David Leenstra

Afbeelding
david-leenstra
“Ook als startende in het onderwijs kan er veel!”
David Leenstra
Student Ad-opleiding Didactisch Educatief Professional

David Leenstra (34) had een goede baan in de techniek: hij werkte zich op van scheepstimmerman naar tekenaar en uiteindelijk junior project-engineer voor het scheepsinterieur. Hoewel hij tevreden was met zijn carrière, koesterde hij diep vanbinnen een andere droom: werken in het onderwijs. De Ad-opleiding Didactisch Educatief Professional bood hem de unieke kans om zich om te scholen en meteen voor de klas te staan, waardoor hij zijn ware passie kon verwezenlijken.

“Mijn droom was techniekles geven in het vmbo, maar vind maar eens zo’n baan zonder docentenopleiding. Ik solliciteerde bij veel scholen, liep dagen mee en hielp in de lessen, maar kreeg altijd te horen: ‘Je hebt een onderwijsdiploma nodig of je moet starten met de docentenopleiding.’ Net toen ik op het punt stond deze droom op te geven, was er een school die wél wilde dat ik er kwam werken: het Gomarus College in Drachten. Zij zagen de potentie en boden me een werk-leertraject aan. Ik kon er meteen aan de slag als techniekdocent in de onderbouw en volgde tegelijk de Ad-opleiding bij NHL Stenden. Dit was de kans die ik nodig had!”  

Veel vrijheid

“Ik werd meteen in het diepe gegooid, want zonder kennis van lesgeven werd ik al vol ingezet als docent. Het is geweldig om in mijn eigen lessen leerlingen mee te geven wat ik uit de praktijk weet over techniek. Omdat ik jarenlang in de jachtbouw heb gewerkt, kan ik excursies organiseren naar bedrijven waar de mooiste jachten van de wereld worden gemaakt. Het Gomarus College krijgt ook budget van de overheid om in het techniekonderwijs te steken, waardoor ik grote projecten en bedrijfsbezoeken kan organiseren. In een driejarig project bouwen we op onze eigen bouwlocatie een tiny house met zonnepanelen, uniek voor een tweede klas van het vmbo. De klas van vorig jaar bouwde het onderstel, die van dit jaar het geraamte met kozijnen erin, en aankomend jaar gaan ze aan de slag met het interieur. Die leerlingen hebben straks echt iets gemaakt om trots op te zijn. En dat motiveert!”

Van elkaar leren

“Op de Ad-opleiding vorm je een leergroepje met studenten uit allerlei richtingen: docenten en teamleiders, uit vmbo, mbo, basisschool en speciaal onderwijs. Omdat ik zo de hele breedte van het onderwijs te zien kreeg, leerde ik ontzettend veel waar ik nu profijt van heb. Bijvoorbeeld bij het uitwerken van een leerlijn voor mijn technieklessen. Aan degenen uit het mbo kon ik vragen: wat hebben onze leerlingen nodig als ze straks bij jullie komen? Waarop werd gezegd: er is een dringende behoefte om de samenwerking tussen het vmbo en het mbo te verbeteren, zodat er een soepele overgang en afstemming van kennis en vaardigheden komt. In het mbo merkten ze dat leerlingen niet goed weten hoe je met materialen en gereedschappen omgaat. Ook schetsen en tekeningen maken vinden ze lastig. Dat zijn punten waar ik nu op inspeel. Je ziet: ook al ben je nog maar een startende in het onderwijs, als je een gemotiveerde docent bent met praktijkervaring, dan kan er veel!”

Johan Hoekstra, directeur Gomarus College Drachten en Leeuwarden:

“David en ik ontmoetten elkaar bij een christelijke cursus, waar ik vertelde over de meerwaarde van werken op een christelijke school als het Gomarus College. Dat sprak hem zo aan dat hij eens een bak koffie kwam drinken op school en na de rondleiding gelijk wel wilde starten. Als directeur ben ik altijd op zoek naar nieuw talent als aanvulling op wat we al hebben rondlopen. Omdat het Gomarus in Drachten participeert in Sterk Techniek Onderwijs (STO), wilde ik graag de sectie techniek versterken met ervaring uit het bedrijfsleven, zoals David had.

Het programma van deze opleiding sluit goed aan bij ons onderwijs en David kan het geleerde direct toepassen in de praktijk. Hij had nog geen idee wat er speelt in onderwijsland, wat maakte dat hij best even moest schakelen: een school is een non-profitorganisatie die gericht is op het ontwikkelen van jongeren en niet op een ‘product’. Gedurende zijn opleiding hebben onze schoolopleiders zijn ontwikkeling nauwgezet gevolgd. Zij hebben hem gecoacht op pedagogische en didactische vaardigheden en om wegwijs te worden in de school. Een bijkomend resultaat is dat David een nieuw netwerk binnen onze school heeft gebracht, wat bijdraagt aan die mooie excursies en projecten, en dat gaf een schwung aan onze kwaliteit.”

Ook een onderwijsopleiding volgen aan de nummer 1 onderwijsopleider in Noord-Nederland? Deze opleiding kan je in deeltijd volgen op NHL Stenden in Leeuwarden én in Groningen. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina Ad-opleiding Didactisch Educatief Professional of bezoek één van onze open dagen.