige hbo-opleiding Maritieme Techniek van NHL Stenden tegen. Maar nog vier jaar studeren terwijl ik er net vier jaar op had zitten, dat trok mij niet. Ik wilde graag meer leren, maar ook snel aan de slag kunnen. Ik dacht; dit wordt helemaal niets. Tot ik op de open dag van NHL Stenden hoorde dat er ook een tweejarige hbo-opleiding Maritieme Techniek was. Toen dacht ik; dit wordt het! Naast de kennis die ik opdeed op het mbo van de bouw en de techniek weet ik nu veel meer over het ontwerpproces, de theorie en de toepassing hiervan in de praktijk. Daar heb ik nog altijd veel aan. Ik zou de keuze voor deze opleiding zo weer maken. Dat de studie als duale variant wordt aangeboden is volgens mij een win-win situatie want het betekent dat je ontwikkelt maar óók kan blijven werken.”

Praktijkervaring combineren met nieuwe theorie: een eyeopener

“De eerste weken van de studie waren voor mij afzien. Iedereen was op niveau met wiskunde, maar ik moest er echt hard voor knokken. De tweede periode werd gelukkig veel leuker. Mijn praktijkervaring kon ik combineren met nieuwe theoretische kennis en dat was zo enorm leuk! Dat je bijvoorbeeld een zeecontainerschip mocht maken of een multipurpose-schip. Ik wist dankzij mijn achtergrond natuurlijk het één en ander van hoe schepen in elkaar zitten, maar ik vond het echt fantastisch om nu ook één te kunnen ontwerpen. Dat we veel eerder in het hele scheepsproces aan de slag konden en niet alleen uitvoerend bezig waren. Dat was echt een eyeopener voor mij, dat we zulke gave dingen konden doen.”

“Ik kan nu zelf ontwerpkeuzes maken in plaats van andermans keuzes uitvoeren.”

“Ook in huidige projecten heb ik nog altijd veel aan mijn studie. Ik werk bijvoorbeeld veel nauwkeuriger dan voorheen; bij berekeningen kijk ik beter naar eenheden achter sommen. En ik maak continu gebruik van de opgedane theoretische kennis. Ik pak er bijvoorbeeld rekensheets bij of beroep me op de regelgeving. Daardoor kan ik veel sneller schakelen en projecten afronden. Hier heeft mijn werkgever ook echt iets aan.

Aan de voorkant van het proces

“Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik nu aan de voorkant van het proces zit. Dat is wel het grote verschil met het werk dat ik voorheen deed; dat we het schip nu ontwerpen en we de uitvoerende taken zoals het daadwerkelijk bouwen van het schip, overlaten aan andere partijen.”

“Ik spreek nu ook wel met jongeren die nog voor een studiekeuze staan en die ook iets met schepen en boten willen doen. Vaak twijfelen ze nog tussen Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek. Maar als je een passie hebt voor schepen, varen en de zee dan kun je je met de studie Maritieme Techniek écht specialiseren.”

Meer weten over de Associate Degree Maritieme Techniek en deze opleiding duaal volgen? Bekijk de opleidingspagina Ad Maritieme Techniek Duaal.