Johan van der Mark

Afbeelding
Ervaringsverhaal-Johan-vd-Mark
“Ik voelde gelijk: dit ben ik!”
Johan van der Mark
Deeltijd student AD Participatie en Buurtontwikkeling

Johan van der Mark (44) werkte jaren als uitvoerder in de bouw. Sinds september 2022 is hij projectleider en bouwbegeleider in het aardbevingsgebied in Groningen. Dagelijks ziet hij de emotionele impact die het slopen en de wederopbouw van woningen heeft op bewoners. Om hen hierbij zo goed mogelijk te begeleiden, volgt Johan de Ad-opleiding Participatie en Buurtontwikkeling.  

"Ik was al een tijdje op zoek naar een hbo-opleiding. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben geen theoreticus die vier jaar lang de boeken induikt. Ik ben vooral erg praktisch ingesteld. Via een zoektocht online kwam ik bij de Ad-opleiding Participatie en Buurtontwikkeling terecht. Het was alsof mijn droomopleiding werd omschreven: hands on, in de praktijk en op mijn eigen tempo. Ik voelde gelijk: dit ben ik!" 

Onveiligheid en onvrede 

"Ik werk via detacheringsbureau Brunel als projectleider bij Nationaal Coördinator Groningen. Ik begeleid bewoners van wie de woning moet worden versterkt of gesloopt en opnieuw gebouwd. Een heftig traject, waarbij heel wat emoties komen kijken. Van onveiligheid tot onvrede: het zijn allemaal thema's waar we in de opleiding aandacht aan besteden. Daarmee sluit de theorie naadloos aan op mijn dagelijkse praktijk." 

Verrassende eyeopeners 

"Ik ontdek dat ik veel basishandelingen van nature al goed doe. Tijdens de opleiding leer ik de achterliggende theorie. Dat levert me wekelijks verrassende eyeopeners op. Ik ben me nu veel meer bewust van mijn handelen. Opdrachten voer ik in mijn dagelijkse praktijk uit. De modules van mijn opleiding sluiten vrijwel naadloos aan op mijn werk." 

Mensenwerk in de bouw 

"Brunel is een technisch detacheringsbureau. Persoonlijke ontwikkeling van medewerkers staat bij hen voorop. In de meeste gevallen is dat doormiddel van een technische studie. Maar in mijn geval dus met een sociale, mensgerichte opleiding. Ik ben ervan overtuigd dat de bouwsector steeds meer mensenwerk is. Naast stenen gaat het ook om vertrouwen en contact. Een overtuiging die Brunel deelt. Vandaar dat ze een gedeelte van mijn opleiding betalen." 

Oprecht betrokken 

"Sinds ik in april 2023 met de opleiding ben gestart, voel ik me een stuk zekerder in mijn werk. Zeker tijdens heftige situaties. Bewoners zijn het vertrouwen in de overheid kwijtgeraakt. Het voordeel is dat ik zelf ben opgegroeid midden in het aardbevingsgebied. Ik spreek de taal en ken de cultuur. Dat scheelt. Het grootste compliment kreeg ik onlangs van een bewoner. 'Eindelijk eens iemand die oprecht betrokken is', zei ze. Daar doe ik het voor."  

 

Wil je meer weten over de Associate Degree Participatie en Buurtontwikkeling? 

Lees verder