Francois Teering en Lammert Beuneker

Afbeelding
iot_francois.jpg
“IoT-devices kunnen veel data genereren, daar moet je voorzichtig mee omgaan”
Francois Teering en Lammert Beuneker
Innovatiemanager Francois Teering en teammanager Monitoring & Control Lammert Beuneker

Vanwege de eindeloze toepassingsmogelijkheden omarmen veel bedrijven IoT, zo ook verzekeraar Achmea: een virtueel ziekenhuis en remote schade in beeld brengen behoren ineens tot de mogelijkheden. Innovatiemanager Francois Teering en teammanager Monitoring & Control Lammert Beuneker vertellen over hun visie op IoT en de manieren waarop Achmea het gebruikt.

Bij Achmea hebben ze de meerwaarde van IoT allang ontdekt. Francois Teering: “Voor ons is het bijvoorbeeld nuttig bij de bescherming van kassen: we gebruiken sensoren en vliegtuigbeelden om schade aan tuinbouwkassen na een storm in beeld te brengen. Zo kun je klanten eerder en gerichter helpen. Een andere toepassing is voor de FBTO Rijstijlverzekering, gebaseerd op ‘pay how you drive’, waarbij een app data over je rijstijl doorgeeft naar onze platformen. Als je kiest voor zo’n verzekering, word je automatisch beloond voor goed gedrag.”

Studenten van NHL Stenden komen regelmatig bij Achmea terecht voor stage of afstuderen. Voor hen zitten er ook IoT-vraagstukken tussen. Lammert Beuneker: “Een student onderzocht bijvoorbeeld hoe je IoT-toepassingen kunt gebruiken voor het monitoren van een veilige stal, door te bewaken of het op het boerenbedrijf nergens te warm wordt en daarop in te spelen. Als IT-student hoef je echt niet altijd iets met IoT te kunnen, maar je moet wel begrijpen wat het kan doen.”

Het menselijk lichaam als IoT

De komende jaren breiden de toepassingsmogelijkheden zich flink uit, verwacht Beuneker. “De chips die nodig zijn om te connecten met internet worden steeds goedkoper en makkelijker toe te passen. En dan zijn er ondenkbaar veel mogelijkheden. Je zou chips in voedingsverpakkingen kunnen verwerken zodat je een melding krijgt als iets over datum raakt, en instellen dat meteen nieuwe producten worden bezorgd. Als zorgverzekeraar is zo’n ontwikkeling ook interessant, want met de data die dat oplevert, zou je een premie kunnen baseren op hoe gezond iemand leeft. De vraag is natuurlijk of je dat wilt; bij zulke ontwikkelingen komt privacy steeds meer aan bod.”

“Achmea werkt mee aan het project New SkyCare, met als doel het eerste virtuele ziekenhuis in Europa neer te zetten”

Hij verwacht vooral dat IoT impact gaat hebben op mobiliteitsvraagstukken. “Dat we geen auto meer zullen bezitten, maar iedereen een vervoermiddel naar z’n locatie kan halen om van A naar B te komen. Dan is eigenaarschap van een auto niet meer relevant en het ov-netwerk zal verdwijnen. Ik denk zelfs dat er een punt komt dat we zelf ook IoT zijn: dat ons lichaam geconnect is met internet, bijvoorbeeld door een chip om te betalen of kennis die je in je brein implementeert – zo wordt alle kennis voor iedereen beschikbaar.”

Toekomstmuziek?

Dat klinkt misschien als toekomstmuziek, maar blijkt nog niet eens zo ver weg, want een inwendige sensor die je hartritme monitort bestaat al. Teering: “Achmea werkt mee aan New SkyCare, een project met als doel het eerste virtuele ziekenhuis in Europa neer te zetten, nu nog vooral gericht op diabetes- en hartklachtpatiënten. Via IoT-devices wordt data over je lichaamsfuncties naar artsen gestuurd, die remote medicatie kunnen aanpassen of aangeven dat je naar het ziekenhuis moet.”

“Ik denk zelfs dat er een punt komt dat we zelf ook IoT zijn”

“Dan denk je: een medische toepassing, dat is goed”, haakt Beuneker erop in. “De voordelen staan vaak voorop in zulke ontwikkelingen, maar we moeten ook kijken naar de nadelen. Spannend hoe we het allemaal gaan hanteren.” Teering: “IoT-devices kunnen veel data genereren, daar moet je voorzichtig mee omgaan. Ik zie het vooral als een interessante uitdaging: op het gebied van security, privacy en ethiek.”