Djamila Daai

Afbeelding
ervaringsverhaal-djamila-daai
“Zo gebeurde het dat ik verliefd werd op de Friese taal”
Djamila Daai
Deeltijdstudent Master Leraar Fries

Djamila Daai (27) studeert aan de flexibele deeltijdmaster Leraar Fries. Ze maakt zich hard voor het stimuleren van Fries in het onderwijs. Haar droom is dan ook dat het een examenvak wordt op de middelbare school.  

“Hoewel ik opgroeide in Fryslân is Fries niet mijn moedertaal. Ik leerde het pas toen ik naast mijn bacheloropleiding Leraar Nederlands ook interesse kreeg voor de lerarenopleiding Fries. Zo gebeurde het dat ik verliefd werd op deze taal. Fries is hier voor veel mensen de taal van het hart. Het staat vaak dichter bij ze dan het Nederlands, het is onderdeel van hun identiteit. Ik vind het belangrijk dat dat behouden blijft. In Fryslân is Fries een verplicht vak in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar er zijn maar een paar scholen in de hele provincie die het daarna ook nog aanbieden. Ik geef nu al Friese les in de eerste klas, maar als ik straks de master heb afgerond, kan ik het hopelijk ook doortrekken naar de examenklassen.” 

Meertaligheid in het onderwijs 

“Ik ben net klaar met het eerste jaar, waarin ik modules volgde over meertaligheid in het onderwijs en literatuur in brede context. Vooral meertaligheid vond ik mooi, dat gaat over het recht om je moedertaal een plek te geven. De focus lag niet alleen op Fries; je leert ook omgaan met andere moedertalen, wat ook goed is als je buitenlandse leerlingen in de klas hebt of leerlingen met een vreemde moedertaal. Wat ik leerde kon ik meteen uitproberen in mijn klassen. Mijn lesidee voor deze module was een simpele kleuropdracht: de leerlingen mochten een hart vullen met alle talen die een betekenis hebben in hun leven. Zo creëer je meer openheid voor elkaars taal. Een Kroatisch meisje sprak bijvoorbeeld minder goed Nederlands. Anderen zien vaak alleen dát, maar als je zo’n leerling over haar moedertaal laat kleuren en vertellen, beseffen ze ineens: wat knap eigenlijk, jij spreekt óók nog een andere taal. Ineens bekijken ze die leerling met veel meer respect.” 

Nog veel te doen 

“Na deze master wil ik me blijven inzetten voor het Fries, want er is nog veel te doen. Ik werk al voor het lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid van NHL Stenden, waar ik meewerk aan het Taalplan Frysk. De ambitie van de provincie Fryslân is dat in 2030 op alle Friese basis- en voortgezetonderwijsscholen weer voldoende aanbod is voor de Friese taal en cultuur, zodat iedereen de kans krijgt om de taal op zijn niveau te leren en er een doorgaande leerlijn is van peuter tot promovendus. De provincie trekt er geld voor uit, maar nog belangrijker is dat genoeg mensen Fries opgeleid zijn. Mijn ambitie voor het voortgezet onderwijs is dat het voor iedereen mogelijk wordt zijn of haar taal te leren. Want het is toch mooi als je iets kunt kiezen wat dicht bij jezelf staat.”