Annika Leeuw

Afbeelding
Annika Leeuw
“Leeuwarden is niet heel groot en dat vind ik juist fijn”
Annika Leeuw
student Creatieve Therapie

Annika (26) besloot voor haar studie Creatieve Therapie te verhuizen naar Nederland, daar waar de roots van haar overgrootouders liggen. “Mijn familie woont al 4 generaties lang in Duitsland, dus het was alsnog best spannend om deze stap te maken. Ik kende de taal en de cultuur verder ook niet, maar ik had gewoon het gevoel dat ik dit moest doen.”   

Van Duitsland naar Leeuwarden 

“Na het behalen van mijn Bachelor Filosofie in Duitsland wist ik dat ik nog niet klaar was om aan het werk te gaan. Ik wilde graag een vervolgstudie doen en het was voor mij al snel duidelijk dat Creatieve Therapie goed bij mij zou passen. Ik heb zelf namelijk ook donkere dagen gekend en wil daarom mensen helpen die nu in hetzelfde schuitje zitten. Daarnaast ben ik vanuit mijzelf erg creatief, dus 1+1 is twee. Toen ik zag dat ik deze studie ook in Nederland kon volgen, viel alles op zijn plek. Ik besloot een paar weken later samen met mijn broer in de auto te stappen naar Leeuwarden om de campus te bekijken. Ik was direct verkocht, wat een prachtige school en lieve mensen.”   

Taalbarière 

“Inmiddels woon ik nu 1,5 jaar in Leeuwarden. Twee weken voordat mijn studie startte, verhuisde ik naar mijn studentenkamer in de stad. In die tijd heb ik namelijk een taalcursus van NHL Stenden gevolgd om mijn Nederlands bij te spijkeren. Ik heb in die weken een enorme sprong gemaakt. Ik had thuis natuurlijk wel een app gedownload om te basiswoorden te leren, maar de cursus heeft zeker het verschil gemaakt. Hierdoor leerde ik tegelijkertijd ook alvast wat mensen kennen. Toen de studie echt van start ging, wist ik direct dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik voelde me thuis op school, maar ook in de stad. Leeuwarden is niet heel groot en dat vind ik juist fijn. Als je op straat loopt groeten mensen je eigenlijk altijd.”  

Eigen verantwoording 

“De opleiding zelf is precies wat ik ervan verwacht had. De inhoud en de opbouw van de opleiding past goed bij mij. Je behandelt per periode een thema. Daarin combineer je de theorie met praktijkopdrachten. Op deze manier leer je het beter te begrijpen. En hierdoor word je ook gelijk klaargestoomd voor het werkveld. De zelfstandigheid die wordt verwacht vanuit de opleiding kan ik ook erg waarderen. En ik merk dat de vrijheid steeds groter wordt op school. Dat vind ik ook logisch. In het begin heb je meer structuur en houvast nodig. En later heb je meer vrijheid en daarmee ook meer verantwoordelijkheid. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een eigen opdrachten gekozen. Ik schrijf samen met twee klasgenoten over mensen met autisme. Hierbij ontwikkelen we een interventie op basis van onze eigen ervaring vanuit stage en onderzoek. De doelgroep is hierbij heel divers. Er zijn namelijk verschillende uitingen van autisme en dat maakt het erg interessant.”

Werken met mijn hart 

“Naast school mag je natuurlijk ook stagelopen en dat is helemaal leuk. Ik kreeg onlangs te horen dat mijn begeleider ziet dat ik mijn werk echt met mijn hart doe. En dat vind ik zo’n groot compliment. Tijdens mijn stage deel ik soms ook mijn eigen verhaal met cliënten. Ik hoop dat het taboe rondom psychische problemen zo steeds meer vervaagt. In de toekomst wil ik graag voor mijzelf beginnen. Dan kan ik aan de slag met thema’s die mij echt aanspreken, zodat ik echt van toegevoegde waarde kan zijn voor jongvolwassenen in Nederland.” 

“Dus mocht je geïnteresseerd zijn in het leren van een nieuwe cultuur en nieuwe taal? Dan is Leeuwarden echt een goede keuze. Ookal ligt het misschien niet aan de andere kant van de wereld, het is toch een héle andere beleving!”